Yazar "Akdemir, Serap" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Seralarda Dogal Gazın Isıtma Amacıyla Kullanılabilirliği(Trakya Üniversitesi, 2002) Arln, Selçuk; Akdemir, SerapBu araştırmada T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi arazisinde kurulu bulunan cam seranın ısıtılması için gerekli ısı miktarı domates, hıyar ve patlıcan için hesaplanmıştır. Ayrıca seranın hemen yan tarafında açılan su kuyusundan çıkan düşük basınçlı (0.2 kg/cm2) doğal gazın kimyasal bileşimi ve enerji içeriği saptanarak seranın ısıtılmasında kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde; serada üretimin çeşitlenınesi ve verimin arttırılabilmesi için doğal gazın ısıtma amacıyla, gerekli teknik düzenlemeler yapıldığı takdirde, kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.Öğe Seralarda doğal gazın ısıtma amacıyla kullanılabilirliği(2002) Arın, Selçuk; Akdemir, SerapBu araştırmada T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi arazisinde kurulu bulunan cam seranın ısıtılması için gerekli ısı miktarı domates, hıyar ve patlıcan için hesaplanmıştır. Ayrıca seranın hemen yan tarafında açılan su kuyusundan çıkan düşük basınçlı (0.2 kg/$cm^2$) doğal gazın kimyasal bileşimi ve enerji içeriği saptanarak seranın ısıtılmasında kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde; serada üretimin çeşitlenmesi ve verimin arttırılabilmesi için doğal gazın ısıtma amacıyla, gerekli teknik düzenlemeler yapıldığı takdirde, kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.Öğe Seralarda doğal gazın ısıtma amacıyla kullanılabilirliği ve sera için ısıtma projesinin yapılması(Trakya Üniversitesi, 1995) Akdemir, Serap; Arın, SelçukÖZET Yüksek Lisans Tezi Seralarda Doğal Gaztn Isıtma Amacıyla KuUamlabilirliUği ve Sera İçin Isıtma Projesinin Yapılması Mak. Müh. Serap AKDEMİR Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Selçuk ARIN 1995, Sayfa 50 Jüri: Prof.Dr. Selçuk ARIN (Danışman) Jüri: Prof.Dr. Bülent EKER Jüri: Doç.Dr. Birol KAYİŞO?LV Tarımda doğaya bağlı kalmadan üretim imkanı veren seralarda en önemli sorunlardan biriside ısıtmadır. Bu araştırmada T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi arazisindeII kurulu bulunan cam seranın ısıtılması için gerekli ısı miktarı domates, hıyar ve patlıcan için hesaplanmıştır. Aynca seranın hemen yan tarafında açılan su kuyusundan çıkan düşük basmçlı (0.2 kg/cm2) doğal gazın kimyasal bileşimi ve enerji içeriği saptanarak seranın ısıtılmasında kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmıştır. Seranın ısı gereksinimi DİN 4701 'e göre iki farklı ısıtma sistemi için hesaplanmıştır. Hesaplamalar; cam sera için sıcak havalı ısıtma sistemi ve borulu ısıtma sistemi dikkate alınarak yapılmış ve Tekirdağ için uzun yıllar endüşük sıcaklık ortalamaları dikkate alınarak, yılın her ayı için 1 gündeki ısı gereksinimi hesaplanmıştır. Doğal gazdan örnek alınması TS 2247'ye göre, TPAO Trakya Bölge Müdürlüğü tararından yapılmışür. Doğal gazın kimyasal bileşimi ve enerji içeriği analizleri TS2281'e göre BOT AŞ LNG İşetme Müdürlüğü Marmara Ereğlisi Kimya Laboratuvannda yapılmıştır. Gaz numunesini almak için kullanılan su kuyusu için gerekli kuyu başı projesi ise İTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü tarafından yapılmış ve T.Ü tekirdağ Ziraat Fakültesi tararından uygulamaya konulmuştur. Seranın aylara göre maximum günlük ısı gereksinimi sıcak havalı ısıtma sisteminde Ocak ayında domates-biber için 17160.9175 MJ/gün, hıyar-patlıcan için 20391.1725 MJ/gün olarak hesaplanmıştır. Seranın aylara göre maximum günlük ısı gereksinimi borulu ısıtma sisteminde Ocak ayında domates-biber için 15228 MJ/gün, hıyar-patlıcan için 18119 MJ/gün, patlıcan için 22167 MJ/gün olarak hesaplanmıştır. Doğal gazın gaz kromotagrafisındeki analizi sonucunda bileşimi; % 92.69 Metan. % 6.47078 Azot, % 0.1024 karbondioksit, %0.5665 Etan, 0.1221 propan, %0.00295 İzobütan, %0.0198 NButan olarak saptanmıştır. Ayrıca enerji içeriği ise 7258 kcal/m3 ve 11403 kcal/kg olarak saptanmıştır. Doğal gazla ilgili saptanan diğer değerler ise; kalonk değer 8549.22 kcal/m3, kalorifik değer 14504.78 kcal/kg, yoğunluk 0.7219 kg/m3, göreli yoğunluk 0.5893 ve Wobbe indexi ise 1 1419.23 kcalm3 olarak ölçülmüştür. