Yazar "Gür, Özlem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Postmenopozal kadınlarda yaşam kalitesi ve sağlıklı yeme indeksinin değerlendirilmesi(Trakya Üniversitesi, 2021) Gür, Özlem; Pehlivan, Leyla TevfikoğluBu araştırma, Babaeski Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği'ne başvuran 138 postmenopozal kadın katılımcıyla yürütülmüştür. Çalışmada menopoz sonrası kadınların yaşam kalitesi ve sağlıklı yeme indeksleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tüm bireylere demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, menopozla ilgili genel bilgileri, antropometrik ölçümler ve vücut kompozisyonu, biyokimyasal bulguları, menopoz sonrası kadınlarda yaşam kalitesi ölçeği (MSKYKÖ) ve 24 saatlik besin tüketim kaydı formu içeren anket uygulanmıştır. Katılımcıların MSKYKÖ toplam puan ortalaması 74,59±10,73'tür. Çalışmaya katılan bireylerin Sağlıklı Yeme İndeksi-2010 ortalama puanı 58,18±13,02'dir. Katılımcıların medeni durum ve meslekleri ile MSKYKÖ toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Çalışmaya katılan bireylerin düzenli egzersiz yapma durumları ile MSKYKÖ toplam puanı ve sağlıklı yaşam kalitesi alt grup puanı anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Çalışmaya katılan bireylerin SYİ-2010 puanları ile yaş, menopoz yaşı ve günlük alınan enerji (kkal) arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Çalışmaya katılan bireylerin MSKYKÖ toplam puanı ile yaş ve menopoz yaşı arasında negatif bir ilişki gözlenmiştir (p<0,05). Çalışmaya katılan bireylerin SYİ-2010 puanı ile MSKYKÖ toplam puanı arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak postmenopozal kadınların yaşam kalitesi ve sağlıklı yeme indeksi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak menopoz sonrası kadınların yaşam ve beslenme kalitesinin daha iyi bir biçimde irdelenmesi ve ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının tespiti için daha büyük örnekleme ve geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar kelimeler: menopoz, yaşam kalitesi, sağlıklı yeme indeksi