Yazar "Erdem, Birol" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Trakya’da ayçiçek yağının üretim sorunları ve Türkiye ekonomisi üzerine etkileri(1999) Erdem, Birol; Oğuzhan, AdilHayvan ve bitki dokusunun suda çözünemeyen bölümü olan yağ insan yaşamı için gerekli temel besin öğelerinden birisidir. İnsan vücudunda yapılamayan çoklu doymamış elzem yağ asitlerinin alımını sağlar. İnsan yaşamı için önemli yeri olan ve yemeklik yağ olarak kullanılan yağlar, hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki çeşittir. Nüfusun ve insan seviyesinin sürekli artışına bağlı olarak toplam yağ tüketimi hayvansal yağlarla karşılanamaz duruma gelmiş ve böylece yağ bitkilerinin yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Sıvı yağlar ve margarinler diye iki gruba ayrılan bitkisel yağlar içerisinde, özellikle yağ elde edilen diğer yağlı tohumlara göre ayçiçeği, adaptasyon kabiliyeti, yağ oranı ve veriminin yüksek, yetiştiriciliğinin kolay, kurulu sanayiinin mevcut olması avantajları nedeniyle ekim ve üretim açısından genelde öncelikli tercih sebebi olmaktadır Ayçiçeği bitkisinin yoğun olarak yetiştirildiği Marmara Bölgesi ve Trakya bu avantajı nedeni ile ayçiçeği yağı üretiminde de yağ fabrikalarının kurulması açısından Tercih nedeni olmuştur. Dolayısıyla Trakya, ayçiçeği bitkisi ve yağı üretimi açısından Türkiye bazında önemli bir yer haline gelmiştir.