Yazar "Akyürek, Hasan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Beyaz pekin ördeklerinde yem formunun ve yem kompozisyonunun performansa etkileri(Trakya Üniversitesi, 1991) Akyürek, Hasan; Şenköylü, NizamettinÖZET Beyaz Pekin ördeklerinde, ince ve pelet yem ile, protein kaynağı olarak, ayçiçeği tohumu küspesi ve soya fasulyesi küspesinin, kasaplık ördek performansına etkilerini araştırmak üzere bir deneme düzenlenmiştir. Bu amaçla, bir günlük 96 adet Beyaz Pekin ördeği palazı 2x2 faktöriyel deneme desenine uygun olarak 6' şar tekerrür halinde ve her deneme ünitesine 4 ördek düşecek şekilde şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Ördekler, damla tipi suluklu, yem saçımının minimum düzeyde olmasını sağlayan özel yemlikli, 3 katlı deneme kafeslerinde barındırılmış ve deneme odası 24 saat süreyle aydınlatılmıştır. Deneme yemlerinden, 0-3 haftalar arası verilen, soya fasulyesi küspesine dayalı başlatma yemi, % 23.1 ham protein, 2844 kcal/kg ME ve ayçiçeği tohumu küspesine dayalı başlatma yemi, % 23.1 ham protein, 2846 kcal/kg ME' lidir. 4-8 haftalar arası verilen soya fasulyesi küspesine dayalı bitirme yemi % 19.0 ham protein, 2852 kcal/kg ME ve ayçiçeği tohumu küspesine dayalı bitirme yemi ise % 19.2 ham protein, 2861 kcal/kg ME içermektedir. Hazırlanan bu yemler, izokalorik ve izonitrojenik olup, 8 haftalık deneme süresince ördek gruplarına ad libitum olarak verilmiştir. Pelet yem tüketen grupların, 7. hafta sonunda canlı ağırlık ortalaması 1974 g, ince yem tüketen grupların ise 1692 g olup, istatistiki olarak birbirinden önemli derecede (P<0.01) farklıdır. 8. hafta canlı ağırlık ortalamaları ise, pelet yem tüketen gruplarda 2091 g ve ince yem tüketen gruplarda 1829 g olarak belirlenmiştir. 7. hafta sonunda, pelet yem tüketen grupların canlı ağırlık artışı ortalaması 34.1 g ve ince yem tüketen gruplarda ise 29.5 g olup, istatistiki olarak bir fark bulunamamıştır. Ancak, 4.6 g' lık sayısal bir fark olduğu görülmektedir.VI Ortalama yem tüketimi değerleri bakımından, gruplar arasında istatistiki olarak herhangi bir fark bulunamamıştır. Yemden yararlanma oranları, 8. haftada, pelet yem tüketen gruplarda 3.66 ve ince yem tüketen gruplarda ise 4.19 olup aradaki fark istatistiki olarak önemli (P<0.01) bulunmuştur. Soya fasulyesi küspesi ve ayçiçeği tohumu küspesi arasında ise bu kriterler bakımından bir fark bulunamamıştır. Bu çalışmanın sonuçlan, kasaplık Pekin ördeklerine başlatma ve bitirme yemlerinin pelet formda verilmesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma ve yem tüketimi bakımından ince yeme göre performansı daha olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Diğer taraftan, ayçiçeği tohumu küspesi ile soya fasulyesi küspesini içeren yemleri tüketen ördek grupları arasında önemli bir fark olmaması, ayçiçeği tohumu küspesinin ördek yemlerinde lisin ile takviye edilmesi koşuluyla soya fasulyesi küspesi yerine ikame edilebileceğini göstermektedir.Öğe Fitaz enziminin etlik piliçlerde besin maddelerinin sindirilebilirliğine etkisi(2002) Şenköylü, Nizamettin; Akyürek, Hasan; Özdüven, M. LeventDenemede, etlik piliç başlatma ve büyütme yemlerine fitat fosforu hidrolize edebilen bir enzim olan mikrobiyal fıtaz enzimi (E.C.3.1.3.8) ilave edilmesinin performans, besin maddelerinin sindirim etkinliği (ileal digestibility) dışkı yoluyla atılan fosfor miktarı, kemik gelişimi (ayak parmağı külü, Ca ve P miktarı) test edilmiştir. Bu amaçla deneme, başlatma yeminde (0-3 hafta) normal Ca ve Pk içeren pozitif kontrol grubu (A) (% 1 Ca; % 0.45 $P_k$), düşük $P_k$(% 0.35) içeren negatif kontrol grubu (B) ve düşük $P_k$ (% 