Yazar "Evci, Göksel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Biçerdöverle ayçiçeği hasadı olanakları üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 1994) Evci, Göksel; Ülger, PoyrazÖZET Yüksek Lisans Tezi Biçerdöverle Ayçiçeği Hasat Olanakları Üzerine Bir Araştırma Göksel EVCİ T.K.Bakanlığı Malkara Üçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 1994, Jüri: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER Jüri: Prof. Dr. Selçuk Ann Jüri: Doç Dr. Birol Kayişoğlu Bu araştırma; 1992-1993 yıllan arasında Malkara İlçesi Merkez ve Köylerinde tarla çalışmaları şeklinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı; Universal Hububat Biçerdöverleri ile ayçiçeğini hasat etmek için yapılabilecek değişiklik, düzenleme ve ayarların tesbit edilmesidir. Bunun sonucunda yapılan hataları önlemek ve dane kaybım azaltmak tezin amacı dahilindedir. Bölgede en çok kullanılan marka ve modeller öncelikle seçilmiştir. Çalışan biçerdöverler üzerinde batör devri, vantilatör devri, dolap hızı ve ilerleme hızı ölçülerek dane kaybı oranlan tesbit edilmiştir. Aynca ayarlardan başka, yapılan değişikliklerde belirlenmiştir.Araştırmada aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: 1. Bölgedeki biçerdöver modelleri düşük olması nedeniyle, ayarlamalar hassas olarak yapılamamaktadır. Bu nedenle düşük hızla hasat ve bunun sonucunda düşük iş kapasiteleri elde edilmektedir. Biçerdöverlerin ilerleme hızlarının artmasına orantılı olarak hasat edilen üründe dolu dane oram azalmıştır. Ortalama ilerleme hızım 5.2 km/h olarak kullanmak ile daha düşük kullanmak arasında önemli bir fark yoktur. 2. Biçerdöverin batör devri arttıkça kırık ve boş dane oranı da artmıştır. Çalışmalarda batör devri 300-600 d/d değerleri arasında kullamimadığmdan %5'ten daha yüksek kırık dane, yabancı madde oranlan elde edilmiştir. 3. Vantilatör devri ayçiçeği için 600 d/d olmalıdır. Buna uyulmayan biçerdöverlerde kayıp oram yüksek olmuştur. 4. Dolap hızı ilerleme hızından biraz yüksek olmalıdır. Dolabın önüne deflektör konularak dolabın ürüne çarpması ve sapın ayçiçeği tablasına daha yalan bir yerden kesilerek fazla sapın dövme ünitesine girmesi önlenmiş olur. Toplama tavalarının ucuna siyah rulman takılması sapın yıkılmasını azaltmaktadır. 5. Belgeli sürücülerin daha az dane kaybına neden oldukları anlaşılmıştır. Ayrıca sürücüler yeni teknoloji ile üretilmiş biçerdöverlerin kullanılması hakkında yeterince eğitilmelidir. Biçerdöverlerin tabla hareket sistemlerinin koruyucularının takılı olmaması sürücülerin bilgisizliğinden kaynaklanmaktadır.Öğe Bor gübrelemesinin Trakya yöresinde ayçiçeği verimi üzerine etkisi(2016) Kurşun, İlker; Gürbüz, Muhammet Ali; Günay, Emine; Kaya, Yalçın; Evci, Göksel; Süzer, Sami; Pekcan, VeliTrakya yöresinde ayçiçeği tarımı yapılan alanların tamamını temsil edecek biçimde Büyük Toprak Grubu haritalarına göre toplam 409 noktadan koordinatlar CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) ile belirlenmek üzere toprak ve yaprak örnekleri alınmıştır.Alınan toprak örnekleri analize tabii tutulduğunda; Edirne ili ayçiçeği ekiliş alanlarının %23'ü, Kırklareli ilinin %22'si, Tekirdağ ilinin %7'si, İstanbul ilinin Trakya bölümünde yer alan toprakların %5'i ve yine Çanakkale ilinin Trakya bölümünde yer alan toprakların %8'inde bor seviyesinin 0,5 mg/kg seviyesinin altında olduğu saptanmıştır. Tüm Trakya yöresi ayçiçeği ekiliş alanlarının %16'sı bor bakımından olukça fakirdir.2013 ve 2014 yılında kurulan tarla denemelerinde topraktan ve yapraktan bor uygulamaları sonucu hem toprakların hem de yaprakların bor kapsamlarında istatistiki anlamda önemli artışlar olmuştur. 