Yazar "Taşan, Ebru Adadan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Trakya bölgesindeki un fabrikalarından elde edilen buğday endüstrisi yan ürünlerinin yem değerlerinin in vitro yöntemlerle belirlenmesi üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 2006) Taşan, Ebru Adadan; Polat, CemalIÖZETBu çalışma, Trakya Bölgesindeki Un Fabrikalarında üretilen kepek, razmol vebonkalit örneklerinin ham besin maddeleri ve yem değerlerinin belirlenmesi amacı ileyürütülmüştür. Bu çalışmada deneme gruplarını 6 adet Edirne ilinde, 6 adet Kırklareliilinde ve 6 adet Tekirdağ ilinde olmak üzere 18 adet fabrika oluşturmuştur. Yemörneklerinde kuru madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz, ham kül analizleriyürütülmüş ve in vitro metabolik enerji değerleri hesaplanmıştır.Kepek, razmol, bonkalit örneklerinin kuru madde, ham protein, ham yağ, hamselüloz ve ham kül içerikleri sırasıyla %88.71-88.98, %13.71-14.22, %3.15-3.56,%12.74-13.23 ve %5.60-6.03; %88.34-89.17, %9.23-10.07, %3.67-4.16, %9.23-10.07ve %4.19-4.65; %88.55-88.65, %14.43-15.70, %3.11-3.40, %2.45-2.77 ve %2.16-2.32arasında bulunmuştur. Metabolik enerji içerikleri ise aynı sırayla 2566-2588 ME kcal/kgKM, 2663-2741 ME kcal/kg, 2874-2897 ME kcal/kg KM arasındadır.Kırklareli ilinde kepeğin kuru madde (P<0.05), bonkalitin ham protein (P< 0.01)ve ham selüloz (P<0.05); Tekirdağ ilinde kepeğin kuru madde (P<0.01), ham protein(P<0.01) ve ham selüloz (P<0.01), razmolün ham yağ (P<0.01), bonkalitin ham kül(P<0.05), ham selüloz (P<0.01), ham yağ (P<0.05) ve metabolik enerji (P<0.05);Edirne ilinde kepeğin metabolik enerji (P<0.05), bonkalitin ham protein (P<0.01) veham selüloz (P<0.01) içerikleri bakımından fabrikalar arasında gözlenen farklılıklarönemli bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Buğday, razmol, kepek, bonkalit, ham besin maddeleri, metabolikenerji