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; serada üretimin çeşitlenmesi ve verimin arttırılabilmesi için doğal gazın ısıtma amacıyla kullanılabileceği ve seranın ısı gereksinimini karşılayabileceği sonucuna varılmıştır.Öğe Soğuk hava depolarında farklı soğutucu gazların soğutma etkinliğinin saptanması ve soğuk depolanan bazı tarımsal ürünler üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması üzerinde bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 2002) Akdemir, Serap; Arın, SelçukÖZET DOKTORA TEZİ Soğuk Hava Depolarında Farklı Soğutucu Gazların Soğutma Etkinliğinin Saptanması Ve Soğuk Depolanan Bazı Tarımsal Ürünler Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırması Üzerinde Bir Araştırma Serap AKDEMİR Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu İklimlendirme ve Soğutma Programı Öğretim Görevlisi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Selçuk ARIN 2002, Sayfa: 144 Jüri: Üye:Prof.Dr.Poyraz Ülger Danışman: Prof.Dr.Selçuk ARIN Üye:Prof.Dr.Kamil ALİBAŞ Bu araştırmada; çeşitli tarımsal ürünlerin depolanması için soğuk hava deposunun tasarımı, projelenmesi ve inşası gerçekleştirilerek Trakya Bölgesi'nde yetiştirilen kiraz, vişne, elma ve üzüm gibi ürünlerde farklı soğukluk ortamları yaratılarak ürünlerde ve ortamda oluşan değişim saptanmıştır. Ayrıca soğuk hava deposundaki soğutma makinasında farklısoğutucu gazlar kullanılarak soğutma etki katsayıları saptanmıştır, soğuk oda boş iken ve içinde ürün var iken odada ve ürün yığını içinde (ürünün depolandığı kasa içinde) sıcaklık ve nem değişimi belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan materyaller iki adet soğuk depo, iki farklı soğutucu gaz ve tarımsal ürünlerdir. Soğutucu gazlar Freon 12 (R12) ve Kloroflorokarbon (R404A) gazlandır. Depolanan tarımsal ürünler ise Golden Delicious elma, Ziraat 900 kiraz, Kütahya çeşidi vişne ve Alphonse Lavallee çeşidi üzümdür. Soğutma sistemi ile ilgili olarak soğutma yükü hesaplanmış, kompresör, kondenser ve buharlaştmrcının seçimi yapılmış ve aynı soğutma sistemine R12 ve R404A gazı yüklenerek soğutucu sistemi ile ilgili gözlemler yapılmıştır. Evaporator ve kondanser sıcaklıkları, kompresör basınçları, maksimum soğutma katsayısı, hava debisi ve elektrik enerjisi tüketim değerleri belirlenmiştir Araştırmanın ikinci kısmında aynı zamanda, iki farklı soğuk depodaki soğutma makinalarına R12 ve R404A gazlan yüklenerek sistemler çalıştınlmıştır. Bu depolarda önce elma ve daha sonraki yıl kiraz, vişne ve üzüm depolanmıştır. Denemeler üç tekerrürlü tam şansa bağlı faktöriyel deneme desenine göre düzenlenmiştir. Bu iki soğuk depoda ürüne bağlı olarak ; ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, nişasta içeriği, pH değeri, çürüme indexi ve salkım iskeleti rengi gibi değerler saptanmıştır. Araştırmada iki farklı soğutucu gaz ile hem boş hemde dolu depoda sıcaklık ve nem değerlerindeki değişimler belirlenmiştir. Toplam soğutma yükü elma için 9652.849 kJ/h, kiraz için 9590.007 kJ/h, vişne için 10392.206 kJ/h ve üzüm içinde 7755.682 kJ/h olarak hesaplanmıştır. En yüksek soğutma yükü değeri vişne depolanması halinde 10392.2 kJ/h' dir. İnşası yapılan odaya yerleştirilecek olan kompresör, kondanser ve evaporator gibi soğutma sistem elemanlarının seçiminde en yüksek değer olan vişnenin ısı kapasitesi dikkate alınmıştır. İnşası yapılan depoda yüksek sıcaklıklardan düşük sıcaklıklara doğru ölçümler alınmıştır. Dolayısıyla iki gazın giriş ve çıkış sıcaklıkları arasında 0°C'a gelinceye kadar farklılıklar gözlenirken bu sıcaklıktan sonra her iki gaz içinde dengeli bir soğutma gerçekleşmiştir. Farklılığın nedeni R12 gazının buharlaşma ısısının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin; R12 gazının buharlaşma ısısı +11°C de 145. 