Yazar "Orta, A. Halim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Öğe Elma ağaçlarının farklı sulama yöntemi ve programları altındaki üretim özelliklerinin belirlenmesi(2001) Orta, A. Halim; Yüksel, A. Nedim; Akçay, M. Emin; Erdem, Tolga; Balcı, BelitTekirdağ Ziraat Fakültesi Uygulama Alanında 1997 ve 1999 yıllarında yürütülen bu çalışmada, farklı sulama yöntemi ve programlarının elma agaçlarinin verim ve kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, deneme konularına sulama suyu yüzey ve damla sulama yöntemleri ile kullanılabilir su tutma kapasitesinin % 40 ve 70'i tüketildiginde uygulanmistir. Deneme suresince uygulanan sulama suyu miktarları ve ölçülen mevsimlik bitki su tüketimi değerleri damla sulama yonteminde yüzey sulama yöntemine göre ortalama olarak sırasıyla % 72.5 ve % 62.7 daha az olmuştur. Farklı konularda verim ve kalite özellikleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark oluşmamasına karşın, bu bulgular sulama suyu ve ölçülen bitki su tüketimi ile birlikte değerlendirildiğinde; genel olarak, damla sulama yöntemi daha iyi sonuç vermiştir. Sonuçta, Tekirdağ koşullarında elma agaçlarinin sulanmasında, damla sulama yönteminin kullanılması ve yöntemin esasına uygun olarak kullanılabilir su tutma kapasitesinin % 40 'i tüketildiğinde sulanmaya başlanması önerilmiştir.Öğe IRRIGATION SCHEDULING FOR WATERMELON WITH CROP WATER STRESS INDEX (CWSI)(Univ Zagreb, Fac Agriculture, 2005) Erdem, Yesim; Erdem, Tolga; Orta, A. Halim; Okursoy, HakanThis study was designed to evaluate different threshold values of crop water stress index (CWSI) to schedule irrigation for watermelon (Citrullus vulgaris) grown with drip irrigation Irrigations were started when CWSI values reached to 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 and 1.0 (non-irrigation). The CWSI values were computed from measurements of canopy temperature, air temperature and vapor pressure deficit. The total irrigations amount of 342, 280, 248 and 193 mm were applied to the 0.2, 0.4, 0.6 and 0.8 CWSI treatments, respectively. The maximum seasonal evapotranspiration (ET) as 412 mm was measured from 0.2 CWSI treatment. Irrigation levels significantly affected fruit yield. Although the highest fruit yield (76.3 t ha(-1)) was obtained from the 0.2 CWSI treatment, the 0.4 and 0.6 of CWSI treatments were statistically in the same letter group with this treatment. Also, maximum water use efficiency (WUE) and irrigation water use efficiency (IWUE) were obtained from 0.6 of CWSI treatment as 22.1 and 13.3 kg m(-3), respectively. Therefore, based on these results, 0.6 of CWSI value should be used for irrigation time of watermelon under Tekirdag, Turkey conditions.Öğe Tekirdağ koşullarında farklı sulama yöntemlerinin elma ağaçlarının su tüketimine etkisi(2000) Orta, A. Halim; Yüksel, A. Nedim; Erdem, TolgaTrakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi deneme alanında 1997 ve 1999 yıllarında yürütülen bu çalışmada, damla ve yüzey (çanaklarda göllendirme) sulama yöntemleri ile sulanan Starking Delicious çeşidi elma ağaçlarının on günlük periyotlardaki su tüketimi ölçülmüş ve ölçülen bu değerler bazı bitki su tüketimi tahmin eşitlikleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuçta, mevsimlik bitki su tüketimi değerleri damla sulama yönteminde yüzey sulama yöntemine göre % 60.5 - 64.9 (ortalama % 62.7) daha az olmuştur. Ayrıca, elma ağaçlarının su tüketimi tahmininde Penman yönteminin FAO modifikasyonunun daha sağlıklı sonuç verdiği belirlenmiş ve bu yönteme ilişkin bitki katsayısı (kc) eğrisi hazırlanmıştır.