Yazar "Patsaman Chaki, Secher" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesinde öğrenim gören öğrencilerde besin tüketim sıklığı ve obezite varlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi(Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019) Patsaman Chaki, Secher; Duran, SedefBu çalışma, Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesindeki tüm fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören öğrencilerin besin tüketim durumları ve buna bağlı gelişebilecek vücut ağırlığı artışı ile obezite varlığını belirlemek ve değerlendirmek amacıyla, tabakalı ve rastgele örnekleme yöntemleri kullanılarak, Kasım 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 288 gönüllü öğrenci seçilmiş olup, genel beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklığı ve 3 günlük (2 gün hafta içi, 1 gün hafta sonu) besin tüketim kaydı formlarından oluşan anket öğrenciler tarafından doldurulmuştur. Öğrencilerin Tanita SC 330 vücut analiz cihazı ile BİA yöntemi kullanılarak, vücut yağ ve kas analizleri yapılmış, BKİ değerleri hesaplanmış, bel ve kalça oranları ölçülmüştür. Katılımcıların toplam 178 tanesi kadın (%61,8), 110 tanesi erkek (%38,2) öğrencidir. Çalışmamızda, öğrencilerin BKİ değerleri cinsiyete göre (kadınlarda 20,6 kg/m², erkeklerde 23,55 kg/m²) istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri cinsiyete göre (kadınlarda 0,75, erkeklerde 0,84) anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Öğrencilerin vücut yağ yüzdesi cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p=0,988). Öğrencilerin düzenli öğün tüketimi ile fastfood tüketimi durumları, BKİ değerlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Öğrencilerin BKİ değerleri ile toplam yağ-şeker-tatlı tüketimi arasında negatif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki vardır (p=0,012). Bunun yanında, öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri ile toplam et-yumurtakurubaklagil tüketimi arasında pozitif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki elde edilmiştir (p<0,001). Aynı zamanda, öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri ile toplam yağ-şeker-tatlı tüketimi arasında negatif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p=0,026). Öğrencilerin besinlerle aldıkları enerji, su, makro ve mikro besin öğeleri miktarı fastfood tüketimine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Bu çalışmada, zayıf olanların %93,9’u kadın, normal kiloda olanların %63,3’ü kadın, kilolu olanların %59,6’sı erkek ve obez olanların %77,8’i erkektir. Çalışmamızda, öğrencilerin vücut yağ yüzdesi değeri, BKİ gruplarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p=0,728). Öğrencilerin toplam sebzemeyve tüketimi BKİ gruplarına göre anlamlı derece farklı bulunmuştur (p=0,002). Zayıf olan kişiler, normal ve kilolu olan kişilere göre daha az sebze-meyve tüketmektedir. Araştırmamıza göre, öğrencilerin besin tüketim durumlarında obezite oluşturacak bir durum bulunmamasına rağmen, yetersiz ve dengesiz beslendikleri görülmüştür. Üniversitelerde, sağlıklı beslenme bilinci oluşturmak adına, öğrencileri en azından temel beslenme konularında eğitebilecek, çeşitli programlar ve projeler oluşturulmalıdır.