Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yeşiloğlu, Yeşim" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Enzimatik peptid sentezlerinin incelenmesi
    (Trakya Üniversitesi, 1993) Yeşiloğlu, Yeşim; Sarıoğlu, Ayten
    ÖZET Doğal peptidlerin tıbbi ve farmakolojik bakımdan antibiyotik, hormon, zehir gibi biyolojik aktif özel likleri sebebiyle son yıllarda peptidlerin çeşitli yol larla sentezlerine olan ilgi artarak devam etmektedir. Dolayısıyla peptidlerin aktivitelerini kaybetmeden ı- lımlı reaksiyon şartlarında ekonomik olarak sentezine imkan sağlayan enzimatik peptid sentezleri geniş ve yoğun bir çalışma alanı bulmuştur. Bizde serbest trip sin enzimi katalizatörlügünde korunmamış amino asit ler arasındaki peptid sentezlerini gerçekleştirerek bu, alandaki çalışmalara katkıda bulunmayı amaçladık. Çalışmamızda homojen ve bifazik reaksiyon sistem lerinde glisin amino asidi ile prolin, tirozin, his- tidin ve triptofan amino asitleri arasında tripsin enzimi katalizatörlügünde peptid sentezleri denen miştir. Bu reaksiyonlarda çözücü ve reaksiyon ortamı olarak kullanılan izo amilalkol, izo propanol, etil metil keton, n-benzol ve izo oktan' in peptidlerin sentezine etkilerini araştırdık. Çözücülerdeki kısmi polaritenin peptid sentezini bir dereceye kadar art tırdığını bulduk. Ayrıca reaksiyon ortamındaki sumiktarının peptid oluşumu üzerine etkisini inceledik. Bunun için %5, %10, %15, %20 fosfat tamponu (0.1 M, pH:8) içeren izo amilalkol, izo propanol ve etil me til keton çözücülü reaksiyonlar gerçekleştirildi. En yüksek peptid verimi %10-15 tampon içeren izo amilal- kollü reaksiyon karışımlarında gerçekleşti. Tamponla doygun reaksiyon karışımlarının inkübasyondan sonraki analiz sonuçlarına göre n-benzollü ve izo oktanlı ka rışımlarda ürüne rastlanmadı. Diğerlerinde peptidler değişik oranlarda sentezlendi. Reaksiyon ürünlerinin karakter i zasy onunda kağıt, ince tabaka ve gaz kromatograf isi yöntemleri kulla nılmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    İmmobilize edilmiş proteazlarda düşük su içeren organik ortamlarda peptid sentezi
    (Trakya Üniversitesi, 1999) Yeşiloğlu, Yeşim; Sağıroğlu, Ayten
    ÖZET Bu çalışmada CNBr ile aktive edilmiş Sepharose CL-6B'de kovalent bağlanma, Amberlite IRA-900 reçinesinde iyonik bağlanma ve Naylon-6, Alümina ve Bentonit'te ^djoj^sjysm__yöntemleri ile tripsin enziminin immobilizasyonlan gerçekleştirildi. Her immobilizasyon sonunda Lowry Yöntemine göre protein tayini yapılarak Alümina'ya immobilize edilen tripsinin, amaçlanan peptidasyon reaksiyonları için uygun olduğu tesbit edildi. Ayrıca, herbir aşamada tripsinin aktivitesi tayini spektrofotometrik metod kullanılarak yapıldı ve tripsin varlığında Benzoil arginin (BA) ve Lösin amid (Leu-NKfe) arasında peptidleşme reaksiyonları gerçekleştirildi. Optimum pH ve optimum sıcaklık çalışmaları yapıldı ve sırası ile pH:7 ve 25°C olarak bulundu. Su içeriği çalışıldı ve enzim için ortamın optimum su içeriğinin % 5 olduğu belirlendi. Çözücü cinsinin belirlenmesi amacıyla yapılan denemelerde BA ve Leu-NIVnin asetonitril(ACN), tetrahidrofuran (THF) veya izo amilalkolle reaksiyonların değişik şekillerde gerçekleştiği gözlendi ve deneylerde asetonitril kullanıldı. Zamanın enzim aktivitesine etkisini belirlemek amacıyla substrat olarak BA ve Leu-NHî kullanılarak 15 ay süreyle aktivite denemeleri yapıldı. Aynı substratlar için tripsine ait Km ve Vmax değerleri sırası ile 2.5xl0"3 M ve 3.35 mM/saat olarak hesaplandı. Ürün analizleri İnce tabaka kromatografisi (TLC), Yüksek Performans Likid Kromatografisi(HPLC) ve İnfrared(IR) ve Kütle(Mass) spektrofotometresi kullanılarak yapılmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Peptide synthesis by stabilized trypsin
    (2001) Sağıroğlu, Ayten; Yeşiloğlu, Yeşim
