Yazar "Gürbüz, Özge" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Giomer Bulk-Fill, Hibrit Bulk-Fill ve Nano-HibritKompozitlerin Farklı Uygulama Protokolleri KullanılarakMekanik Özelliklerinin Karşılaştırılması: İn Vitro Çalışma(2021) Çilingir, Aylin; Eren, Meltem Mert; Dikmen, Benin; Gürbüz, Özge; Özsoy, AlevAmaç: Bu çalışmada, farklı tabaka kalınlıklarında uygulanan düşükve yüksek viskoziteli bulk-fill giomerler, bir nano-hibrit kompozit ve birbulk-fill hibrit kompozitin basma dayanımlarıyla bükülme dayanımlarınınkarşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kompozit malzeme lerin basma dayanımlarının değerlendirilmesi amacıyla 6 grupta (n=10) top lam 60 adet silindir şeklinde örnek (6x3mm) hazırlanmıştır. Deney grupları aşağıdaki şekildedir:Grup 1 (G1) Tetric N-Ceram (TNC) (2+2+2 mm),Grup 2 (G2) Tetric N-Ceram Bulk-Fill (TBF) (4+2 mm),Grup 3 (G3) Beautifill Bulk-Fill Flowable (BBF) (4+2 mm),Grup 4 (G4) Beautifill Bulk Restorative (BBR) (4+2 mm),Grup 5 (G5) 2 mm BBF+4 mm BBR,Grup 6 (G6) 4 mm BBF+2 mm BBR.Örnekler 1 mm/dk kafa hızında basma dayanımı testine tabi tutulmuştur.Bükülme dayanımı ve bükülme modülüsünün hesaplanabilmesi amacıyla40 adet (25x2x2 mm) (n=10) kompozit örnek hazırlanmış [TNC (GF1), TBF(GF2), BBR (GF3), BBF (GF4)] ve 3 nokta bükülme testi (0,5 mm/dk) ger çekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, tek yönlü ANOVA ve Tamhane T2 test leri kullanılarak değerlendirilmiştir (p<0,05). Bulgular: G6’nın basmadayanımı ortalaması, G1, G2, G3, G4 ve G5 gruplarından anlamlı şekildeyüksek bulunmuştur (p<0,01). Diğer grupların basma dayanımı ortalama ları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır(p>0,05). GF4’ün ortalama bükülme dayanımı, GF1, GF2 ve GF3 grupla rından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunurken, diğer grup lar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: En yüksek basma vebükülme dayanımı değerleri, bulk-fill giomerlerle elde edilmiştir. BBR al tında uygulandığında BBF kalınlığını 2 mm’den 4 mm’ye çıkarmak, basmadayanımını istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırmıştır.Öğe Hardaliye üretiminde kullanılan antimikrobiyal maddelerin fermantasyon üzerine etkileri(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Gürbüz, Özge; Bağcı, UfukHardaliye, siyah yaş üzümleri, hardal tohumu ve vişne yaprağı kullanılarak laktik asit fermantasyonu yoluyla üretilen geleneksel alkolsüz bir içecektir. Geleneksel Hardaliye üretiminde üzüm şırasında maya faaliyetini engelleyerek alkol oluşumunu önlemek amacıyla hardal tohumu ilave edilmektedir. Buna rağmen fermentasyon ve depolama sırasında üründe arzu edilmeyen etanol oluşumu meydana gelebilmekte ve bu durum mevsim sıcaklıklarına da bağlı olarak standart kalitede ürün üretimine engel oluşturmaktadır. Dolayısıyla endüstriyel çapta üretimin yaygınlaşmasıyla beraber sorbat ve benzoatlar gibi kimyasal koruyucular Hardaliye üretiminde kullanılmaktadır. Ancak, günümüzde tüketiciler, katkı içermeyen, yüksek kaliteli, güvenli, daha uzun raf ömrüne sahip ürünleri tercih etmektedirler. Bu nedenle tez kapsamında Hardaliye üretiminde starter kültür ve yüksek derişimde hardal tohumu kullanımının kimyasal koruyuculara bir alternatif olma potansiyeli araştırılmıştır. Bu kapsamda, fermentasyon süresince ve farklı sıcaklıklarda depolama süresince Hardaliye örneklerinin mikrobiyal, fizikokimyasal ve duyusal kalite karakteristiklerinde meydana gelen değişimler de takip edilmiştir. Hardaliye üretiminde % 3 (w/v) konsantrasyona kadar hardal tohumu kullanımının Hardaliye fermentasyonu ve depolanması sırasında maya fermentasyonunu engellemede yeterli olmadığı bulunmuştur. Hardal tohumu ve/veya starter kültür kullanılarak üretilen Hardaliyelerde alkol miktarı, oda sıcaklığında iki ay depolama sonunda % 11 – 13 (v/v) arasında bulunurken, buzdolabı sıcaklığında depolama sonunda % 5 – 13 (v/v) arasında bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda iki ay süresince depolanan örnekler içerisinde yalnızca kimyasal koruyucu kullanılarak üretilen ve buzdolabı sıcaklığında depolanan Hardaliye örnekleri alkol içerikleri bakımından yasal limitlere uygun bulunmuştur. Hardal konsantrasyondaki artışın ve starter kültür kullanımının fizikokimyasal kalite üzerine bir etkisi tespit edilememiştir. Hardal konsantrasyonunun % 2’nin üzerinde kullanılması ürünün duyusal kalitesini olumsuz yönde etkilemiştir. Çalışma kapsamında kullanılan miktarlarda hardal tohumu, starter kültür ve kimyasal koruyucunun Hardaliye üretiminde laktik asit fermentasyonu üzerine olumsuz bir etkisi tespit edilmemiştir. Bu tez çalışması kapsamında, oda sıcaklığında depolamanın Hardaliyenin mikrobiyolojik, fizikokimyasal ve duyusal kalitesinin korunmasında yeterli olmadığı, buzdolabı sıcaklığında depolanan ve kimyasal koruyucu kullanılarak üretilen Hardaliyelerin, depolama sonunda en iyi mikrobiyolojik, fizikokimyasal ve duyusal kaliteye sahip olduğu tespit edilmiştir.