Yazar "Yağar, Hülya" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ayva polifenol oksidaz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu(Trakya Üniversitesi, 1994) Yağar, Hülya; Sarıoğlu, AytenÖZET Bu çalışmada ayvadan {Cydonia Oblango) polifenol oksidaz enzimi izole edilmiş ve kısmen sallandırılarak enzimin karakterizasyonu yapılmıştır. Polifenol oksidaz enzimi (E.C. 1.10.3.1) gıdalarda mevcut renksiz polifenolleri kahverengi kinonlara dönüştürerek enzimatik kararmalara neden olmaktadır. Yerel pazarlardan alınantaze Eşme ayvaları polivinilpirolidon ve askorbik asit varlığında 0.2 M fosfat tamponunda blender ile homojenize edildi. Cam pamuğu ve tülbent yardımıyla membran artıklarından ayrıldı. Elde edilen ham ekstrakt (NH4)2S04 ile %67.5 doygunlukta çöktürüldü. Santrifîijlenerek ayrılan çökelek, 0.02M fosfat tamponu ile çözüldükten sonra denature proteinden arındırmak üzere santrifîijlenerek supernatant kısmı alındı. Supernatant çözeltisi 0.02 M fosfat tamponu 3 kez değiştirilmek üzere 36 saat dialize tabi tutuldu. Sallandırma basamaklarının herbirinde Lowry Metoduna göre protein tayini yapıldı. Ayrıca her fraksiyon için polifenol oksidaz aktivitesi tayini spektrofotometrik metod kullanılarak yapılmıştır. Substrat spesifitesi çalışılmış, enzim kateşol ve pirogallolu substrat olarak seçtiği belirlenmiştir. Optimum pH ve optimum sıcaklık çalışmaları yapılmış, optimum pH 8, optimum sıcaklık = 15°C olarak bulunmuştur. Yapılan inhibitor denemesinde tiyoasetamid, KCN, üre, EDTA, Na2S203, askorbik asit, sistein, sitrik asit, Na2HAs04.7H20 'in enzimi farklı oranlarda inhibe ettiği gözlenmiştir. Zamanın enzim aktivitesine etkisini belirlemek amacıyla substrat olarak kateşol kullanılarak 21 gün süreyle aktivite denemeleri yapılmıştır. Aynı substrat için polifenol oksidaz enzime ait K^ ve Vmax sabitleri Km = 3.31 x 10-3 ve Vmax = 0.153 olarak belirlenmiştir. Yapılan sıcaklık çalışması yardımıyla aktivasyon enerjisi -916.502 cal/mol olarak bulunmuştur.Öğe Ayva polifenol oksidazının çeşitli taşıyıcılara immobilizasyonu ve karakterizasyonları(Trakya Üniversitesi, 2000) Yağar, Hülya; Sağıroğlu, AytenÖZET Bu çalışmanın amacı; ayvadan (Cydonia oblonga) polifenol oksidaz enziminin saflaştırılması, farklı yöntemlerle çeşitli taşıyıcılara immobilize edilmesi ve immobilize enzimlerin bazı katalitik özelliklerinin belirlenmesidir. Polifenol oksidaz enzimi yerel bir pazardan sağlanan taze ayvalardan polivinilpirolidon, askorbik asit ve Triton X-100 içeren fosfat tamponuyla homojenize edilerek ekstrakte edildi. Enzimin kısmen saflaştırılması % 30-90'lık (NH^SC^ çöktürmesi ve ardından dializ işlemi uygulanarak yapıldı. Kısmen saflaştınlmış enzim; alümina, bentonit, cam boncuklara adsorbsiyon, amberlite IRA- 900 reçinesine iyonik bağlama, CNBr ile aktive edilmiş agaroz'a kovalent bağlama, N,N'-metilenbisakrilamid ile çapraz bağlanmış poliakrilamid jele tutuklama yöntemleri ile immobilize edildi. Her immobilizasyon denemesini takiben Lowry Yöntemi ile protein tayinleri yapıldı ve immobilizasyon yüzdeleri belirlendi. Aktivite tayinleri spektrofotometrik yöntemle yapıldı. Protein ve aktivite sonuçlarına göre; alümina, bentonit, CNBr ile aktive edilmiş agaroz ve amberlite ERA-900 reçinelerinin yeterince aktif enzim bulundurdukları belirlendi ve bu immobilize enzimler için katalitik karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Dört ayrı fenolik substrat kullanılarak her immobilize enzimin substrat spesifitesi belirlendi ve Km ve Vmax değerleri hesaplandı. Enzimin spesifik substratı olan kateşol kullanılarak optimum pH ve optimum sıcaklık çalışmaları yapıldı ve immobilize enzimler için maksimum aktivite pH:8,5-9'da, 45-50°C sıcaklıklarda görüldü, immobilize enzimlerin tekrar kullanılabilirlikleri çalışıldı ve enzimin immobilize formlarının kesikli proses için uygun olmadığı tespit edildi. Termal kararlılık çalışması gerçekleştirildi ve immobilize enzimlerin termal kararlılığa sahip oldukları belirlendi. Sistein, askorbik asit ve sodyummetabisülfit'in iki ayn konsantrasyonunda inhibisyon çalışması yapıldı, immobilize enzimlerin zamana karşı karalılıklarmı belirlemek üzere bir yıllık sürede aktivite denemeleri yapıldı ve immobilize enzimlerin depo kararlılığına sahip olduğu görüldü.Öğe Etanol tayini İçin Boletus edulis doku homojenatı temelli yeni bir amperometrik biyosensör(2017) Özcan, Hakkı M; Yağar, Hülya; Tuncay, DidemBu çalışmada, yenilebilir bir mantar olan Boletus edulis’in doku homojenatı kullanılarak, etanol tayini içindoku temelli amperometrik bir biyosensör geliştirildi. Bu amaçla; mantar doku homojenatı, jelatin ve çaprazbağlayıcı ajan glutaraldehit yardımıyla camsı karbon çalışma elektrotu üzerine immobilize edildi.Biyosensör cevabı üzerine pH ve sıcaklığın etkisi araştırıldı. İmmobilizasyon koşullarının optimizasyonuiçin; doku homojenatı miktarı, jelatin miktarı ve glutaraldehit konsantrasyonu belirlendi. Optimumkoşullarda hazırlanan B. edulis doku temelli biyosensörün etanol için doğrusal tayin aralığı, 5.0–150 mMve tayin sınırı, 2.5 mM olarak bulundu. Ayrıca, biyosensörün tekrarlanabilirlik çalışmaları sonucunda,varyasyon katsayısı (V.K.) ve standart sapma (S.S.) değerleri sırasıyla % 0.7212 ve ±0.7209 (n=10) olarakhesaplandı. Biyosensörün depo kararlılığı incelendi ve +4 °C’deki depolamanın 20. gününde aktivitesinin% 76.3’ünün koruduğu gözlendi. Hazırlanan biyosensör, etanol derişimi bilinen örneklerin analizi içinkullanıldı.Öğe Türkiye'de yetişen polygala türlerinden ksanton bileşiklerinin izolasyonu ve yapılarının açıklanması, antioksidan ve monoamin oksidaz inhibitörü aktivitelerinin incelenmesi(2011) Demirkıran, Özlem; Yağar, Hülya; Topçu, Gülaçtı; Esen, Hilal[Abstract Nıt Available]