2013 yılı ve 2014 yılında kurulan toplam 18 tarla denemesinin 16'sından verim sonuçları alınmıştır. Yapılan varyans analiz sonuçlarına göre 9 denemenin sonucu %99, 4 denemenin sonucu ise %95 önem seviyesinde önemli bulunmuştur. 3 deneme ise istatistiki anlamda önemsizdir. 2012-2014 yılları arasına Trakya yöresi ayçiçeği ekiliş alanlarında bor uygulaması yapılmış tarla denemelerinden elde edilen sonuçlara göre %10-%20 arasında değişen verim artışları sağlanmıştır. Verimdeki bu artış ayçiçeği bitkisi için önemlidir.Trakya yöresinde ayçiçeği yetişme döneminde yıllık yağış çok yıllık ortalamalar civarında ise; 0,5 mg/kg altında bor tespit edilmiş alanlarda; 0,1 kg B/da topraktan uygulanmalıdır. Yapılacak bu uygulama hem ürün kalitesi hem de verim artışı sağlamaktadır. Yağışların çok yılık yağış ortalamasının altında olması durumunda ise; 0,05 kg B/da çiçeklenme başlangıcı ve tabla teşekkülü öncesi olmak üzere iki defa yapraktan uygulama yapılması önerilirÖğe FARKLI ÇEVRE KOŞULLARINDA AYÇİÇEĞİNDE (Helianthus annuus L.) TANE VERİMİ VE DİĞER VERİM ÖĞELERİ ARASINDA İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ(Trakya Üniversitesi, 2006) Kaya, Yalçın; Evci, Göksel; Durak, Sezgin; Pekcan, Veli; Gücer, TahirAraştırmada ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) tane verimi ile verimin oluşumunda etkili diğer verim öğeleri arasında ilişkileri 5 yıllık bir periyotta, ayçiçeğinin en fazla ekildiği Trakya Bölgesinde iki farklı lokasyonda inceleyerek etkileşimlerini ortaya çıkarmak amacıyla regresyon ve korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan regresyon analizlerinde, tane verimi - verim öğeleri ilişkisinde lokasyonlar arasında belirgin farklılıklar ortaya çıkmıştır. Denemelerde erkenci çeşitler ön plana çıkarken, her iki lokasyonda da yağ oranı arttıkça tane verimi artarken, Edirne deki sonuçlar bu artışın % 48 e kadar sınırlı olduğu, bin tohum ağırlığında da genelde paralel olarak görülen artışın, kuadratik bir yön ile 50-55 g dan sonra duraklayıp düşüş gösterdiğini ortaya koymuştur. En yüksek belirleme katsayısının görüldüğü bitki boyu – verim ve tabla çapı ilişkisindeki Edirne lokasyonundaki lineer pozitif artış, Kırklareli de 165 cm den sonra, tabla çapında da 20 cm de duraklamış olup, tane verimi – kabuk oranı ilişkisi de lokasyonlar arası uyumsuzluk göstermiştir.Öğe Trakya Bölgesinde Ayçiçeği Öncesinde Ön Bitki Tarımının Ayçiçeği Verimine, Uygulanacak Azot Dozuna ve Toprakta Tutulan Su Miktarına Etkisi(Trakya Üniversitesi, 2006) Evci, Göksel; Kaya, Yalçın; Pekcan, Veli; Durak, Sezgin; Kahraman, TurhanTrakya koşullarında, buğday hasadından sonra ayçiçeği ekilinceye kadar olan ara dönemde toprakta yeşil örtü oluşturularak erozyonun önlenmesi ve ot üretilmesi amacıyla, Macar fiği (Vicia pannonica L.) yetiştirilmiştir. Ön bitki fiğ, yeşil ot elde etmek için, ilkbaharda Nisan ayının ikinci yarısı ve Mayıs ayının ilk yarısı olmak üzere iki faklı zamanda biçilmiştir. Baklagil yem bitkisi yetiştirilen bu sistemde ayrıca ayçiçeğine uygulanacak azot miktarını belirlemek amacıyla, alt-alt parsellere 0-5-10-15 kg/da saf azot dozları uygulanmıştır. Yapılan toprak nemi ölçümlerinde, ön bitki toprak nemini azaltmış ve kayıp nem yaz yağışlarıyla karşılanamadığı için, ayçiçeği verimini düşürmüştür. Bu verim düşüklüğü, ön bitkinin hasadı geciktikçe artış göstermiştir. Bu nedenle ön bitki hasat edilmiş parsellerden elde edilen ayçiçeği verimi, sürülü parsellere nazaran daha düşük olmuştur. Yapılan ekonomik analiz sonucuna göre; ön bitkisi olarak yetiştirilen fiğden elde edilen ot geliri; ayçiçeği verim düşüklüğünü karşılamakta ve artı gelir sağlamaktadır. Ayçiçeği parsellerine uygulanan farklı azot dozları neticesinde, azot ile verim arasında önemli bir ilişki bulunmamıştır. Buğday-ayçiçeği münavebe sistemindeki ara dönemde, ayçiçeğinden önce ön bitki yetiştirilmesi durumunda ön bitkilerin erken hasadından sonra ekilen ayçiçeklerinin verimi, geç hasat edilene nazaran daha yüksek olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre yapılan kâr-zarar analizi sonucunda, kış dönemi yağış durumu normal olduğunda, Trakya bölgesinde ayçiçeğinden önce ön bitki olarak Macar fiği yetiştirilmesi, kârlı bir yöntem olarak bulunmuşturÖğe Trakya bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen çeltik çeşitlerinin, çeşitli kurutma yöntemleriyle kurutulması ve prototip bir kurutucunun geliştirilmesi üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 2005) Evci, Göksel; Ülger, PoyrazÖZET DOKTORA TEZİ TRAKYA BÖLGESİNDE YAYGIN OLARAK YETİŞTİRİLEN ÇELTİK ÇEŞİTLERİNİN, ÇEŞİTLİ KURUTMA YÖNTEMLERİYLE KURUTULMASI VE PROTOTİP BİR KURUTUCUNUN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Göksel EVCİ Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 2004, Sayfa: 102 Jüri : Prof. Dr. Poyraz ÜLGER,Prof. Dr. Selçuk Arın, Prof. Dr. Yunus Pınar, Prof. Dr. Bülent Eker, Ydr. Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu Trakya yöresinde,sulanabilir alanlarda yetiştirilen çeltik, hasat edildikten sonra yüksek nem içeriği nedeniyle kurutulmak zorundadır. Bu çalışmada çeşitli yöntemlerle kurutulan çeltiğin,kurutma sonu kınksız pirinç randımanları belirlenmiştir. Kınksız randımanı maksimum seviyelerde elde edebilmek için,hasat nemine bağlı olarak en uygun kurutma nemi değerleri,maksimum randımanın alındığı çeşit bazında en uygun hasat nemi değerleri belirlenmiştir. Denemede Osmancık ve Baldo çeşitleri kullanılmıştır. Osmancık çeşidi %22-24 hasat neminde hasat edildiğinde en yüksek randımanı vermiştir. Baldo çeşidi için bu değerler %20-22 'dir. Hasat nemine bağlı olarak optimum kurutma değerleri için şunlar söylenebilir; Hasat nemi arttıkça maksimum randımanın alındığı kurutma nemi oranlan da artmıştır. Kurutma nemi-Hasat nemi arasında "Kurutma Nemi=(4.66+0.59 x hasat nemi)± 0.54" ilişkisi bulunmuştur. Çeşit farkı gözetmeksizin verilerin değerlendirilmesi sonucunda, prototip kurutucuda kurutma havası sıcaklığına, hasat nemine ve çeltik çeşidine bağlı olarak randımanı veren bir denklem elde edilmiştir. Yine kurutma verileri yardımıyla, güneş ve gölgede yapılan kurutmalarda, depolama nemi olan %14 'ün altına inildiğinde randımanda önemli azalma meydana gelmiştir. Ancak hızlı kurutmada %14 altına inildiğinde randıman oldukça azalmıştır. Buradan şu sonuca varılmıştır; Hasat nemine bağlı olan optimum kurutma nemine kadar hızlı kurutma yapılabilir.Bundan sonra depolama nemine kadar gölgede veya güneşte kurutma yapılmalıdır. Çeltik, optimum kurutma nemine kadar 45 °C, 55 °C ve 70 °C kurutma havası sıcaklıklarında kurutulmasında randıman bakımından fark oluşmamaktadır. 45 °C 'den yukarı sıcaklıklarda yapılan kurutmada çimlenme gücü önemli oranda düşmüştür. Anahtar Kelimeler : Çeltik kurutma, Prototip kurutucu, pirinç randımanı, hasat nemi, kurutma nemi. ıı