Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Tekin-Cakmak, Zeynep Hazal" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The effect of press temperature on the total tocopherols, sterol, fatty acid, phenolic profile, in-vitro cytotoxicity assay, and anti-inflammatory activity
    (Soc Brasileira Ciencia Tecnologia Alimentos, 2022) Basdogan, Hakan; Akman, Perihan Kubra; Yildirim, Rusen Metin; Sagdic, Osman; Gecgel, Umit; Tekin-Cakmak, Zeynep Hazal; Karasu, Salih
    This study aimed to investigate the effect of press temperature on physicochemical properties, fatty acid, sterol, phenolic composition, in-vitro cytotoxicity assay, and anti-inflammatory activity of pumpkin seed oil. For this aim, the oils obtained at 100 degrees C (PSO2) and 150 degrees C (PSO3) press temperature were compared with the cold press oil (PSO1). The application of press temperature at 150 degrees C caused a significant decrease in the amount of sterol, while the press application at 100 degrees C did not cause a significant change in the sterol composition. Total phenolic content, antioxidant capacity values, and individual phenolic content of PSO2 and PSO3 samples were significantly lower than those of PSO1. 30 mg/mL of PSO1, PSO2, and PSO3 samples exhibited a cytotoxic effect on the cells with an inhibition ratio of 75%, 48%, and 39%, respectively, indicating that press temperature reduced the cytotoxic effect of pumpkin seed oil. PSO1 showed anti-inflammatory activity ranged from 79% to 59%, while at the same concentrations PSO2 and PSO3 exhibited approximately from 58% to 49%. This study indicated that the bioactive properties of the cold press oil could be negatively affected by higher press temperature.

| Trakya Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Edirne, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim