Unlu mamüllerde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili tüketiciyi bilinçlendirme amaçlı mobil uygulama geliştirilmesi
Özet
Gıda katkı maddeleri, “Besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak
tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç
doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama
aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan
ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddeler” olarak
tanımlanmaktadır.
Günümüzde tüketicilerin doğal, katkısız gıdalara yönelimi giderek artış göstermekte
olup, gıda katkı maddelerin neredeyse hepsi tüketiciler tarafından olumsuz ve sağlığa
zararlı olarak algılanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)
tarafından onaylanmış 3000’in üzerinde gıda katkı maddesi bulunmaktadır. Bunların bir
kısmı tuz, şeker ve baharatlar gibi tüketiciler tarafından rahatlıkla anlaşılabilir
maddelerken geriye kalan büyük bir kısmı ise tüketiciler tarafından bilinmeyen
kimyasal maddelerdir. Bu çalışma kapsamında 261 kişinin katılımı ile düzenlenen
anket kapsamında katılımcılara “tükettikleri gıdalardaki katkı maddeleri ile ilgili bir
mobil uygulama olsa kullanır mısınız?” sorusu yöneltilmiştir. Anket sonucunda
katılımcıların %42,4’ü her zaman, %36,6 ‘sı sık sık, %17,2’si nadiren kullanacaklarını,
%4’ü de hiçbir zaman kullanmayacağını bildirmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda
tüketicilerin gıda katkı maddeleri konusunda bilgilerini arttırmak için “Bilinçli Tüketici
Uygulaması”adında bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Mobil uygulama öncelikli
olarak IOS tabanlı işletim sistemleri için geliştirilmiştir.
Tez çalışması kapsamında hızla ilerleyen teknolojiye ayak uyduran tüketicilere mobil
bir uygulama ile ulaşıp ürün etiketinde bulunan içerik bilgisini daha kolay
değerlendirmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.
Uygulama sayesinde tüketiciler ambalajlı gıda maddelerinin barkodunu okutarak
içerikte bulunan katkı maddesinin E kodu, elde edildiği kaynak, kullanım alanları ve
sağlık üzerindeki etkileri gibi bilgilere kolaylıkla ulaşabileceklerdir. Food additives, whether or not of nutritional value, are not consumed alone as food
and are not used as a characteristic component of food, for the purposes of a
technological purpose in production, treatment, processing, preparation, packaging,
transport or storage of food products as a result of the addition of substances that are
expected to be directly or indirectly a component of that food ”
Nowadays, consumers' tendency towards natural, unadulterated foods is increasing
and almost all of the food additives are perceived by consumers as negative and harmful
to health. There are over 3000 food additives approved by the United States Food and
Drug Administration (FDA). Some of these substances are easily understood by
consumers such as salt, sugar and spices, while the remainder are chemicals that are
unknown to consumers. Within the scope of this study, 261 participants participated in
the questionnaire and asked the question sa Would you use a mobile application about
the additives in the foods they consume?.. As a result of the survey, 42.4% of the
participants stated that they would always use it, 36.6% of them would use it frequently,
17.2% of them would rarely use it and 4% of them would never use it. In line with these
results, a mobile application called li Conscious Consumer Application için was
developed to increase the knowledge of consumers about food additives. The mobile
application was developed primarily for IOS-based operating systems.
Within the scope of the thesis, it is aimed to reach the consumers who keep up with the
rapidly advancing technology with a mobile application and make it easier to evaluate
the content information on the product label.
Through the application, consumers will be able to read the barcode of the packaged
foodstuffs and easily access information such as the E code of the additive, the source it
is obtained from, its usage areas and health effects.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [1287]