Yazar "Koç, Fisun" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı koşullarda farklı yem bitkileri ve katkı maddeleri kullanılarak oluşturulan silajların kalitelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 1998) Koç, Fisun; Öğün, SabahattinVII ÖZET Araştırma 1996-1997 yılını kapsayan dönemde Tekirdağ ilinde yürütülmüştür. Fiğ+buğday, I.ve II. ürün mısır bitkilerinin bitkisel materyal olarak kullanıldığı çalışma saha ve laboratuvar koşullarında olmak üzere iki aşamada yürütülmüştür. Saha koşullarında, toprak üstü yüzeysel silolarda, laboratuvar koşullarında ise silo kabı olarak 0.50x0.10 0m boyutlardaki PVC borulardan yararlanılmıştır. Fiğ+buğday karışımı silajlara 24 saat süreyle soldurma uygulanırken, I. ve II. ürün mısır silajlarına % 0.5 oranında üre ilave edilmiştir. Fiğ+buğday silajları 45 gün, I. ve II. ürün mısır silajları 60 günlük silolama süresi sonunda, saha uygulamalarıyla aynı gün açılmıştır. Silolanan materyal üzerinden, gerçekleştirilecek analizler için yeterli olabilecek miktar ayrılmış geri kalan kısım aerobik koşullarda kitledeki sıcaklık değişiminin takibi amacıyla hazırlanan kaplara alınmıştır. Çalışmada silolama öncesi alınan örneklerde pH, Be (tampon kapasitesi), KM (kuru madde), HP (ham protein), HS (ham selüloz), HK (ham kül), SÇK (suda çözünebilir karbonhidrat) gibi kimyasal analizlere ek olarak silolama süresi sonrasında elde edilen örnekler üzerinde de söz konusu analizlerin yanı sıra mikrobiyolojik analizler; organik asit (asetik, bütrik, laktik asit) ve NH3-N tespitine yönelik analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir. Fiğ+buğday silajlarında, uygulanan 24 saatlik soldurma işlemi sonrasında % laktik asit seviyesi bakımından muameleler arası farklılıklar istatistiki açıdan önemli bulunmuştur (p <.05). I. ürün mısır silajlarında, % 0.5 üre ilave edilen muamelelerde ham protein, suda çözünebilir karbonhidrat içerikleri bakımından gözlenen farklılıklar istatistiki açıdan önemli bulunmuştur (p. II. ürün mısır silajlarında, % 0.5 üre ilave edilen muamelelerde ham protein,VIII suda çözünebilir karbonhidrat, ham kül, kuru madde, laktik asit içerikleri bakımından gözlenen farklılıklar istatistiki açıdan önemli bulunmuştur (p Açımı takiben 14. günde aerobik stabiliteye ilişkin analizler sonrasında fiğ+buğday karışımı, II. ürün mısır silajlarında pH ve kuru madde düzeylerindeki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p ve p Mikrobiyolojik analizler sonrasında gerek laktik asit bakterileri gerekse maya ve küf yoğunluğu itibari ile soldurulmuş ve üre ilave edilmiş muamele gruplarının lehine bir farklılığın oluştuğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Mısır silajı, fiğ+buğday silajı, soldurma, üre, silaj kalitesiÖğe Mikrobiyal katkı maddelerinin mısır silajına kalite ve aerobik dayanıklılık üzerindeki etkileri(1999) Özdüven, M. Levent; Koç, Fisun; Yurtman, İ.YamanBu çalışmada mikrobiyal katkı maddelerinin mısır Silajında kalite ve aerobik dayanıklılık üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada grupları kontrol (K), Pioneer 1174 (Lactobacillus plantarum l Enterococcus faecium) ve HM/F (Lactobacillus plantarum l Enterococcus faecium / Pedicoccus acidilactici) uygulamaları oluşturmuştur. Katkı maddeleri uygulamaları üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmıştır (Pioneer 1174 1.0 g/t TM; HM/F 11.3 g/t TM). Uygulamalar sonrası örnekler laboratuvar tipi PVC silolara her uygulama için 3' er tekerrür olacak şekilde doldurularak 60 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Silo kaplarının açılmasından sonra gruplarda aerobik dayanıklılığın belirlenmesi amacı ile 7 gün süreyle :Sicaklık değişimleri gözlenmiştir. Gruplarda NH3-N, laktik asit içerikleri ve pH değerleri K, Pioneer 1174 ve HM/F grupları için sırası ile 61.09 ± 1.471, 52.59 ± 0.499, 64.87 ± 0.899 g / kg TN; % 2.46 ± 0.065, 2.61 ± 0.065, 2.15 ± 0.065; 3.86± 0.028, 3.73 + 0.028 ve 3.92 ± 0.028 olarak saptanmıştır. Tüm özellikler bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.01). Çalışmanın aerobik fazında silaj kitlesinde tespit edilen sıcaklık değerleri bakımından gruplar arasında gözlenen farklılıkların önemli düzeyde olmadığı saptanmıştır (P>0.05).