Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Tuna, Sinem" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Alginat+karagenan jellerde Candida rugosa lipazı ve defne lipazının immobilizasyonu
    (Trakya Üniversitesi, 2011) Tuna, Sinem; Yağar, Hülya
    Bu çalışmada; mikrobiyal kaynaklı Candida rugosa lipazı ve bitkisel kaynaklı defne lipazı alginat+karagenan jellere immobilize edildi. Elde edilen immobilize enzimlerin optimum pH ve sıcaklık, Km ve Vmax kinetik sabitleri, termal kararlılık, yeniden kullanılabilirlik ve depo kararlılığı gibi bazı biyokimyasal özellikleri belirlendi ve serbest enziminkiyle karşılaştırıldı.Ticari bir mikrobiyal lipaz olan Candida rugosa lipazı ve bitkisel kaynaklı defne lipazı alginat+karagenan jellerde tutuklanrken damlatma çözeltisi olarak % 4'lük (w/v) CaCl2 kullanıldı. Protein tayinleri Bradford yöntemi uygulanarak gerçekleştirildi. Candida rugosa için immobilizasyon yüzdesi % 65 ve defne lipazı için % 77 olarak belirlendi. İmmobilize enzimin spesifik hidrolitik aktivitesi Candida rugosa için 54 U/mg protein ve defne lipazı için de 33 U/mg protein olarak belirlendi. Candida rugosa lipazının alginat+karagenan boncuklarda immobilizasyon koşullarının optimizasyonunda; optimum karagenan konsantrasyonu % 0.6, CaCl2 konsantrasyonu % 4, optimum yüklenen enzim konsantrasyonu 62.5 mg/mL, optimum boncuk boyutu 0.2 mm ve optimum boncuk miktarı 0.25 gr olarak belirlendi.Alginat+karagenan jellerde tutuklanan Candida rugosa lipazının optimum pH'ı serbest enzim için pH 6.0 ve immobilize enzim için pH 6.5, defne lipazının optimum pH'ı serbest enzim için pH 7.0 ve immobilize enzim için pH 8.0 olarak belirlendi. Serbest ve immobilize Candida rugosa lipazı için optimum sıcaklık 40 ? C olarak bulundu. Serbest defne lipazı için optimum sıcaklık 40 ? C, immobilize enzim için ise 50 ? C olarak bulundu. İmmobilize Candida rugosa lipazı ve defne lipazının termal kararlılıklarını tutuklama sonrasında da nispeten korudukları gözlendi.Serbest enzim ve alginat+karagenan jel boncuklarda tutuklanan Candida rugosa lipazının Km ve Vmax kinetik sabitleri sırasıyla, 0.111 g ile 71.43 U/ mg protein, 0.222 g ile 19.6 U/mg protein olarak bulundu. Serbest enzim ve alginat+karagenan jel boncuklarda tutuklanan defne lipazının Km ve Vmax kinetik sabitleri sırasıyla, 0.203 g ile 16.1 U/ mg protein, 0147 g ile 22.72 U/ mg protein olarak bulundu. Yeniden kullanılabilirlik çalışmasında alginat+karagenan boncuklara immobilize Candida rugosa lipazında ilk 5 döngü süresince boncukların aktivitesinin yaklaşık % 85 kadarını, g alginat+karagenan boncuklara immobilize defne lipazında % 60 kadarını koruyabildiği belirlendi. Substrat spesifitesi için gliseriltristearat, trikaprilin, aspir yağı, soya yağı, fındık yağı, kanola yağı, ayçiçeği yağı, zeytinyağı ve ham mısır yağı substrat olarak denendi. Depolama kararlılığı çalışmasında serbest ve immobilize Candida rugosa ve defne lipazının serbest ve immobilize enzimlerinin her ikisi de aktivitesini 20 gün boyunca koruduğu gözlendi.

| Trakya Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Edirne, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim