Yazar "Korkutal, İlknur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ(Trakya Üniversitesi, 2004) Korkutal, İlknur; Bahar, Elman; Kök, Demir; Çelik, Salih; Uruç, SelenBu araştırma, 2003 yılı tam çiçeklenme döneminde; 23 adet üzüm çeşidinin (Gamay, Chardonnay, Pinot Noir, Boğazkere, Öküzgözü, Clairette, Cinsaut, Emir, Papaz Karası, Alicante Bouschet, Riesling, Kalecik Karası, Semillon, Trakya İlkeren, Yalova İncisi, Muscat Ottonel, Hafızali, İtalya, Hamburg Misketi, Tekirdağ Çekirdeksizi, 2B-56, Kozak Beyazı ve Cabernet Sauvignon), polen canlılık oranı ve in vitro polen çimlenme gü-cünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. En yüksek polen canlılık oranı Trakya İlkeren ve İtalya çeşitlerinde (%100); en düşük ise Chardonnay çeşidinden (%54.8) elde edilmiştir. Polen çimlenme oranlarına bakıldığında Chardonnay (%19.675), Pinot Noir (%23.450) ve Gamay (%30.025) çeşitleri en düşük; Boğazkere (%81.400) ve Clairette (%80.925) çeşitleri ise en yüksek çimlenme oranlarını vermişlerdir. Araştırmada incelenen diğer çeşitler bu değerler arasında çimlenme oranlarına sahip olmuşlardır.Öğe Edirne İli Uzunköprü İlçesi Yeniköy Beldesi Bağcılık Yapısının İncelenmesi(Trakya Üniversitesi, 2009) Korkutal, İlknur; Bahar, Elman; Erkan, Hasan AliBu araştırma 41° 20’ 40. 05’’ kuzey enlemi ile 26° 46’ 11. 76’’ doğu boylamı arasında yer alan Yeniköy beldesinde bağcılık yapısının belirlenmesi amacıyla üreticilerle anket yolu ile elde edilen birincil verilere dayanmaktadır. Araştırma sonucunda bağ parsellerinin genellikle 10 dekardan küçük olduğu, bağların oldukça genç ve tek parselden oluştuğu ayrıca 6-10 yıl önce toplu bir şekilde bağ dikiminin gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Bağını kurmadan önce toprak analizi yaptıran bağcı oranı yüksek görünmektedir. Yeniköy beldesinde bağcılar yoğun olarak Merlot (%44.62) ve Cabernet Sauvignon (%36.07) çeşitlerini yetiştirmektedir. Üzümlerini şaraplık olarak değerlendiren bağcı oranı %30’ dur. Ayrıca hasat edilen üzümlerden sırasıyla pekmez, şıra ve hardaliye yapılmaktadır. Bağ kurmada en çok aşılı-köklü asma fidanı kullanılmakta olup, fidan fiyatları da pahalı bulunmaktadır. Dikimde sıra arasının genellikle 3m, sıra üzerinin de 1-1.5m aralığında olduğu belirlenmiştir. Bağcıların bağlarında %82.5 oranla Kordon Royat Terbiye Şeklini kullanmakta oldukları ve yöre bağcılığında yeniliklerin takip edildiği ve yeni bağların modern yöntemlerle tesis edildiğini göstermektedir. Bağda uygulanan kültürel işlemlerden toprak işleme ve yabancı ot mücadelesi tamamen mekanizasyondan faydalanılarak yapılmaktadır. Yeniköy beldesi bağlarında en çok Külleme ve Mildiyö hastalıkları, bağ uyuzu ile dürmece zararlıları ve ayrık otu görülmektedir. Şaraplık üzüm verimi ortalama 600kg/da olup, şaraplık üzüm yetiştiren üreticiler verimden çok kaliteye önem vermektedirlerÖğe Farklı Fenolojik Gelişme Aşamalarındaki Su Stresinin Üzüm Tanesinde Büyüme, Gelişme ve Kalite Üzerine Etkileri(Trakya Üniversitesi, 2011) Bahar, Elman; Korkutal, İlknur; Kurt, Caneltürlerin, kurağa dayanıklılık mekanizmasının belirlenmesi ve buna yönelik araştırmalar giderek önem kazanmaktadır. Bitkinin ve toprağın su potansiyeli Scholander Basınç Odası ile belirlenmektedir. Bu ölçümler şafak vakti su potansiyeli (güneş doğmadan 2 saat önce) ve gün ortası (12:00-14:00) olmak üzere iki zamanda yapılır. Aynı zamanda kuraklığın