Mezbaha atıklarının akciğer dokularından kimyasal ve enzimatik yöntemlerle protein hidrolizat üretimi
Abstract
Bu çalışmada, çevre kirliliğine neden olan mezbaha artıkları arasında yer alan
akciğer dokusundan maksimum hidroliz derecesine sahip, çevre kirliliği sorununa
ekolojik çözüm oluşturacak ve ekonomik değere sahip protein hidrolizatları elde etmek
amaçlanmaktadır. Protein hidroliz prosesinde genellikle asidik, alkali ve enzimatik
hidroliz yöntemleri kullanılmaktadır. Enzimatik hidroliz yöntemleri biyolojik olarak en
aktif hidrolizatların üretildiği ve endüstride sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Fakat bu
yöntemin dezavantajın düşük hidroliz derecesine sahip hidrolizatların üretimidir.
Biyolojik olarak aktif ve yüksek hidroliz derecesine sahip hidrolizat üretimi için kimyasal
ve enzimatik yöntemlerin kombine edilmesi planlanmıştır.
Bu plan doğrultusunda ön hidroliz için asidik ve alkali hidroliz yöntemleri
araştırılmıştır. Ön hidroliz için kullanılan asidik ve alkali hidroliz Merkezi Kompozit
Deney Tasarım ve Box-Benhken Deney Tasarım modelleri ile optimizasyonu çalışılmış
ve Merkezi Kompozit Deney Tasarım modeli ile oluşturulan asidik hidroliz prosesi
istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Hidroliz derecesinin maksumum olduğu
koşullar, sıcaklık faktörü için 90°C, ajan konsantrasyon faktörü için 1 M H2
SO4
, süre
faktörü için ise 8 saat olarak belirlenmiştir. Ön hidroliz koşulları optimizasyonundan
sonra ön hidrolizli enzimatik hidroliz ve karşılaştırmak için enzimatik hidroliz
gerçekleştirilmiş ve bu işlemlerden elde edilen hidrolizatlar, hidroliz dereceleri, kuru
madde, organik madde, kül ve protein miktarları ve protein verimi açısından
karşılaştırılmıştır.
Enzimatik hidroliz sonucu %15.98 hidroliz derecesi, 57.14 g/L protein, %6.37
kuru madde, %6.02 organik madde, %0.33 kül ve %48.01 proetin verimi elde edilmiştir.
Ön hidroliz optimizasyondan elde edilen 90°C’de 1 M H2
SO4
ile 8 saat koşulların da
akciğer dokusu kimyasal olarak hidroliz edilmiştir. Kimyasal hidroliz sonucunda %94
hidroliz derecesi, 102.26 g/L protein, %16.87 kuru madde, % 16.50 organik madde,
%0.37 kül ve %85.93 protein verimi elde edilmiştir. Ön hidroliz için optimizasyondan
elde edilen 90°C’de 1 M H2
SO4
ile 8 saat koşulların da akciğer dokusu kimyasal olarak
hidroliz edilmiş ve enzimatik hidroliz için akciğer dokusu pH 6.5’te, 65 °C’de 24 saat
inkübe edilmiştir. Ön hidrolizli enzimatik hidroliz sonucunda %94.73 hidroliz derecesi,
103.34 g/L protein %16.74 kuru madde, %16.46 organik madde. %0.27 kül ve %86.83
protein verimi elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu tez kapsamında 90°C sıcaklıkta, 8 saat
süre ile 1 M H2
SO4
konsantrasyonunda optimize edilen asidik hidroliz prosesi, enzimatik
hidroliz yönteminin dezavantajı olan düşük hidroliz derecesini iyileştirerek, yüksek
hidroliz derecesine sahip akciğer protein hidrolizatı eldesini sağlamıştır. In this study, it is aimed to obtain protein hydrolysates from the lung tissue, which
is among the slaughterhouse wastes that cause environmental pollution, with the
maximum hydrolysis degree, which will create an ecological solution to the
environmental pollution problem and have economic value. Acidic, alkaline and
enzymatic hydrolysis methods are generally used in the protein hydrolysis process.
Enzymatic hydrolysis methods are a method that produces the most biologically active
hydrolysates and is frequently used in industry. However, the disadvantage of this method
is the production of hydrolysates with a low degree of hydrolysis. It is planned to combine
chemical and enzymatic methods for the production of biologically active hydrolyzate
with a high degree of hydrolysis.
In line with this plan, acidic and alkaline hydrolysis methods were investigated
for preliminary hydrolysis. Optimization of the acidic and alkaline hydrolysis Central
Composite Experiment Design and Box-Benhken Experiment Design models used for
preliminary hydrolysis was studied and the acidic hydrolysis process created with the
Central Composite Experiment Design model was found to be statistically significant.
The conditions where the degree of hydrolysis is maximum were determined as 90°C for
the temperature factor, 1 M H2
SO4
for the agent concentration factor, and 8 hours for the
time factor. After the pre-hydrolysis conditions were optimized, pre-hydrolysis enzymatic
hydrolysis was performed and the hydrolysates obtained from these processes were
compared in terms of hydrolysis degrees, dry matter, organic matter, ash and protein
amounts and protein yield.
As a result of enzymatic hydrolysis, 15.98% hydrolysis degree, 57.14 g/L protein,
6.37% dry matter, 6.02% organic matter, 0.33% ash and 48.01% protein yield were
obtained. The lung tissue was chemically hydrolyzed with 1 M H2
vii
SO4
at 90°C, obtained
from the pre-hydrolysis optimization, in 8 hours. As a result of chemical hydrolysis, 94%
hydrolysis degree, 102.26 g/L protein, 16.87% dry matter, 16.50% organic matter, 0.37%
ash and 85.93% protein yield were obtained. The lung tissue was chemically hydrolyzed
at 90°C with 1 M H2
SO4
obtained from optimization for pre-hydrolysis for 8 hours, and
for enzymatic hydrolysis, the lung tissue was incubated at pH 6.5 at 65 °C for 24 hours.
As a result of pre-hydrolysis enzymatic hydrolysis, hydrolysis degree of 94.73%, 103.34
g/L protein 16.74% dry matter, 16.46% organic matter. 0.27% ash and 86.83% protein
yield were obtained. As a result, within the scope of this thesis, the acidic hydrolysis
process, which was optimized at 90°C and 1 M H2
SO4
concentration for 8 hours,
improved the low hydrolysis degree, which is the disadvantage of the enzymatic
hydrolysis method, and provided lung protein hydrolyzate with a high hydrolysis degree.
Collections
- Tez Koleksiyonu [1162]