Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzdemir, Gültekin
dc.contributor.advisorKalebaşı, Yıldız
dc.date.accessioned2019-02-07T11:46:40Z
dc.date.available2019-02-07T11:46:40Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2018
dc.identifier.urihttp://dspace.trakya.edu.tr/xmlui/handle/trakya/2964
dc.description.abstractBu çalışmada ticari olarak piyasada satılan faklı hacimlerindeki ve farklı ambalaj materyalleri ile paketlenmiş meyve sularının bazı özellikleri araştırılmıştır. Portakal, şeftali, vişne, kayısı ve karışık meyve sularının eser element miktarlarının ( Demir, Bakır, Kurşun, Kadmiyum, Nikel, Kalay, Mangan, Çinko, Sodyum, Potasyum, Magnezyum ve Kalsiyum) mikrodalga yöntemiyle çözünürleştirilip, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi ile tayin edilmesi amaçlanmıştır. Analiz edilecek meyve suyu örnekleri piyasaya hâkim üç faklı meyve suyu markası seçilerek marketlerden alınmıştır. Çözünürleştirilen meyve suyu numuneleri AAS (Perkin Elmer-Analyst-AA800) cihazı ile analiz edildi. Analiz sonuçlarına şu şekildedir: Fe; 0,111-0,936 mg/L, Cu; 0,004-1,009 mg/L, Zn; 1,996-0,004 mg/L, Ca; 9,948- 0,910 mg/L, Na; 12,534-1,71 mg/L, K; 4,785-0,412 mg/L, Mg; 7,312-1,648 mg/L. Meyve sularında Pb, Cd, Ni, Sn, Mn ise saptanmamıştır. Bu meyve suyu analizleri sonuçları Türk Gıda Kodeksi standartlarına göre uygunluğu değerlendirilmiştir. Fe, Cu, Zn, metalleri belirtilen yasal limitleri aşmadığı ve yasal limitlerin çok altında olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, some characteristics of fruit juices packed with different packaging materials in different volumes sold commercially in the market were investigated. It is aimed to analyze the trace element amounts (Iron, Copper, Zinc, Lead, Cadmium, Nickel, Tin, Manganese Sodium, Potassium, Magnesium and Calcium) of orange, peach, sour cherry, apricot and mixed fruit juices by microwave method and determine by Atomic Absorption Spectrometry. The solubilized juice samples were analyzed by AAS (Perkin Elmer-Analyst-AA800) instrument. The results of the analysis are as follows: Fe; 0,111-0,936 mg/L, Cu; 0,004-1,009 mg/L, Zn; 1,996-0,004 mg/L, Ca; 9,948- 0,910 mg/L, Na; 12,534-1,71 mg/L, K; 4,785-0,412 mg/L, Mg; 7,312-1,648 mg/L. Pb, Cd, Ni, Sn, Mn were not detected in fruit juices. The results of these fruit juice analysis were evaluated according to Turkish Food Codex standards. Fe, Cu, Zn, metals have not exceeded legal limits and are well below legal limits.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTrakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectAASen_US
dc.subjectMeyve Suyuen_US
dc.subjectEser Elementen_US
dc.subjectMikrodalgaen_US
dc.subjectFruit Juiceen_US
dc.subjectTrace Elementen_US
dc.subjectMicrowaveen_US
dc.titleMeyve sularında eser element konsantrasyonlarının tayinien_US
dc.title.alternativeDetermination of trace element concentrations in fruit juicesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster