Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇallıoğulları, Pelin
dc.contributor.advisorYağar, Hülya
dc.date.accessioned2017-06-02T07:22:24Z
dc.date.available2017-06-02T07:22:24Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://dspace.trakya.edu.tr/xmlui/handle/trakya/2211
dc.description.abstractBu tez kapsamında, bitki zayıflama çayı olarak veya zayıflama çay karışımlarının bileşiminde sıklıkla kullanılan yeşilçay, mate, sinameki, barut ağacı, funda, zahter, sinirli ot, biberiye ve çoban çökerten bitkileri Edirne’de bir aktardan kurutulmuş olarak satın alındı ve bitkilerin metanol, etanol ve su ekstraktları hazırlandı. Bu ekstraktların bazı sindirim enzimleri (lipaz, ?-amilaz, ?-glukozidaz ve tripsin) ve monoaminoksidaz enzimi üzerinde in vitro inhibisyon etkisi araştırıldı. Enzim inhibisyon aktiviteleri spektrofotometrik yöntemlerle belirlendi. % inhibisyon ve IC50 değerleri hesaplandı. Funda bitkisinin su ve etanol ekstraktları 750 µg/mL konsantrasyonlarında yaklaşık % 94 inhibisyon aktivitesiyle pozitif kontrol akarbozdan daha yüksek ?-glukozidaz inhibisyon aktivitesi gösterdi. 1000 µg/mL konsantrasyonunda, biberiye bitkisi etanol ekstraktı % 95, metanol ekstraktı % 66 ?-glukozidaz inhibisyon aktivitesine sahipken, su ekstraktı hiç aktivite göstermedi. Aynı konsantrasyonda yeşilçay su, etanol ve metanol ekstraktları ise sırasıyla % 90, % 82 ve % 94 ?-glukozidaz inbisyonu gösterdi. Zahter ve sinirli ot bazı ekstraktlarında % 50’nin altında ?-glukozidaz inhibisyonu gözlenirken, bazılarında inhibisyon görülmedi. Mate, sinameki, çoban çökerten bitkilerinin hiçbir ekstratında ?-glukozidaz inhibisyonuna rastlanmadı. Funda metanol ekstraktı 1000 µg/mL konsantrasyonunda yaklaşık % 90 ?-amilaz inhibisyonu gösterirken, 750 µg/mL konsantrasyonundaki su ve etanol ekstraktları ise yaklaşık % 65 ?-amilaz inhibisyonu gösterdi. 750 µg/mL konsantrasyonundaki biberiye su ekstraktı % 95, metanol ekstraktı % 51 ?-amilaz inhisyonu gösterirken etanol ekstraktında inhibisyon görülmedi. Yeşilçay bitkisinin su ve metanol ekstraktı yaklaşık % 51-53 oranlarında ?-amilaz inhibisyonuna sahipken etanol ekstraktında hiç inhibisyon belirlenmedi. Zahter bitkisinin 1000 µg/mL konsantrasyonundaki su ekstraktında % 75 ?-amilaz inhibisyonu gözlenirken, etanol ve metanol ekstraktlarında % 50’nin altında inhibisyon gözlendi. Mate, sinirli ot, sinameki, çoban çökerten, barut bitkilerinin su, etanol, metanol ekstraktlarında ?-amilaz inhibisyonu gözlenmedi. Çoban çökerten bitkisinin 1000 µg/mL konsantrasyonundaki su ekstaktı yaklaşık % 75’lik tripsin inhibisyonu gösterirken, etanol ve metanol ekstraktlarında % 50’nin altında inhibisyon gösterdi. Diğer bitkilerde tripsin inhibisyonu gözlenmedi. Çalışılan hiçbir bitkide lipaz inhibisyon aktivitesi belirlenmedi.en_US
dc.description.abstractabstracten_US
dc.description.abstractIn this thesis, plants of green tea, mate, senna, alder dog wood, shrub, wild thyme, ripple grass, rosemary and milk thistle which are widely used as slimming tea or in the combination of herbal slimming teas were purchased as dried from an herbalist in Edirne. Methanol, ethanol and water extracts from these plants were prepared. These extracts were investigated in regard to the in vitro inhibition activities on some digestion enzymes (lipase, ?-amylase, ?-glycosidase and trypsin) and monoamine oxidase. The enzyme inhibition activities were determined in the microplate reader by spectrophotometric methods, and inhibition activity (%) and IC50 values were estimated. The water and ethanol extracts of shrub showed that their ?-glycosidase inhibition activities (about 94 %) were higher than that of positive control acarbose at 750 µg/mL concentration. Rosemary ethanol and methanol extracts had inhibition activities of about 95 and 66 %, respectively, while rosemary water extract didn’t show activity at 1000 µg/mL concentration. At the same concentration, the water, ethanol and methanol extracts of green tea showed ?-glycosidase inhibition activities of 90, 82 and 94 %, respectively. These activities of some extracts of wild thyme and ripple grass were determined to be below 50 % while no inhibition was determined in others. All extracts of mate, senna and mild thistle weren’t showed ?-glycosidase inhibition activities. Methanol extract of shrub showed ?-amylase inhibition activity of 90 % at 1000 µg/mL concentration while their water and extracts showed the activity of 65 % at 750 µg/mL concentration. At 750 µg/mL concentration, these activities were determined to be 95 and 51 % for rosemary water and methanol extracts, respectively. Any ?-amylase inhibition activity wasn’t observed in the rosemary ethanol extract. The water and methanol extracts of green tea showed ?-amylase inhibition activities of about 51-53 %, ethanol extract didn’t. The water extract of wild thyme showed the activity of 75 % while their another extracts showed activity below 50% at the 1000 µg/mL concentration. No ?-amylase inhibition activities observed in all extracts of mate, milk thistle, senna, alder dogwood and milk thistle. Trypsin inhibition activity was only determined as 75 % in the water extract of milk thistle at the 1000 µg/mL concentration. Trypsin inhibition activity was observed to be below 50 % in the another extracts. Any lipase activity weren’t determined in all plants and extracts.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTrakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccessen_US
dc.subjectBitkisel Zayıflama Çayıen_US
dc.subjectSindirim Enzimleri İnhibisyonuen_US
dc.subjectYeşilçayen_US
dc.subjectObeziteen_US
dc.subjectBiberiyeen_US
dc.subjectRosemaryen_US
dc.subjectLipase Inhibitionen_US
dc.subjectHerbal Slimming Teaen_US
dc.subjectGreen Teaen_US
dc.subjectDigestion Enzyme Inhibitionen_US
dc.titleÇay olarak tüketilen bazı bitkilerin sindirim enzimleri üzerinde in vitro inhibitör etkilerinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of in vitro inhibitor effects of some plants whose leaves used as tea on digestive enzymesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.type.descriptionNo: 0102972en_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster