Yazar "Ercan, Aydan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The antimicrobial effect of eugenol against Campylobacter jejuni on experimental raw chicken breast meat model(Wiley, 2024) Gurbuz, Murat; Ercan, Aydan; Omurtag-Korkmaz, Burcu IremCampylobacter jejuni is the predominant bacterial cause of gastroenteritis, the main cause of foodborne deaths. Currently, Campylobacter is a common foodborne pathogen found in poultry; thus, there is a need for the development of novel intervention strategies. The aim of the study was to examine the effect of eugenol on C. jejuni load in an experimental chicken meat model. We observed that eugenol was effective in reducing C. jejuni load for 7 days of storage. Eugenol treatment at all concentrations (1.28, 5.12, and 10.24 mg mL(-1)) decreased Campylobacter load more significantly in the reference strain, and this decrease was dose-dependent throughout the storage period. Compared to the control group, eugenol reduced the counts of chicken isolate and the reference strain of C. jejuni by approximately 1.5 and 4.5 log/CFU, respectively, after 7 days of storage. Eugenol is a promising agent for improving the safety of poultry.Öğe Doğrudan veya Dolaylı Beslenme Eğitimi Verilen Çocukların Beslenme Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması(2019) Özcan, Burcu Ateş; Uslu, Burcu; Ercan, AydanAmaç: Bu araştırma, doğrudan ve dolaylı olarak ilkokul çocuklarına verilen beslenme eğitiminin, beslenme bilgi düzeyineetkisini karşılaştırmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.Bireyler ve Yöntem: Çalışma Okan Koleji İlkokulu’nda 2017-2018 eğitim öğretim döneminde eğitim gören tüm ikinci ve üçüncüsınıf öğrencileriyle (n=70) yürütülmüştür. Çalışma öncesi sınıflar rastgele iki gruba ayrılmıştır: (1) doğrudan beslenmeeğitimi verilen grup (DE: 2A ve 3A sınıfları), (2) dolaylı beslenme eğitimi verilen grup (ÖE: 2B ve 3B sınıfları). Çalışmanınbirinci aşamasında ÖE grubundaki öğretmenlere, bir hafta arayla toplamda iki kez, 70 dakika süren beslenme eğitimleriverilmiştir. Eğitim alan öğretmenler kendi sınıflarında konuyla ilgili derslerde 4 hafta süresince (35 dakika/hafta, toplam140 dakika) sağlıklı beslenme eğitimi vererek dolaylı beslenme eğitimini tamamlamıştır. DE grubundaki öğrencilere ise 4hafta süresince toplam 140 dakika süren beslenme eğitimi araştırmacı tarafından doğrudan verilmiştir. Eğitim öncesindeöğrencilere demografik özelliklerini içeren anket formu, besin tüketim sıklık formu ve beslenme bilgi testi uygulanmıştır.Beslenme eğitimi ile verilen bilgilerin özümsenmesi ve davranışa dönüştürülmesi amacıyla 2 aylık ara sonrası öğrencilerebesin tüketim sıklığı ve beslenme bilgi düzeyi anket formları tekrar uygulanmıştır.Bulgular: Eğitim sonunda, eğitim yöntemi farkı olmaksızın tüm öğrencilerin beslenme bilgi puan ortalamaları artmış olsa dabeslenme bilgileri orta düzeyde kalmıştır. Doğrudan beslenme eğitimi verilen öğrencilerin ortalama beslenme bilgi puanıdüşük düzeyden orta bilgi düzeyine (p<0.05), dolaylı beslenme eğitimi verilen öğrencilerin ise orta düzeyden yüksek bilgidüzeyine yükselmiştir (p<0.05).Sonuç: Beslenme eğitiminde kullanılan her iki eğitim şeklinin de çocukların beslenme bilgi düzeylerini olumlu yöndeetkilediği görülmüştür. Eğitim sonunda, dolaylı verilen eğitimde daha yüksek bilgi düzeyine sahip öğrenci sayısının fazlaolması, başlangıçtaki bilgi düzeylerinin daha yüksek olmasından kaynaklı olabilir.Öğe The Effect of Different Nutrition Education Approaches on Children's Nutritional Status(Bezmialem Vakif Univ, 2021) Ates Ozcan, Burcu; Ercan, AydanObjective: The study was performed to assess the potential of different educational approaches given to primary school children on their nutritional status. Methods: The study was conducted with all second and third-grade students studying in an elementary school. First, 2 second and third-grade teachers were given nutrition education by the researcher. These teachers gave a healthy nutrition education to their classes for 2 months as indirect education. During the same period, the researcher gave direct nutrition education to other students. Before all education, a questionnaire and food consumption frequency forms were tested on all students. After waiting for 2 months, the food consumption frequency form applied to the students again. Results: While the percentage of students' energy from total fat and saturated fat was decreased at the end of the education, the percentages of energy from monounsaturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids were increased (p<0.05). The decrease in percentages of total fat and saturated fat is more efficient in indirect education (p<0.05). Direct nutrition education was more effective in increasing the intake of riboflavin, niacin and vitamin B12, while indirect nutritional education was more effective in increasing the intake of thiamine, A, B6, E and C vitamins (p<0.05). Conclusion: Nutrition education given to children had a positive effect on their h nutritional status. This effect was moderately better through indirect education, and we believe this is due to the fact that students considered their teachers as role models.Öğe Hemodiyaliz Hastalarının Demografik Özelliklerine Göre Beslenme DurumlarınınDeğerlendirilmesi(2020) Ekenci, Kübra Damla; Türker, Perim F.; Ercan, AydanAmaç: Bu çalışmanın amacı, hemodiyaliz hastalarının beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi ve sosyo-demografik özellikleri ile beslenme durumları arasındaki ilişkinin irdelenmesidir.Bireyler ve Yöntem: Çalışma 23-85 yaş arasında 128 (71 kadın, %55.5) hemodiyaliz hastası üzerinde yürütülmüştür. Hastaların demografik özellikleri ve beslenme alışkanlıkları anketle belirlenmiştir. Antropometrik ölçümleri araştırmacı tarafından alınmış ve biyokimyasal parametreler hasta dosyasından elde edilmiştir. Subjektif Global Değerlendirme (SGD), Nutrisyonel Risk Taraması-2002 (NRS-2002) ve Malnütrisyon Inflamasyon Skoru (MİS) kullanılarak malnütrisyon durumu saptanmıştır. Bulgular: SGD’ye göre hastaların %8.6’sı ağır, %15.6’sı ise hafif-orta derecede malnütrisyonlu iken, NRS-2002’ye göre hastaların %21.9’unun beslenme riskine sahip olduğu belirlenmiştir. Malnütrisyon inflamasyon skoruna göre (MİS) kadın ve erkek hastaların MİS ortanca değeri sırasıyla 6 ve 5 puan olarak bulunmuştur (p>0.05). NRS-2002’ye göre malnütrisyon riski olan hastaların %64.2’si ilkokul ve altı eğitim düzeyine sahiptir. SGD’ye göre ise hafif-orta derece malnütrisyonlu olan hastaların %50’sinin ilkokul ve altı eğitim düzeyine sahip olduğu, ağır derece malnütrisyonlu olan hastaların %45.5’inin okur yazar olmadığı, %36.4’ünün ilkokul mezunu olduğu saptanmıştır. Hastaların eğitim düzeylerine göre malnütrisyon durumunun istatistiksel olarak farklı olduğu bulunmuştur (p<0.05). MİS puanları ile yaş, eğitim ve gelir düzeyleri arasında ilişki saptanmamıştır (p>0.05).Sonuç: Hemodiyaliz hastalarının büyük bir çoğunluğunun eğitim ve gelir düzeyi düşüktür. Eğitim düzeyi düşük hastalarda malnütrisyon riski ve varlığı daha yüksektir. Hastalarda malnütrisyon riskinin belirlenmesinde ve yapılacak beslenme müdahalelerinde hastaların sosyo-demografik özelliklerinin de dikkate alınmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.Öğe The impact of occupational education on obesity prejudice of university students(Mattioli 1885, 2021) Ercan, Aydan; Altun, Simay; Ok, Mehtap AkcilObjective: The aim of this study was to investigate the obesity related prejudices and negative attitudes of university students who study in health and non-health fields. Subjective and Methods: This is a descriptive study conducted to determine the obesity prejudice levels of students studying in health and social fields. A total of 732 students (577 females, 155 males) of different faculties of a university participated in the study voluntarily. The Prejudice was measured with Obesity Prejudice Scale (OPS). Analysis of Variance and Covariance were used to investigate relationships between of OPS scores and factors. Results: A total of 732 students, 577 (78.8%) females and 155 (21.2%) males, participated in this study, which was conducted to determine obesity prejudices of university students. According to their mean OPS scores, 18.4% of the students were found to be unprejudiced, 55.1% prone to be prejudiced, and 26.5% prejudiced. The intragroup comparisons of mean OPS scores of health and social field students indicated that the differences between the prejudiced and the unprejudiced were statistically highly significant (p<0.0001). Conclusions: In order to prevent the development of internalized obesity prejudices emerging as a result of prejudices against obese individuals in the society and their stigmatization, this problem must be solved at an early age, especially during university education. It is necessary that state policies should be established to monitor the attitudes of individuals towards obesity, people should be educated and supervised on this subject, and that further research representing the society on this topic should be conducted.Öğe Knowledge, attitude, and behaviour of physical education and sports students' about dietary supplements(Mattioli 1885, 2020) Pehlivan, Leyla Tevfikoglu; Ozcan, Burcu Ates; Erem, Sinem; Ercan, Aydan; Akkaya, Izel; Basarir, AylinStudy Objectives: This study was carried out to determine the knowledge, attitude, and behavior of sports students' about dietary supplements. Method: This study was carried out voluntarily by applying face-to-face questionnaires with 145 students aged 18-25, 37.9% female, and 62.1% male, studying at Trakya University School of Physical Education and Sports. 'The questionnaire includes demographic information of the participants, information and use of dietary supplements, and anthropometric measurements. Results: 45.5% of the students used dietary support, and the rate of dietary support usage of males (30.3%) was higher than dietary support usage of females (15.2%) (p>0.05). It was found that 11.7% of the students received information from doctors / dieticians, 13.8% from trainers, and 18.6% from other sources (internet, television, friends) (p <0.05). It was determined that the students mostly heard about branched chain amino acids, amino acids, and coenzyme Q(10) dietary supplements and they tried and quit products such as protein powder, multivitamin, and n-3 fatty acids. Participants stated that they mostly used caffeine, protein powder, and n-3 fatty acid supplements. 'The majority of the students stated that dietary supplements provide energy, do not benefit in irregular use, affect performance when used with physical activity, excessive protein supplements or any supplements to increase muscle mass will be beneficial, even if they are fed adequate and balanced nutrition, they should take supplements or in excess doses. They also stated that they do not have sufficient information about the label information of dietary supplements and their harmful effects in long-term use. Conclusion: Sports students got information about dietary supplements from the internet and their friends. There is a need for more widespread information about the correct use of individuals who do sports by obtaining information from correct sources, specific to the individual and under appropriate conditions.Öğe Yetişkin bireylerin sindirim sistemi problemlerinde besin ve bitkisel ürün kullanım durumları(2020) Barlin, Dilan; Ercan, AydanGiriş ve Amaç: Bu çalışma yetişkin bireylerin sindirim sistemi problemlerindekullandıkları besin ve bitkisel ürünleri saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Gereç ve Yöntem: Araştırma örneklemi, Aralık 2017-Mart2018 tarihleri arasında Mersin ilinde bulunan bir devlet hastanesine herhangibir nedenle başvurmuş, aynı hastanede görevli hekimler tarafındanilaç reçeteleri düzenlenmiş ve ilaç reçetelerini temin etmek amacıylabir eczaneye gelmiş olan 18-80 yaş arası 196 yetişkin bireyden oluşmaktadır.Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafındanhazırlanan anket formu kullanılmıştır. Çalışma verileri SPSS 17.0 paketprogramı ile uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: 196 yetişkin bireyin bulunduğu bu çalışmada 120 (%61.2)birey sık karşılaştığı sindirim sistemi yakınması olduğunu bildirmektedir.Bu bireylerin 57’si (%53.8) sindirim sistemi yakınmalarında besinve bitkisel ürün kullanımı olduğunu bildirmiştir. 63’ü (%70) ise sindirimsistemi yakınmalarında besin ve bitkisel ürün kullanmadığını bildirmiştir.76 bireyin (%38.8) sık yaşadığı sindirim sistemi yakınması bulunmamaktadır.Ancak yakınması olmayan bireylerin 49’u (%46.2) sindirim sistemiyakınmalarında besin ve bitkisel ürün kullanımı olduğunu bildirmiştir.Sonuç: Sindirim sistemi rahatsızlıkları için, etraftan duyulan, medyaveya diğer kitle iletişim araçları üzerinden etkinliği kanıtlanmamış, bitkiselürünler veya bitkiler kullanmak yerine fiziksel aktiviteyi arttırmak,dengeli ve düzenli beslenmek, yeterli su tüketimini sağlamak, doğru pişirmetekniklerini kullanmak, beslenme alışkanlıklarını düzenlemek gibibasit yaşam tarzı değişiklikleri ile üstesinden gelmek sağlıklı bir yaşamiçin temel oluşturacaktır.