Bazı baharat ve kuruyemişlerin Aflatoksin içeriğinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Abstract
Bu araştırmada farklı bölgelerden ve farklı tüketim ürünleri olan kuruyemişlerde aflatoksin düzeyleri belirlenmiş ve yıllara göre kıyaslama yapılmıştır. Araştırmada 239 adet fındık örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min.0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 3 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 274 fındık örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 81 adet antep fıstığı örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 4 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 98 adet antep fıstığı örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 88 adet badem örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 4 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 156 adet badem örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 17 adet yerfıstığı örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min.0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 3 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 35 adet yerfıstığı örneğinin aflatoksin düzeyleri min.0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 44 adet ceviz örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 4 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 99 adet ceviz örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 8 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 1 adet mahlep örneğinin aflatoksin düzeyi 2004 yılında 2 ppb olarak bulunurken 2005 yılında da 1 adet mahlep örneğinin aflatoksin düzeyi 1 ppb bulunmuştur.8 adet salep örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 4 adet tarçın örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında 1 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 4 adet tarçın örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 1 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 5 adet karabiber örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 1 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 3 adet karabiber örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 1 ppb ortalamalarında bulunmuştur. Anahtar kelimeler aflatoksin, kuruyemiş, fındık, antepfıstığı, badem, ceviz, yer fıstığı, tarçın, mahlep, salep, karabiber. Abstract In this research, the aflatoxin levels of various products coming from various regions were analyzed and a comparison was made according to the years. In the research 239 samples of hazelnut were analyzed and their aflatoxin level for the year 2004 resulted to be minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 3 ppb. In 2005 these analyses were performed on 274 samples of hazelnut and the levels resulting were of minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 2 ppb. The aflatoxin average level of 81 samples of pistachio was of minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 4 ppb in 2004, while the aflatoxin minimum average level of 98 samples of pistachio was 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 2 ppb in 2005. In 2005 the aflatoxin level of 156 samples of almond was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 2ppb while in 2004 the aflatoxin level of 88 samples of almond was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 4 ppb. The aflatoxin average level of 17 samples of peanut in 2004 was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and the maximum average was 3 ppb. The aflatoxin average level of 35 samples of peanut in 2005 was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and the maximum average was 2 ppb. The aflatoxin average level of 44 samples of walnut in 2004 was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and the maximum average was 4 ppb. The aflatoxin average level of 99 samples of walnut was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) in 2005 and the maximum average was 8 ppb. The average aflatoxin level of 1 sample of mahalep was 2 ppb in 2004 and 1 ppb in 2005. The average aflatoxin level of 8 samples of salep [powder of orchid root] was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 2 ppb in 2004 The average aflatoxin level of 4 samples of cinnamon was 1 ppb in 2004 and aflatoxin level of 4 samples of cinnamon was between minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 1 ppb in 2005. The average aflatoxin level of 5 samples of black pepper was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) in 2004 and an average of maximum was 1 ppb. In 2005 the average aflatoxin level of 3 samples of black pepper was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 1 ppb. Key words: aflatoxin, dried fruit, hazelnut, pistachio, almond, walnut, peanut, cinnamon, mahalep, salep, black pepper.
Collections
- Tez Koleksiyonu [1162]