Yazar "Karagöz, Buse" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yumurta kabuğu, antep fıstığı kabuğu, fındık kabuğu, pirinç kabuğu ve zeytin çekirdeğinden hazırlanan adsorbanların adsorpsiyon performansları(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011) Karagöz, Buse; Topallar, HüseyinYumurta kabuğu, antep fıstığı kabuğu, fındık kabuğu, pirinç kabuğu ve zeytin çekirdeğinden hazırlanan adsorbanlar üzerinde As5+, Cu2+, Fe2+, Cr6+ ve Ni2+ iyonların sulu çözeltilerden adsorpsiyonu incelendi. Yumurta kabuğunun yapısı çok miktarda CaCO3 bulundurduğundan dolayı, CaCO3 asidlerle reaksiyona girdiği için yumurta kabuğunun asidlerle aktivasyonu yapılamadı. Yumurta kabuğunun dışındaki adsorbanların HCl, H2SO4 ve H3PO4 ile kimyasal aktivasyon sayesinde elde edilen aktif karbonların 600°C'de maksimum bir yüzey alanına sahip olduğu gözlendi. Absorbans-konsantrasyon grafikleri sayesinde sulu çözeltilerden adsorbe olan iyonların konsantrasyonları UV/VIS bir spektrofotometre ile absorbans ölçülerek bulundu. Değişik sıcaklıklarda her bir adsorbanın ağırlık kayıpları, aktif karbon verimleri, yüzey alanları ve adsorbanların gözenek özellikleri tayin edildi. Bu adsorbanların her bir iyon için adsorpisyon perfomansları (%), adsorpsiyon izotermleri, Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermi değişimleri elde edildi. Burada deney sonuçlarının Langmuir denkleminden daha çok Freundlich denkleminne uyduğu gösterildi. Deneysel verilere göre, en uygun adsorbanın hem As5+ iyonu hem de Fe2+ iyonu için H2SO4 ile aktive edilmiş fındık kabuğu, hem Cu2+ iyonu hem de Cr6+ iyonu için en uygun adsorbanın HCl ile aktive edilmiş zeytin çekirdeği ve Ni2+ iyonu için H2SO4 ile aktive edilmiş zeytin çekirdeği olduğu saptandı. Anahtar Kelimeler Adsorban, Adsorpsiyon, Yumurta kabuğu, Antep fıstığı kabuğu, Fındık kabuğu, Pirinç kabuğu, Zeytin çekirdeği.