Bazı fermente ürünlerde triptofan aminoasidi yolağıyla ilgili metabolitlerin tayini
Abstract
Triptofan insanlar için esansiyel bir amino asittir. Normal şartlarda diyetle
triptofan alımında azalma endojen triptofan konsantrasyonunun azalmasına neden olur.
Triptofan protein sentezine katılır, serotonin ve melatonin sentezinde başlangıç
molekülüdür ve çok büyük bir bölümü son ürün nikotin adenin dinükleotidin (NAD
+
)
üretildiği kinürenin yolağında kullanılır. Pek çok hastalık azalan triptofan miktarıyla veya
triptofanın büyük bir kısmının kullanıldığı kinürenin yolağı ile ilişkilendirilmektedir. Bu
sebeple son yıllarda çeşitli gıdalar eksojen triptofan kaynağı olarak ve/veya nöroaktif
kinürenin yolağı metabolitleri açısından incelenmektedir.
Ayrıca triptofanın kinürenin yolağı üzerinden yıkımına olan ilgi, bu sırada oluşan
metabolitlerin nöroaktif özellikli bileşikler olmasından kaynaklanmaktadır. Bu
bileşiklerin özellikle nörolojik temelli hastalıklarda ve bazı kanser türlerinde kan serum
seviyelerinin ve oranlarının değiştiği gözlemlenmiştir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda
kinürenin yolağında oluşan nöroaktif metabolitlerin kan dolaşımı yoluyla bağırsak ve
beyin arasındaki sinyalleri etkileyebildiği de bildirilmiştir.
Fermente ürünler mikroorganizmaların metabolizması sonucu oluşurlar ve
fermantasyon yapabilen çeşitli maya ve bakterilerde kinürenin yolağı çalışmaktadır. Bu
tez çalışmasında fermantasyon sonucu oluşan ürünlerde bu metabolitlerin bulunabileceği
düşünülmüş ve bu sebeple elma ve üzüm sirkeleri, Kırklareli ve Edirne yörelerine ait iki
farklı marka hardaliye, kombucha çayı ve bozada LC-MS/MS cihazı kullanılarak
triptofan, kinürenin, kinürenik asit, 3-hidroksikinürenin, nikotinik asit ve nikotinamid
tayini yapılmıştır. Analiz sonucunda en yüksek triptofan düzeyleri hardaliyelerde (1798
ng/ml ve 2947 ng/ml) ve en düşük kombuchada (5.15 ng/ml) bulunmuştur. Nörotoksik
etkisi olan 3-hidroksikinürenine beş üründe rastlanmazken, sadece bozada (12.21 ng/ml)
tespit edilmiştir. Sirke çeşitleri ve kombuchada kinürenin tespit edilmemiştir, diğer
metabolitler de tüm ürünlerde farklı miktarlarda tayin edilmiştir.
Çalışılan tüm fermente ürünlerde gıdaların nitel ve nicel kalite kontrollerinde
kullanılan pH, toplam asitlik (%), yoğunluk, nem ve kuru madde temel analizleri
yapılmıştır ve sonuçlar genel olarak ilgili yönetmelik ve literatürle uyumludur. Fermente
ürünlerin antioksidan aktivitesi ile ilgili olarak toplam fenolik madde miktarı ve DPPH
metodu ile radikal giderme kapasitesi incelenmiştir. Kuru madde bazında hesaplanan
toplam fenolik madde miktarları ile serbest radikal giderme aktivitesinden hesaplanan
EC50
değerleri birbiriyle uyumlu olup, fenolik madde içeriği (mg GAE/100 g) ve
antiradikalik aktivite sıralaması elma sirkesi>üzüm sirkesi>kombucha>hardaliye
(Kırklareli) >hardaliye (Edirne) şeklindedir. Tryptophan is an essential amino acid for humans. A decrease in dietary
tryptophan intake causes a decrease in endogenous tryptophan concentration in the
physiological conditions. Tryptophan is participates to protein synthesis and precursor of
serotonin and melatonin molecules. However a large amount of tryptophan proceeds
along the kynurenine pathway to produce the final product, nicotinamide adenosine
dinucleotide (NAD
+
). Many diseases are associated with a reduced amount of tryptophan
or the kynurenine pathway. Therefore, in recent years, the foods have been studied as
sources of exogenous tryptophan and/or neuroactive metabolites of kynurenine pathway.
Interest in kynurenine pathway recently increased as the metabolites formed
during this pathway are neuroactive compounds. It has been observed that the blood
serum levels and ratios of these compounds change especially in neurological diseases
and cancer. In recent studies, it has been reported that neuroactive metabolites formed in
the kynurenine pathway can affect the signals between the gut and the brain via the blood
circulation.
Fermented products are formed via to the metabolism of microorganisms and the
kynurenine pathway also works in various yeasts and bacteria that are can ferment. In this
thesis, it was thought that these metabolites could be found in the products formed as a
result of fermentation processes. Therefore tryptophan, kynurenine, kynurenic acid, 3hydroxykynurenine,
nicotinic
acid
and nicotinamide
were
determined
in apple
and
grape
vinegars,
two
brands
of
hardaliye
from
Kırklareli
and
Edirne
regions,
kombucha
tea
and
boza by using LC-MS/MS instrument. According to result of the study, the highest
tryptophan levels were found in hardaliyes (1798 ng/ml and 2947 ng/ml) and the lowest
in kombucha (5.15 ng/ml). The 3-hydroxykynurenine, which has a neurotoxic effect, was
not detected in other five fermented products, but only in boza (12.21 ng/ml). Kynurenine
was not detected in kombucha, apple and grape vinegars, and other metabolites were
determined in different amounts in all products.
In all fermented products studied, pH measurement, total acidity (%), density,
moisture and dry matter analyzes which indicates qualitative and quantitative quality
control of foods were carried out. The obtained results are generally compatible with the
relevant standards and the literature. Regarding the antioxidant activity of fermented
products, the total phenolic compound and the radical scavenging capacity by DPPH
method were investigated. The total phenolic content calculated on the basis of dry matter
and the EC50
values calculated from free radical scavenging activity are compatible with
each other, and the order of phenolic content and antiradical activity is apple
vinegar>grape vinegar>kombucha>hardaliye (Kırklareli)>hardaliye (Edirne).
Collections
- Tez Koleksiyonu [1162]