Yazar "Kaya, Gülçin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesinde vardiyalı ve vardiyasız çalışan sağlık personellerinin uyku düzeni ve kalitesi ile sağlıklı yeme indeks (SYİ) skoru arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi(Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022) Kaya, Gülçin; Duran, SedefBu çalışma ile vardiyalı ve vardiyasız çalışan sağlık personellerinin uyku düzeni ve kalitesi ile Sağlıklı Yeme İndeks(SYİ) skorları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Mart – Eylül 2020 tarihleri arasında Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesi’nde çalışan 70’i vardiyalı ve 80’i vardiyasız olmak üzere 150 gönüllü sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Araştırma verileri; sosyodemografik bilgiler, aylık besin tüketim sıklığı formu, Pittsburgh Uyku Kalite ölçeği ve 24 saatlik besin tüketim kaydını içeren dört bölümlük anket formu elde edilmiştir. Bireylerin Sağlıklı Yeme İndeks (SYİ) skorlarını belirlemek amacı ile 24 Saatlik Besin Tüketimi ve Aylık Besin Tüketim Sıklığı kaydı alınmış, uyku kalitesini belirlemek amacıyla Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) uygulanmıştır. Vardiyalı çalışanların uyku kalitesi puanları 5,47?2,54; vardiyasız çalışanların 4,77?2,95 olarak bulunmuştur (p>0,05). Uyku kalitesi puanları vardiyalı ve vardiyasız çalışmaya göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Vardiyalı çalışanların SYİ puanlarının (x=57,99?9,52) vardiyasız çalışanlardan (x=61,55?10,09) daha düşük seviyede olduğu görülmektedir (p<0,05). Vardiyalı çalışma durumuna göre uyku kalitesi ve diyet kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Vardiyalı ve vardiyasız çalışanlarda iyi uyku kalitesine ve kötü uyku kalitesine sahip bireylerin büyük oranda normal diyet kalitesine sahip olduğu bulunmuştur (p>0,05). Vardiyalı çalışan bireylerde PUKİ puanı ile SYİ puanı arasında zayıf düzeyde negatif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Vardiyasız çalışanlarda PUKİ puanı ile SYİ puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Vardiyalı çalışanların uyku ve diyet kalitesini arttırmak amacıyla sağlıklı beslenme ve uyku kalitesi konusunda eğitimler düzenlenebilir. Vardiyalı çalışanların daha yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak amacıyla hastanelerin imkanları ölçüsünde sağlıklı ara öğün alternatifleri sunulmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Vardiyalı çalışmaya göre bireylerde uyku kalitesi ve Sağlıklı Yeme İndeksi arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.Öğe Hakkari Üniversitesi Öğrencilerinin Bilimin Doğası ve Epistemolojik Görüşlerinin İncelenmesi(Trakya Üniversitesi, 2017) Güneş, Gökhan; Batı, Kaan; Açar, Davut; Kaya, GülçinTheaim of the study is to examine the relationship between the nature of scienceand epistemological views of undergraduate and associate degree studentsstudying at Hakkari University. Quantitative design was preferred in the study.The Scientific Epistemological Beliefs Scale, adapted by Turkish, by Acat,Tüken and Karadağ developed by Elder has been applied to determineepistemological views. The Scientific Nature Scale developed by Özgenen (2013) wasused. The population of the research is the undergraduate and pre-graduatestudents who from the universities that continue to the developing areestablished in 2007-2008. Due to the selected by appropriate sampling method, thesample of the study is 230 undergraduate and undergraduate students attend the HakkâriUniversity. According to thegeneral results of the research, it was found that the mean scores of thenatural opinions of the teachers’ candidates were averaged points and the epistemologicalviews were also prone to scepticism. In addition, a statistically significantrelationship was found between the participants’ natural views of science andtheir epistemological views.