0.35) + fitaz enzimi içeren test grubu (C) büyütme yeminde (3-6 hafta) normal Ca ve Pk içeren pozitif kontrol grubu (A) (% 0.9 Ca; % 0.35 $P_k$), düşük $P_k$ (% 0.25) içeren negatif kontrol grubu (B) ve düşük $P_k$ (% 0.25) + fıtaz enzimi içeren test grubu (C) olmak üzere 3 muamele grubundan oluşturulmuştur. Araştırmada, etlik piliçlerin yemlerine fitaz enzimi ilave edilmesi ile performansta bir miktar ilerleme olduğu gözlenmiştir. Altıncı hafta performans verilerine göre A, B ve C gruplarına canlı ağırlıklar 2487.5, 2543.0 ve 2569.1 g olarak kaydedilmiştir. Grupların yem dönüşüm oranlan ise sırasıyla 1.669, 1.652, 1.639 olarak belirlenmiştir. Muamelelerin kesim sonuçlan üzerine herhangi bir etkisi olmamıştır. C grubu yem tüketen piliçlerde dışkı yoluyla atılan nitrojen ve fosfor miktarı diğer gruplara göre daha düşük olmuştur. Karma yeme fitaz enzimi ilavesi karına yemde bulunan besin maddelerinin ileal sindirilebilirliği üzerine olumlu etkide bulunmuştur. C grubu yem tüketen piliçlerin kemik gelişimi B grubu yem tüketen piliçlerden bir miktar daha iyi olmuştur.Öğe Probiyotiklerin farklı kaynaklardan üretimi ve broyler yemlerinde antibiyotik yerine kullanım olanakları(2002) Şenköylü, Nizamettin; Arıcı, Muhammet; Akyürek, Hasan; Koç, FisunBu araştırmada bebek fekesi ve tavuklardan Lactobacillus cinsi bakteriler izole edilerek tanımlanmış ve bazı probiyotik özellikleri araştırılmıştır. Bebek fekesinden izole edilen Laktobasillerden dominant olanalar; Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, Lactobacillus intestinalis, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus vaginalis, Lactobacillus murinus ve Lactobacillus rhamnosus, tavuklardan izole edilen Laktobasillerden baskın olan ise Lactobacillus intestinalis olarak belirlenmiştir. İzolatlar ayrıca asit üretim yeteneği, genel inhibisyon etkileri, bakteriosin ve benzeri maddelerin üretimi bakımından incelenmiştir.Öğe Tam yağlı soyanın metabolik enerji değerinin broyler performansından tahmini(2004) Okur, Aylin Ağma; Şamlı, H. Ersin; Şenköylü, Nizamettin; Akyürek, HasanTam yağlı soyanın (TYS) metabolik enerjisi (ME) bilimsel literatürde 3300 den 3900 Kcal/kg a kadar değişen değerler almaktadır. Belirli bir köken (ABD) ve işleme yöntemine (ekstrüzyon) sahip tam yağlı soyanın ME değerini belirlemek üzere broyler civcivlerle bir araştırma denemesi düzenlenmiş ve broyler performansından ME değerinin tahminine çalışılmıştır. Bunun için TYS'nin 3300, 3500-ve 3700 Kcal ME/kg içerdiği varsayılarak broyler başlatma (%23 H.Protein; 3010 Kcal ME/kg), büyütme (%21 H. Protein; 3175 Kcal ME/kg) ve bitirme (%19 H. Protein; 3225 kcal ME/kg) rasyonları formüle edilerek, sırasıyla 0-14, 15-28 ve 29-42. günler arasında ROSS ırkı erkek-dişi karışık civcivlere yedirilmiştir. Deneme şansa bağlı tam bloklar deneme desenine uygun olup, civcivler her 3 muameleye 8 er teker-rüilü ve iki blok halinde ve her tekerrürde 10 adet olacak şekilde şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Deneme yemleri ve su civcivlere serbest olarak verilmiştir. Deneme odaları 23 saat aydınlık ve 1 saat karanlık olacak şekilde aydınlatılmıştır. Deneme 42 gün sürmüştür. Toplanan veriler varyans analizi ve Duncan's Multiple Range testlerine tabi tutulmuştur. Deneme sonucunda TYS'nin ME değerinin 3700 alınması halinde, yem tüketiminin azaldığı ve buna bağlı olarak 3300 ve 3500 değerlerine göre 42 günlük canlı ağırlık ve besi süresince elde edilen ağırlık kazançlarında istatistik olarak önemli (P<0.05) düşmeler meydana geldiği görülmüştür. 