Brilliant Blue (E133) olarak bilinen mavi gıda katkı boyasının, soğan (Allium Cepa) kök hücrelerinde mitoz bölünmeye etkisi
Abstract
Mavi gıda boyası, “Brilliant Blue (E133)” dondurma, soğuk içecekler, bardak
çorba, süt ürünleri, pastalar ve şekerleme gibi birçok üründe renklendirici gıda boyası
olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, sabun, şampuan, ağız içi durulama suyu gibi bazı
farmakolojik ürünlerde de kullanılmaktadır. Bu çalışmada Mavi gıda boyasının toksik
etkileri, mutfak soğanı (Allium cepa) meristematik kök hücrelerinde in vivo olarak
araştırılmıştır. Soğan replikatları laboratuvar ortamında boyanın 200ppm, 800ppm ve
1600ppm’lik sıvı çözeltilerini içeren düzeneklerde üç gün gelişmeye bırakılmıştır. Her
replikat için toplam 500 hücre incelenmiştir. Negatif kontrol grubu olarak doğal kaynak
suyu kullanılmıştır.
Sonuç olarak, her üç konsantrasyondaki çözeltilerde gelişen soğan ortalama kök
uzunlukları kontrol grubuna göre istatistiki olarak anlamlı olarak (P<0,001) kontrol
grubundan daha kısa kalmıştır. Tüm gruplara ait ortalama kök sayıları karşılaştırıldığında
ise (P>0,05), bu gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Mitoz
bölünme toplam sayıları 200ppm grubunda diğer gruplardan en yüksek çıkmıştır, ikinci
yüksek değer mitoz sayılarını alan kontrol grubu olmuştur, diğer iki gruptaki ortalama
mitoz bölünme sayıları konsantrasyona bağlı olarak azalmıştır (P<0,001). Mitotik indeks
(MI) ortalama değerleri de Mitoz bölünme sayılarındaki gibi aynı şekilde sıralama
göstermiştir.
Mavi gıda boyasının soğan meristematik kök hücrelerinde meydana getirdiği
Kromozom aberasyonlarının (CA) ortalama sayıları ve CA yüzdeleri de kontrol grubu ve
diğer üç konsantrasyondaki çözeltiler arasında istatistiki anlamlı bir farklar göstermiştir.
CA ortalama sayıları ve CA yüzdeleri, en yüksek çıkan 1800ppm den kontrol grubuna
doğru azalma eğilimi göstermiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre Mavi gıda boyasının
özellikle 200ppm’den daha yüksek konsantrasyonlarda A. cepa meristematik kök
hücrelerinin belirgin olarak sitotoksik ve genotoksik etkiye maruz kaldığı
söylenebilmektedir. Food additive “Brilliant Blue (E133)” is used for colouring a variety of foods such
as; ice cream, cold drinks, instant soup, dairy products, pies, candies and a wide variety
of other foods. Moreover, it is also used in cosmetics, it is added to soap, shampoo,
deodorants and mouthwash liquids. In this study, toxic effects of the food colouring agent
“Brilliant Blue (E133) were investigated in vivo by using the root meristematic cells of
the onion, Allium cepa L.). The onion specimens were left three days for root growth in
beakers involving 200ppm, 800ppm and 1600ppm solutions of brilliant blue. A total of
500 cells were examined in the replicates of each treatment. Spring water was used for
negative control group.
As a result, the mean length of the onion roots they obtained from the experimental
treatments involving the three different concentrations of the blue dye were shorter than
the control group roots (P < 0,001). However, the mean root numbers of the onions in all
four grups shown no sign of statistical differences (P>0,05). Total number of the mitosis
in the cells examined was the highest in 200ppm group followed by control group. The
mitosis numbers in the remaining two groups were lower than the previous groups
showing association with the concentration level (P<0,001).
Mean chromosomal aberrations (CA) and CA percentages occurred in the
meristematic root cells due to the blue dye showed statistically significant differences
among the four groups of experimental treatments. Mean CA numbers and CA
percentages was highest in the 1600 ppm group and decreased gradually from 1600ppm
group to the control group. According to these findings the “Brilliant Blue E133” over
200ppm concentrations have significant cytotoxic and genotoxic consequences on A.
cepa meristematic root cells.
Collections
- Tez Koleksiyonu [1162]