Yazar "Erdem, Yeşim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Damla sulama yöntemi ile sulanan fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) su kullanım özellikleri(2005) Şehirali, Sezen; Erdem, Tolga; Erdem, Yeşim; Kenar, DinçerDamla sulama yöntemi ile sulanan kuru fasulyenin su kullanım özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışmada, bitkiye, tükettiği su miktarının % 0, 25, 50, 75 ve 100' ün karşılandığı beş farklı sulama programı uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, bitki su ihtiyacının tamamının karşılandığı koşullarda, fasulye bitkisinin mevsimlik bitki su tüketimi 732 mm olarak ölçülmüştür. Elde edilen tane verimleri, uygulanan toplam sulama suyu ve mevsimlik bitki su tüketimi ile doğrusal ilişkiler göstermiştir. Çalışmada, mevsimlik su-verim ilişkisi faktörü (ky) 1.04 olarak saptanmıştır. Ayrıca, deneme konularına göre sulama suyu kullanım randimani(IWUE) 0.34 - 0,41 kg/m3, su kullanım randımanları (WUE) ise 0,20 - 0.37 kg/m3 arasında değişmiştir.Öğe Karpuz bitkisinin (Citrullus vulgaris) su-verim ilişkileri(Trakya Üniversitesi, 2000) Erdem, Yeşim; Yüksel, NedimÖZET DOKTORA TEZİ KARPUZ BİTKİSİNİN (Gtrullus vulgaris) SU - VERİM İLİŞKİLERİ Yeşim ERDEM Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. A. Nedim YÜKSEL 2000, Sayfa : 121 Jüri : Prof. Dr. A.Nedim YÜKSEL ProfDr. Kazım TÜLÜCÜ ProfDr. Lokman DELİBAŞ Doç.Dr. AHalim ORTA Doç.Dr. Levent ARIN Tekirdağ koşullarında 1998 ve 1999 yıllarında karpuz bitkisinin (Citrullus vulgaris) yeterli ve kısıtlı sulama uygulamalarına karşılık sulama programlarının oluşturulması amacıyla yürütülen bu çalışmada, toplam büyüme mevsimi ile bireysel büyüme periyotlarından; erken vejetatif gelişme, geç vejetatif gelişme, toplam vejetatif gelişme, çiçeklenme ve meyve oluşumu periyotlarında su ihtiyacının % 0, % 25, % 50, % 75 ve % 100' ün karşılandığı durumlarda, verim ve verim öğeleri, topraktaki nem eksikliğine duyarlı büyüme periyottan ve su - verim ilişkisi faktörleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, en yüksek meyve verimi, büyüme mevsimi boyunca bitki su ihtiyacının tam olarak karşılandığı deneme konusundan elde edilmiştir. Toplam büyüme mevsimi için su - verim ilişkisi faktörü 1,27 olarak saptanırken, bireysel büyüme periyotları arasında, topraktaki nem eksikliğine en duyarlı periyot çiçeklenme periyodu (ky=0,68) olmuştur. Bu periyodu sırasıyla, meyve oluşumu (ky = 0,63), geç vejetatif gelişme (ky = 0,50), toplam vejetatif gelişme (ky = 0,47) ve erken vejetatif gelişme (ky = 0,29) periyotları izlemiştir. Ayrıca, ölçülen bitki su tüketimi değerleri ile A sınıfi buharlaşma kabından elde edilen buharlaşma değerleri arasındaki ilişki belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Karpuz (Citrullus vulgaris), su - verim ilişkileri, bitki su tüketimi, buharlaşma.Öğe Kırklareli koşullarında bitki su tüketimi tahmin eşitliklerinin karşılaştırılması(Trakya Üniversitesi, 1996) Erdem, Yeşim; Yüksel, Ahmet Nedimm ÖZET Sulama projelerinin hazırlanması ve sulama zamanının planlanması çalışmalarında bitki su tüketimi değerleri kullanılmaktadır. Bitki su tüketimleri tarla denemeleri ile doğrudan ölçülebildiği gibi, iklim verilerinden yararlanılarak çeşitli yöntemlerle tahminde edilebilir. Bu araştırmanın amacı, Kırklareli yöresinde çeşitli bitkilerin su tüketimlerinin tahmininde kullanılabilecek yöntemlerin belirlenmesidir. Araştırmada bitki su tüketimi tahmin yöntemlerinden Blaney-Criddle, Penman Monteith, Penman FAO modifikasyonu ve Jensen- Haise yöntemlerinin Kırklareli koşullarında kullanılma olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla Atatürk Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü'nde 1986-1990 yılları arasında buğday, şeker pancarı ve ayçiçeği bitkilerinde tarla denemeleri ile doğrudan ölçülen su tüketimi değerleri, söz konusu yöntemlerle tahmin edilen bitki su tüketimi değerleri ile karşılaştırılmıştır. Hesaplamalar aylık ve onar günlük peryotlarda yapılmıştır. Buğday bitkisi için on günlük ve aylık periyodlara ilişkin bitki su tüketimi tahminlerinde Penman FAO yönteminin, şeker pancarı ve ayçiçeği bitkileri için Penman FAO ve Blaney Criddle yöntemlerinin yeterli sonuç verdiği saptanmıştır. Ayrıca bitki katsayıları eğrileri hazırlanmıştır.Öğe Trakya Bölgesinde tarımı yapılan kültür bitkilerinin sulama programlarının oluşturulmasında açık su yüzeyi buharlaşmasından yararlanma olanakları(2001) Orta, A. Halim; Erdem, Yeşim; Erdem, Tolga; Şener, MehmetBu çalışmada, Trakya Bölgesinde tarım alanlarının yaklaşık % 88' ini kapsayan buğday, ayçiçeği, karpuz, soğan ve elma bitkileri üzerinde yürütülen sulama çalışmalarında elde edilen gerçek bitki su tüketimlerine ilişkin veriler dikkate alınarak, sulama zamanı planlamasında açık su yüzeyi buharlaşması değerlerinin kullanım olanakları araştırılmıştır. Yörede yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler derlenerek, söz konusu bitkiler için bitki su tüketimi (ET) ile açık su yüzeyi buharlaşması (Eo) arasındaki ilişkiyi gösteren grafikler hazırlanmış, eşitlikleri ve belirtme katsayıları belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, açık su yüzeyi buharlaşmasından yararlanarak mevsimlik bitki su tüketiminin tahmininde kullanılan ET/Eo oranları elma (yüzey ve damla yöntemi ile), soğan, ayçiçeği, karpuz ve buğday bitkileri için sırasıyla 1.56, 0.63, 0.84, 1.37, 0.84 ve 1.75 olarak elde edilmiştir. Bunun yanında, uygulanacak sulama suyu miktarının belirlenmesinde kullanılmak üzere aylık oranlar elde edilmiştir. Ayrıca büyüme mevsiminin farklı dönemlerinde kullanılabilecek (ET/Eo = kpc ) oranları gösteren eğriler hazırlanmıştır.Öğe Use of crop water stress index for scheduling the irrigation of sunflower (Helianthus annuus L.)(2006) Erdem, Tolga; Erdem, Yeşim; Orta, A. Halim; Okursoy, HakanBu çalışma, karık sulama yöntemi ile sulanan ayçiçeğinin sulama zamanının planlanmasında farklı bitki su stresi indeksi (CWSI) değerlerinin kullanım olanaklarının araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, CWSI değerleri; yüzey sıcaklığı, hava sıcaklığı, buhar basıncı açığı dikkate alınarak hesaplanmış ve sulamalara bu değer, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 ve 1.0’a (susuz) ulaştığında başlanmıştır. Araştırma sonucunda, toplam uygulanan sulama suyu miktarları; $T_{0.2} , T_{0.4} , T_{0.6} , T_{0.8}$ ve deneme konuları için sırasıyla, 679, 584, 470 ve 227 mm olarak değişmiştir. Deneme konuları arasında maksimum bitki su tüketimi, 809 mm ile $T_{0.2}$ konusundan ölçülmüştür. Farklı sulama seviyeleri ayçiçeği dane verimini etkilemiştir. En yüksek dane verimi 4.38 t $ha^{-1}$ ile $T_{0.2}$ deneme konusundan elde edilmesine rağmen, $T_{0.4}$ ve $T_{0.6}$ deneme konularıda istatistiksel olarak aynı grup içerisinde yer almıştır. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde, Tekirdağ koşullarında ayçiçeği sulamasında CWSI değeri 0.6’ya ulaştığında sulamaya başlanmasının daha uygun olacağı sonucu çıkmıştır.