3300, 3500 ve 3700'lü gruplarda canlı ağırlık sırasıyla 2302, 2344 ve 1965 gram olarak bulunmuştur. Yem dönüşüm oranlan (1.649; 1.630; 1.647), karkas randımanları (%75.8, 76.6 ve 75.3) ve abdominal yağ (% 1.63, 1.79 ve 1.49) oranında muameleler arası önemli bir farklılık çıkmadığı halde, Avrupa İndeksi 3700'lü grupta (276) diğerlerine (322 ve 332) göre önemli derecede (P<0.05) daha düşük çıkmıştır. Bu denemenin sonucunda denemeye alınan TYS'nin ME değerinin 3300 ile 3500 arasında olabileceği ve ortalama olarak 340Q Kcal/kg alınabileceği sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Ticari yumurtacı yemlerine sodyum bikarbonat ilavesinin yumurta verimi ve kalitesi üzerindeki etkileri(Trakya Üniversitesi, 1996) Akyürek, Hasan; Öğün, SabahattinVIII ÖZET Ticari yumurta tavuk yemlerine sodyum bikarbonat (NaHCO3) ilave edilmesinin yumurta verimi ve yumurta kabuk kalitesi ile ilgili parametreler üzerine etkisini saptamak amacıyla bir araştırma düzenlenmiştir. Bu amaçla, 240 adet 40 haftalık yaşta kahverengi yumurtacı hibrit (Bowans) kullanılmıştır. Tavuklar, iki katlı kaliforniya tipi kafes gözlerine herbirinde 4 adet olacak şekilde tamamen şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Onaltı haftalık deneme süresince, tüm gruplara izokalorik ve izonitrojenik (2750 kcal/kg ME; % 16 ham protein) olan ve farkh düzeylerde NaHCCb içeren yemler yedirilmiştir. Sodyum bikarbonatın yemdeki düzeyleri muamelelere göre sırasıyla % 0, 0.2, 0.4 ve 0.8 olarak tutulmuştur. Deneme yemleri tavuklara ad libitum olarak yedirilmiş, nippel suluk ile devamlı su sağlanmış v© pencereli kümeste günde 16 saatlik aydınlatma programı uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir; Yumurta verimi (%) ortalamaları % 0, 0.2, 0.4 ve 0.8 düzeylerinde NaHCOa içeren gruplarda sırasıyla % 83.3, 85.6, 84.5 ve 83.8 olarak saptanmış ve ortalamalar arası fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.07). Gruplara ait tavuk başına günlük yem tüketimi ortalamaları ise sırasıyla 122 g, 122 g, 118 g ve 115 g olarak saptanmış ve ortalamalar arası farklılık istatistiki olarak önemli (P<0.001) bulunmuştur. Yem dönüşüm oranlan ise sırasıyla 2.40, 2.35, 2.28 ve 2.28 olup ortalamalar arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur.IX Yumurta kalitesine ilişkin ölçütlerden yumurta ağırlığı ortalamaları, sırasıyla 61.3 g, 61.7 g, 61.5 g ve 60.4 g olarak saptanmış ve ortalamalar arası farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.001). Yumurta özgül ağırlığı değerleri, sırasıyla 1.084 g/cm3, 1.086 g/cm3, 1.085 g/cm3 ve 1.085 g/cm3 olarak belirlenmiş ve ortalamalar arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Yumurta kabuk kalınlığına ilişkin ortalamalar arasındaki farklılıklar, istatistiki olarak önemli bulunmuş (P<0.05) ve sırasıyla 0.282 mm, 0.292 mm, 0.292 mm ve 0.282 mm değerleri elde edilmiştir. Yumurta kabuğu yüzdesi ortalamaları arasındaki farklılıklar, istatistiki olarak önemli bulunmuş (P<0.05) ve sırasıyla % 11.13, % 11.31, % 11.40 ve % 11.13 değerleri saptanmıştır. Şekil indeksi değerlerine ilişkin kümülatif ortalamalar arasındaki farklılıklar, istatistiki olarak önemli (P<0.05) bulunmasına rağmen haftalara göre farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Muamelelere ilişkin kan Na, K ve serum Cl (mg/100 mi) konsantrasyonları ile ölüm oranı üzerine herhangi bir etki gözlenememiş ve ortalamalar arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, yumurtacı tavuk yemlerine NaHCO3' in % 0.2 ila % 0.4 düzeyleri arasında ilave edilmesinin, başta yumurta verimi ve yumurta ağırlığı olmak üzere yumurta kabuk kalınlığı, özgül ağırlık ve yumurta kabuğu yüzdesi üzerinde olumlu etkide bulunduğu saptanmıştır.