    Tripsin adsorpsiyonla alümina'ya immobilize edildi, immobilize enzim amino asit peptidasyonu için serbest enzimden daha yüksek katalitik aktivite gösterdi. Tripsin katalizörlüğünde peptid sentezlerinin kinetik çalışmaları yapıldı. Stabilitesi arttırılmış tripsin türevleri hazırlandı ve dipeptid sentezlerinde kullanıldı. Substrat olarak benzoil arginin ve lösin amid kullanarak denge kontrollü sentezleri çalışıldı, pH ve sıcaklık gibi başlıca birkaç değişken test edildi. Endüstriyel parametrelerin hepsi için iyi değerler elde etmek amacıyla bu sentetik yaklaşım için optimum deney şartları tayin edildi.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Stabilize Tripsinle Peptid Sentezleri
    (Trakya Üniversitesi, 2001) Yeşiloğlu, Yeşim; Sağıroğlu, Ayten
    Tıypsin was immobilized onto alumina (Alp3O3) by the adsorption. The immobilized enzyme showed higher catalytic activities than free enzyme for arnino acid peptidation. Studies of the kinetics of peptide synthesis catalyzed by trypsin have been carried out. We have studied on and prepared the trypsin derivatives with the enhanced stabilities and have used these successfully for initial dipeptide synthesis. We have studied on the equilibrium controlled synthesis(ECS) by using benzoyl arginine and leucinamide as substrates and mainly tested a number ofvariables, e.g. the temperature and pH. Optimal experimental conditions for that synthetic approach was established in order to simultaneously obtain good values for all industrial parameters.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Tripsin Katalizörlügündeki Peptid Sentezlerinin Kromatografik İncelemesi
    (Trakya Üniversitesi, 2001) Yeşiloğlu, Yeşim; Sağıroğlu, Ayten
    Çalışmamızda homojen ve bifazik reaksiyon sistemlerinde glisin ile dört farklı arnino asit (prolin, tirozin, histidin ve triptofan) arasında tripsin katalizörlüğündeki peptid sentezleri yapıldı . Çözücü ve reaksiyon ortarnı olarak izo propanol, izo amilalkol, etilmetil keton, benzen ve izo oktan'ın peptid sentezlerine etkisi incelendi. Ayrıca peptid oluşumu üzerine ortamın su içeriğinin etkisini incelemek amacıyla %5, 10, 15, 20 oranlarında fosfat tamponu (0. 1M, pH:8) içeren izo propanol, izo anıilalkol ve etilmetil keton çözücülü reaksiyon ortamlarında peptid bağı oluşumu gerçekleştirildi. En iyi peptid oluşwnu, %10-15 oranlarında tampon içeren etilmetil keton çözücülü reaksiyon karışımlarında gerçekleşti. İzo propanol ve izo arnilalkol çözücülü reaksiyonlarda değişik oranlarda peptidler sentezlenirken, benzen ve izo oktan karışımlarında peptid ürünlerine rastlanmadı. Reaksiyon ürünlerinin karakterizasyonunda kağıt ve ince tabaka kromatografisi yöntemleri kullanıldı.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Tripsin katalizörlüğündeki peptid sentezlerinin kromatografik incelemesi
    (2001) Sağıroğlu, Ayten; Yeşiloğlu, Yeşim
    Çalışmamızda homojen ve bifazik reaksiyon sistemlerinde glisin ile dört farklı amino asit (prolin, tirozin, histidin ve triptofan) arasında tripsin katalizörlüğündeki peptid sentezleri yapıldı. Çözücü ve reaksiyon ortamı olarak izo propanol, izo amilalkol, etilmetil keton, benzen ve izo oktan'ın peptid sentezlerine etkisi incelendi. Ayrıca peptid oluşumu üzerine ortamın su içeriğinin etkisini incelemek amacıyla %5,10, 15, 20 oranlarında fosfat tamponu (0.1M, pH:8) içeren izo propanol, izo amilalkol ve etilmetil keton çözücülü reaksiyon ortamlarında peptid bağı oluşumu gerçekleştirildi. En iyi peptid oluşumu, %10-15 oranlarında tampon içeren etilmetil keton çözücülü reaksiyon karışımlarında gerçekleşti. İzo propanol ve izo amilalkol çözücülü reaksiyonlarda değişik oranlarda peptidler sentezlenirken, benzen ve izo oktan karışımlarında peptid ürünlerine rastlanmadı. Reaksiyon ürünlerinin karakterizasyonunda kağıt ve ince tabaka kromatografisi yöntemleri kullanıldı.

| Trakya Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Edirne, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim