Yazar "Tepe, Şeref" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Marmara Bölgesi rafine ayçiçek yağlarında tokoferol miktar ve kompozisyonlarının tespiti üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 1998) Tepe, Şeref; Şimşek, OsmanÖZET Marmara Bölgesi Rafine Ayçiçek Yağlarında Tokoferol Miktar ve Kompozisyonlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Araştırmada Marmara bölgesinde faaliyette bulunan 18 adet yağ fabrikasından rafine ayçiçek yağı numunesi alınmıştır. Ayrıca fiziksel rafinasyon, kimyasal rafinasyon ve soft kolumn deodorizasyon tekniği uygulayan fabrikaların rafinasyon aşamalarından numuneler alınarak, rafinasyon aşamalarındaki tokoferol kayıpları HPLC metodu ile belirlenmiştir. Rafine ayçiçek yağlarında ortalama a,B,y ve 8 tokoferol miktarları (ug/g) sırası ile 663.49, 32.74, 15.41 ve 2.80 olarak tesbit edilmiştir.Ayçiçek yağlarındaki E vitamini miktarı 678.17 ug/g olarak hesaplanmıştır. Rafinasyon aşamalarında yapılan tokoferol analizlerinde, en yüksek kaybın bütün rafinasyon tekniklerinde deodorizasyon aşamasında olduğu görülmüştür. % tokoferol kaybı açısından fiziksel rafinasyonla kimyasal rafinasyon arasında belirgin bir farklılık olmamakla birlikte, soft kolumn deodorizasyon sistemindeki tokoferol kayıpları, gerek fiziksel(buharla rafinasyon), gerekse kimyasal rafinasyonun deodorizasyon aşamalarından daha az olduğu tesbit edilmiştir. Rafine yağ örneklerinde, fabrikalar arasındaki farklılıklar istatistiki açıdan önemsiz bulunurken, tokoferol izomerleri arasındaki fark önemli bulunmuştur. Rafinasyon aşamaları arasındaki tokoferol miktarlarının da istatistiki açıdan önemli olduğu tesbit edilmiştir.