Öğe Tekirdağ koşullarında su tüketimi(1997) Orta, A. Halim; İstanbulluoğlu, Ahmet; Albut, SelçukTekirdağ yöresinde yapılan bu çalışmada, mısır bitkisinin su tüketimi ölçülmüştür. Sulamalara 90 cm'lik kök derinliğindeki kullanılabilir su tutma kapasitesinin %65'i tüketildiğinde başlanmıştır. Su tüketimi ölçmeleri, toprak nemi azalmasının denetimi yoluyla on günlük periyotlar için yapılmıştır. Bu değerler, bitki su tüketimi tahminlerinde kullanılan Blaney-Criddle (B-C), Penman-Monteith (P-M), Penman yönteminin FAO modifikasyonu (P-FAO), Jensen-Haise (J-H), Kap buharlaşması yönteminin FAO (A-FAO) ve Christiansen-Hargreaves (A-CH) modifikasyonları ile hesaplanan potansiyel bitki su tüketimi değerleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuçta, deneme koşulları için en yakın tahminin Jensen-Haise yöntemi (J-H) ile elde edilebileceği saptanmış ve bu yönteme ilişkin kc bitki katsayısı eğrisi hazırlanmıştır.Öğe Trakya Bölgesinde tarımı yapılan kültür bitkilerinin sulama programlarının oluşturulmasında açık su yüzeyi buharlaşmasından yararlanma olanakları(2001) Orta, A. Halim; Erdem, Yeşim; Erdem, Tolga; Şener, MehmetBu çalışmada, Trakya Bölgesinde tarım alanlarının yaklaşık % 88' ini kapsayan buğday, ayçiçeği, karpuz, soğan ve elma bitkileri üzerinde yürütülen sulama çalışmalarında elde edilen gerçek bitki su tüketimlerine ilişkin veriler dikkate alınarak, sulama zamanı planlamasında açık su yüzeyi buharlaşması değerlerinin kullanım olanakları araştırılmıştır. Yörede yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler derlenerek, söz konusu bitkiler için bitki su tüketimi (ET) ile açık su yüzeyi buharlaşması (Eo) arasındaki ilişkiyi gösteren grafikler hazırlanmış, eşitlikleri ve belirtme katsayıları belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, açık su yüzeyi buharlaşmasından yararlanarak mevsimlik bitki su tüketiminin tahmininde kullanılan ET/Eo oranları elma (yüzey ve damla yöntemi ile), soğan, ayçiçeği, karpuz ve buğday bitkileri için sırasıyla 1.56, 0.63, 0.84, 1.37, 0.84 ve 1.75 olarak elde edilmiştir. Bunun yanında, uygulanacak sulama suyu miktarının belirlenmesinde kullanılmak üzere aylık oranlar elde edilmiştir. Ayrıca büyüme mevsiminin farklı dönemlerinde kullanılabilecek (ET/Eo = kpc ) oranları gösteren eğriler hazırlanmıştır.Öğe Use of crop water stress index for scheduling the irrigation of sunflower (Helianthus annuus L.)(2006) Erdem, Tolga; Erdem, Yeşim; Orta, A. Halim; Okursoy, HakanBu çalışma, karık sulama yöntemi ile sulanan ayçiçeğinin sulama zamanının planlanmasında farklı bitki su stresi indeksi (CWSI) değerlerinin kullanım olanaklarının araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, CWSI değerleri; yüzey sıcaklığı, hava sıcaklığı, buhar basıncı açığı dikkate alınarak hesaplanmış ve sulamalara bu değer, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 ve 1.0’a (susuz) ulaştığında başlanmıştır. Araştırma sonucunda, toplam uygulanan sulama suyu miktarları; $T_{0.2} , T_{0.4} , T_{0.6} , T_{0.8}$ ve deneme konuları için sırasıyla, 679, 584, 470 ve 227 mm olarak değişmiştir. Deneme konuları arasında maksimum bitki su tüketimi, 809 mm ile $T_{0.2}$ konusundan ölçülmüştür. Farklı sulama seviyeleri ayçiçeği dane verimini etkilemiştir. En yüksek dane verimi 4.38 t $ha^{-1}$ ile $T_{0.2}$ deneme konusundan elde edilmesine rağmen, $T_{0.4}$ ve $T_{0.6}$ deneme konularıda istatistiksel olarak aynı grup içerisinde yer almıştır. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde, Tekirdağ koşullarında ayçiçeği sulamasında CWSI değeri 0.6’ya ulaştığında sulamaya başlanmasının daha uygun olacağı sonucu çıkmıştır.