meydana geldiği gelişme aşaması da (çiçeklenme, ben düşme, olgunlaşma, aşırı olgunluk) önemlidir. Şaraplık üzüm çeşitleri yetiştiriciliğinde en uygun sulama stratejisinin belirlenmesi önemli bir sorundur. Bu derlemede su stresinin üzüm tanesinin büyüme, gelişme ve kalitesine etkileri incelenmiştirÖğe Razakı Üzüm Çeşidinde Ovaryum Gelişimi Üzerine(Trakya Üniversitesi, 2007) Etkileri, Ga Uygulamasının; Korkutal, İlknur; Gökhan, ÖznurBu araştırma, 2005 yılı vegetasyon periyodunda, önemli standart sofralık üzüm çeşitlerinden Razakı üzüm çeşidi kullanılarak yürütülmüştür. Tam çiçeklenmeden 15, 10, 8, 6, 4, 2 gün önce, tam çiçeklenme döneminde, tam çiçeklenmeden 2, 4, 6, 8, 10, 15, 20 ve 25 gün sonra çiçek ve tane örnekleri alınmıştır. Tam çiçeklenmeden 10 gün önce (çekirdeksizliği sağlamak amacıyla) ve tam çiçeklenmeden 4 gün sonra (tane iriliğini artırmak amacıyla) olmak üzere iki kez 75ppm dozunda (GA3) uygulaması çiçek ve çiçek salkımlarına yapılmış ve tohum taslağı gelişimleri incelenerek, uygulamasız örnekler ile karşılaştırılmıştır. İncelenen tohum taslaklarında dış ve iç integümentlerinin yapıları uygulamadan 2 gün sonra bozulmaya başlamıştır. Genellikle dış ve iç integümentler arasında boşluklar oluşmuştur. Uygulamadan 4 gün sonra dış integümentin iç tabakası uzayıp mikropil açıklığına doğru yönelmiş ve tohum taslakları, embriyo kesesini oluşturamamışlardır. Tam çiçeklenme aşamasında embriyo kesesi ve organelleri görülmemektedir, ayrıca büyüme durmuş, büzülme başlamıştır. GA3’ ün hücre bölünmesini artırma etkisinden dolayı, gelişmede kontrole nazaran 3-4 günlük bir erkencilik olduğu görülmüştür. Ayrıca oluşan taneler normalden daha uzun olmuşlardır. Sonuç olarak standart sofralık çekirdekli çeşitler arasında yer alan Razakı üzüm çeşidinde birinci GA3 uygulaması ile çekirdeksizlik (tam çiçeklenmeden 10 gün önce), ikinci GA3 uygulaması ile (tam çiçeklenmeden 4 gün sonra) irilik artışı sağlanmıştır. Oluşan çekirdeksizlik tipi stimülatif partenokarpidirÖğe Türkiye Bağcılığının Son Yıllardaki Gelişiminde Görülen Başlıca Sorunlar ve Çözüm Önerileri(Trakya Üniversitesi, 2006) Bahar, Elman; Korkutal, İlknur; Kök, DemirBu makalede son yıllarda bağcılıkta karşılaşılan bazı problemler irdelenmiş ve bunların çözümüne yönelik öneriler getirilmiştir. Son yıllarda üzümün (özellikle şaraplık bazı çeşitlerin) değer fiyatını bulması ve üzümün getirisinin diğer tarım ürünlerine oranla daha iyi olması bağcılığa olan ilgiyi artırmıştır. Bu durum sektör dışındaki girişimcilerin dikkatini çekmiş ve onları bağ kurma yönünde yatırımlara teşvik etmiştir. Bağcıların bir kısmı örgütlenerek şarap üretimine yönelirken şarap sanayicilerinin çoğunluğu da bağ kurmaya önem vermiş, yeni girişimciler ise her ikisini birlikte kurarak entegre tesisler oluşturmaya başlamışlardır. Bağcılığın ve şarapçılığın entegre olması önemli ve yararlı bir gelişmedir, ancak bazı sorunları da yanında getirmektedir. 2004 yılı verilerine göre ilk yatırım masrafı 2.500-3.500YTL/da arasında (ilk 3 yıl) değişmektedir. Görülen odur ki, bağ kurma oldukça yüksek bir mali külfet getirmektedir. Bu nedenle bağın tesisinde ve sonrasında dramatik hatalara düşülmemelidir. Yeniden yapılanma sürecinde olan ve önümüzdeki 40-45 yıllık süreci etkileyecek olan bağcılık yatırımlarında yapılacak en ufak hatanın milli servetimizde önemli kayıplara yol açacağı göz ardı edilmemelidir.