Yazar "Polat, Serdar" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı sebze ve meyve tohumlarında görülen dormansinin, proteinlerle ve fenolik maddelerle ilişkisinin saptanması(Trakya Üniversitesi, 2003) Polat, Serdar; Şalk, AhmetÖZET BAZI SEBZE VE MEYVE TOHUMLARINDA GÖRÜLEN DORMANSİNİN, PROTEİNLERLE VE FENOLİK MADDELERLE İLİŞKİSİNİN SAPTANMASI Bu çalışma, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve fakülte laboratuarlarında yürütülmüştür. Bazı bitki tohumlarında görülen dormansi, kültürel yetiştiriciliği yapılan türlerde çimlenmede olumsuz bir faktördür. Bu konu üzerine birçok araştırma yapılmışlar. Bunlara ilave olarak bu çalışma ile, dormansi gösteren bazı sebze ve meyve tohumlarının protein ve fenolik maddelerinin dormant ve dormant olmayan tohum ve tohum kısımlarındaki (kabuk) değişimleri sodyum dodesil sülfat poli akrilamid jel elektroforez (SDS-PAGE) ve ince tabaka kromotografisi (TLC) metotları ile araştırılmıştır. Elde edilebilecek sonuçlarla protein ve fenolik maddeler dormansi ile ilişkflendirilmeye çalışılacaktır. Elde edilen sonuçlara göre meyve tohumlarında, protein bant desenleri dormansinin kırılması (giderilmesi) ile sayıca azalmıştır. Kabuklarda ise protein bant desenleri bulunmamıştir. Bu sonuç kabukta protein depolanmamasına! bir sonucudur. Protein bant desenleri göstermiştir M meyve tohumlarında daha fazla protein mevcuttur ve dormansi ile proteinlerdeki değişim daha belirgindir. Elma kabukları hariç meyve kabuklarında ve meyve tohumlarında fenolik maddelere rastlanılmamıştır. Sebze tohumlarında protein bant desenlerinin dormant hale getirilen sebze tohumlarında azaldığı görülmüştür. Fenolik maddelerin ise dormansinin değişimiyle sayıca değişmediği, sadece bant kalınlığı ve yoğunluğunun değiştiği saptanmıştır. Sonuç olarak; meyve tohumlarında katlamayla (dormansinin kırılması) ve sebze tohumlarında yüksek sıcaklık uygulamasıyla (dormant hale getirme) protein ve fenolik maddeler genelde azalma şeklinde değişmiştir. İleri çalışmalarla bunların birebir tanımlanması yaralı olacaktır. rvÖğe Crop water stress index for assessing irrigation scheduling of drip irrigated broccoli (Brassica oleracea L var italica)(Elsevier, 2010) Erdem, Yesim; Arin, Levent; Erdem, Tolga; Polat, Serdar; Deveci, Murat; Okursoy, Hakan; Gultas, Huseyin T.This study was conducted to determine the possibility of a crop water stress index (CWSI) to schedule irrigation for broccoli (Brassica oleracea L var italica) grown with drip irrigation during the spring and autumn cultivation periods of 2007 The effects of five irrigation levels which were applied based on a ratio of Class A pan evaporation (k(cp) =0 050 075 1 00 and 1 25) with 7 days Interval on broccoli yields and resulting CWSI were investigated The highest yield and water use was obtained in the treatment of applied 50% of the evaporation measured in Class A pan for two seasons while the effects of irrigation programs on yield was not statistically significant The seasonal evapotranspiration in the treatments varied from 187 to 326 mm during the spring period and from 242 to 346 mm during the autumn period The CWSI was calculated using the empirical approach from measurements of Infrared canopy temperatures ambient air temperatures and vapor pressure deficit values for five irrigation levels An average threshold CWSI value of about 051 before irrigation produced the maximum yield The yield was directly correlated with mean CWSI values and the linear equation Y= -36 51(CWSI)2 +32 958(CWSI) + 0 772 with a determination coefficient R-2 = 099 and standard deviation S-yx =1 38 Mg ha(-1) can be used for yield prediction The soil water content soil matric potential above ground biomass and leaf area Index values were also found to correlate better with CWSI as a key function for modeling the crop growth model The CWSI value was useful for evaluating crop water stress in broccoli and should be useful for timing irrigation and predicting yield (c) 2010 Elsevier BV All rights reservedÖğe Investigations on Yield and Quality of Kohlrabi (Brassica Oleraceae Var. Gongylodes L.) in the Trakya Region of Turkey(Trakya Üniversitesi, 2003) Arın, Levent; Salk, Ahmet; Deveci, Murat; Polat, SerdarBu araştırma 2000 yılı ilkbahar ve sonbahar döneminde Trakya koşullarında alabaş (Brassica oleraceae var. gongylodes L.) yetiştirme olanağını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Her bir periyolla üç alabaş çeşidi (Express Forcer, Neckar, Lahn), iki fide yaşı (dört ve altı haftalık) ve üç dikim zamanı (iki hafta aralıklarla ve ilkbaharda Nisan ve Mayısta, sonbaharda Eylül ve Ekimde) verim ve kalite özellikleri bakımından değerlendirilmiştir. Neckar ve Express Forcer çeşitleri her iki sezonda da Lahn'dan daha yüksek verim ve kalite vermiştir. Sonbalıarda dört haftalık süre fide yetiştirme süresi yeterliyken, ilkbalıarda altı haftalık fidelerden daha yüksek verim elde edilmiştir.