Yazar "Uca, Esra" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Recovery of Phenolic Compounds from Pomegranate Peels by Sequential Processes of Water Base Extraction and Ultrafiltration: Modelling of the Process Efficiency and Fouling Analysis(Springer, 2022) Uca, Esra; Gulec, Haci AliThe goal of this study was to recover of phenolic compounds from pomegranate peels (Cortex Granati fructuum) with high yield by sequential processes of water base extraction and ultrafiltration (UF). The effects of transmembrane pressure (TMP), process temperature (T) and initial total phenolic content (TPC) of feed on UF performance were modelled by Box-Behnken method. The optimum conditions were TPC of feed of 524 mg gallic acid L-1 extract, T of 37 degrees C and TMP of 150 kPa providing the maximum 8.5-fold increase in TPC and the acceptable 20% decrease in initial permeate flux. The TMP was the most significant parameter affecting the solute rejection and the membrane fouling. Increase in the TMP caused to threefold increase in the cake layer resistance while the irreversible fouling resistances were negligible for all the operations. As a result, the UF process through the extremely hydrophilic membrane provided efficient phenolic recovery with membrane fouling at a reasonable level can serve more profit-making process to the industry.Öğe Ultrafiltrasyon yöntemiyle Nar Kabuğundan fenolik bileşiklerin geri kazanılması ve sürecin optimizasyonu(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Uca, Esra; Güleç, Hacı AliBu çalışmada nar kabuklarından özütlenen fenolik bileşikler ultrafiltrasyon yöntemiyle deriştirilerek zenginleştirilmiştir. Özütleme ve ultrafiltrasyon (UF) süreçleri yanıt yüzey yöntemi kullanılarak optimize edilmiştir. Özütleme sürecinde sıcaklık, süre ve çözücü derişiminin toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivite değerine olan etkileri incelenmiştir. Nar kabuklarından maksimum miktarda fenolik bileşiğin elde edildiği optimum özütleme koşulları 1014 mg GA/L özüt toplam fenolik madde miktarının elde edildiği 48 o C sıcaklık, 85 dakika ve %22 etanol derişimi olarak belirlenmiştir. Nar kabuğu özütünün deriştirilmesinde 2 kDa molekül ağırlığı ayırma sınırına (MWCO) sahip rejenere selüloz yapıda membran kullanılmıştır. Optimizasyon işleminde maksimum toplam fenolik madde miktarı artışı ve minimum permeat akısı azalışı amaçlanmıştır. 524 mg GA/L fenolik madde içeren besleme özütünün 37 o C sıcaklık ve 1,5 bar transmembran basıncı (TMP)’nda işlendiği UF sürecinde özütün toplam fenolik madde miktarında 8,5 kat artış sağlanmış ve bu süreçte permeat akısında %20 azalma tespit edilmiştir. UF sürecinde meydana gelen membran kirlenmesinin toplam fenolik madde artışına ve permeat akısı azalışına etkisi seri direnç analizi modeli kullanılarak incelenmiştir. Kirlenme analizlerinde beslemenin toplam fenolik madde miktarı ve sıcaklık sabit tutularak TMP 0,5-1,5 bar aralığında değiştirilmiştir. UF sürecinde yüksek TMP kullanılması kek tabakası direncinde artışa; geri dönüşümlü kirlenme direncinde ise azalmaya neden olmuştur. Toplam direnç ve geri dönüşümsüz kirlenme direnci ise değişmemiştir. Kek tabakası direncinde meydana gelen artış fenolik bileşiklerin geri kazanım verimi üzerine olumlu etki göstermiştir.