Öğe Probiyotiklerin farklı kaynaklardan üretimi ve broyler yemlerinde antibiyotik yerine kullanım olanakları(2002) Şenköylü, Nizamettin; Arıcı, Muhammet; Akyürek, Hasan; Koç, FisunBu araştırmada bebek fekesi ve tavuklardan Lactobacillus cinsi bakteriler izole edilerek tanımlanmış ve bazı probiyotik özellikleri araştırılmıştır. Bebek fekesinden izole edilen Laktobasillerden dominant olanalar; Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, Lactobacillus intestinalis, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus vaginalis, Lactobacillus murinus ve Lactobacillus rhamnosus, tavuklardan izole edilen Laktobasillerden baskın olan ise Lactobacillus intestinalis olarak belirlenmiştir. İzolatlar ayrıca asit üretim yeteneği, genel inhibisyon etkileri, bakteriosin ve benzeri maddelerin üretimi bakımından incelenmiştir.Öğe Silo yemlerinde organik asit belirlemede iki farklı metodun karşılaştırması(2003) Koç, Fisun; Coşkuntuna, LeventAraştırmada, silo yemlerinde organik asit (laktik, asetik, bütirik) tespitine yönelik Lepper metodu ile spektrofotometrik metodun karşılaştırılmasına çalışılmıştır. Araştırma materyalini 50 adet farklı muamele uygulanmış mısır silajı oluşturmuştur. Araştırma sonucunda, spektrofotometrik ve Lepper metoduyla yapılan analiz sonuçlarında, Latik asil, Asetik asit, ve Bütirik asit değerleri sırasıyla 2.29,1.15,0.26; 1.27, 1.01 ve -0.38 olarak bulunmuştur.Öğe Üzüm Posası Silajının Fermantasyon ve Yem Değeri Özelliklerinin Saptanması(Trakya Üniversitesi, 2005) Özdüven, Mehmet Levent; Coşkuntuna, Levent; Koç, FisunBu çalışma üzüm posası silajının fermantasyon özellikleri ve yem değerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Tekirdağ Şarap Fabrikasından alınan üzüm posası plastik bidonlarda, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan 45 gün süre ile silolanmıştır. Silaj fermantasyonuna ilişkin olarak da pH, amonyak nitrojeni, suda çözünebilir karbonhidrat, organik asit (laktik, asetik, bütirik asit) analizleri yürütülmüş ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Üzüm posası silajının ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri ve enerji içeriği klasik sindirim denemeleriyle saptanmıştır. Silaj örneklerinde kuru madde, amonyak nitrojeni, suda çözünebilir karbonhidratlar, laktik asit, asetik asit içerikleri ve pH değeri sırasıyla %35.16, 31.32 g/kg KM, 6.78 g/kg KM, %2.59 KM, %2.36 KM ve 3.55 olarak saptanmıştır. Üzüm posası silajının kuru madde, organik maddeler, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve nitrojensiz öz maddelerin sindirilme dereceleri sırasıyla %40.85, 39.29, 1.01, 95.36, 22.68 ve 46.71, sindirilebilir kuru madde, organik maddeler, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve nitrojensiz öz maddeler sırayla 408.5, 370.4, 1.1, 111.2, 72.2 ve 185.8 g/kg KM, metabolik enerji ve net enerji değerleri ise sırasıyla; 7.71 MJ ME/kg KM ve 4.29 MJ NEL/kg KM olarak bulunmuştur.Öğe Yaş bira posası mısır karışımı silajlarda kalite özellikleri ve aerobik dayanıklılık üzerinde çalışmalar(1999) Koç, Fisun; Özdüven, M. Levent; Yurtman, İ.YamanBu çalışma, yaş bira posası (YBP) ve mısır (M) karışımlarından yapılan silajlarda bazı kalite özelliklerinin ve aerobik dayanıklılığın incelenmesi amacı ile yürütülmüştür. Çalışmada ayrıca, farklı katkı maddeleri (AIV, mikrobiyal katkı maddesi) kullanımının anaerobik fermantasyonun başlangıç fazında karışımlarda pH değişimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada deneme gruplarını YBP, mısır, karışım 1 (K1) ve karışım 2 (K2) oluşturmuştur. YBP ve mısır materyalleri yaş ağırlıkları bazında K1 grubunda 1/1 oranında, K2 grubunda da 1/3 oranında karıştırılarak silolanmıştır. Deneme gruplarına ait materyallerin 75 gün süre ile laboratuvar tipi PVC silolarda saklandığı çalışmada, açımlar sonrası 7 gün süre ile aerobik dayanıklılık izlenmiştir. Ham protein, NH3-N, laktik asit içerikleri ve pH değerleri YBP, M, K1 ve K2 grupları için sırası ile, %19.92 ± 0.033, 9.50 ± 0.009, 14.71 ± 0.103, 12.30 ± 0.048; 15.17 ± 0.033, 31.63 ± 0.219, 23.68 ± 0.015, 19.69 ± 0.035 g/ kg TN; % 0.89 ± 0.035, 3.18 ± 0.035, 2.36 ± 0.035, 2.45 ± 0.035; 3.57 ± 0.034, 3.46 ± 0.034, 3.29 ± 0.034 ve 3.40 ± 0.034 olarak tespit edilmiştir. Tüm özellikler bakımından gruplar arasında gözlenen farklılıklar önemli bulunmuştur (P< 0.01). Çalışmanın aerobik fazında, gruplarda tespit edilen sıcaklık değişimleri arasındaki farklılıkların önem taşıdığı saptanmıştır (P<0.01).