9kJ /kg iken bu değer R404A için 160.4kJ/kg'dır. R12 ve R404A'nın emme basınçları birbirine çok yakındır ancak R 404A'nın basma basıncı R12 nin basma basıncından daha fazladır. Hava ile ilgili değerlendirmeler sonucunda; evaporator ön yüzünden itibaren 50 cm uzaklığa kadar evaporatörün sağ ve solundaki duvarlarda hava hızının sıfır olduğu, evaporatörün önünden 1 m mesafede hava hızlarının değişiminin 0.5-1.5 m/s arasında olduğu gözlenebilir. Ayrıca evaporatörün ön yüzeyinden uzaklaştıkça hava hızı azalmaktadır. Ancak havanın duvarlara çarparak geri dönmesi sonucunda oda içinde bazen bu kural bozulmaktadır. Elektrik enerjisi tüketimi elmanın depolanması süresince 1198 kWh (26/10/2000- 26/12/2000-2 ay), kiraz depolanırken 293kWh (06/06/2001-18/06/2001-13 gün), vişne depolanması sırasında 174,7 kWh(2 5/06/200 1-29/06/200 1-5 gün) ve üzüm depolanırken 830 kWh (26/09/2001-26/11/2001-2 ay) saptanmıştır. Ortalama günlük elektrik enerjisi tüketimi elma için 19.97 kWh/gün, kiraz için 22.54 kWh/gün, vişne için 34.94 kWh/gün ve üzüm için 13.83 kWh/gün olarak hesaplanmıştır. R12 ve R404A soğutucu gazlan ile soğutulan depolarda depolanan elmada, suda eriyebilir kuru madde miktarları değişmiş ve zamana bağlı olarak da azalmıştır. Titre edilebilir asit miktarla rı da değişmiştir. Buna karşılık meyve eti sertlik değerleri değişmemiştir. Depolanan elmaların nişasta skala değerleri farklı gazlar için istatistiksel olarak aynı değerde olmuştur. Elmalarda ağırlık kaybı ile ilgili sonuçlar farklı soğutucu IIgazlarla elde edilen depolama koşullarının etkisinin farklı olduğunu ve zamanla ağırlık kaybının arttığım göstermiştir. Kirazlarla ilgili sonuçlar irdelendiğinde; kuru madde miktarı değişimi üzerindeki etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Buna karşılık ölçüm zamanlan arasındaki ortalamalar farklı bulunmuştur. Kirazlarda ölçülen meyve suyunda titre edilebilir asit miktarına gazların etkisi önemsiz bulunmuştur. Kirazda pH değişimi gazlar için önemsiz çıkmıştır. Zamana bağlı değişim ise önemli çıkmıştır. Vişne ile ilgili sonuçlar değerlendirildiğinde; toplam suda erir kuru madde miktarı ve pH değeri değişiminde soğutucu gazların etkisi önemsiz çıkmıştır. Vişnede meyve suyunda titre edilebilir asit miktarının değişimi farklı gazlar için önemli olmuştur. Suda erir kuru madde miktarındaki değişim üzümlerde yapılan analizlerde önemsiz bulunmuştur. Titre edilebilir asit miktarının değişimi soğutucu gazlar için önemsiz çıkmıştır. Üzümde olgunluk indisinin değişimi gazlar için önemsiz bulunmuştur. Çürüme indexi değerindeki değişim farklı depolarda depolanan üzümler için önemsiz bulunmuştur. Salkım iskeleti rengi değerindeki değişim önemsiz bulunmuştur. Depolama başlangıcında yeşil olan salkım iskelet rengi gittikçe kuruyarak kahverengiye dönüşmüştür. R404A gazı için; yüksek sıcaklıklarda (11°C-6°C) depo içinde farklı noktalarda ölçülen sıcaklıklar arasında düşük sıcaklıklara göre daha az farklılık olduğu görülmüştür. Düşük sıcaklıklarda ise alt konumdaki sıcaklığın üst konumdaki diğer noktalara göre daima düşük olduğu gözlenmiştir. Bunun sebebi ise soğuyan havanın yoğunluk farklılığından dolayı depo tabanına çökmesidir. Soğuk depo içinde sıcaklık tabandan tavana doğru yükselmektedir. Depo sıcaklığı düştükçe depo içindeki nem azalmaktadır. Bunun nedeni evaporator fanı tarafından sirküle edilen hava evaporator içinden soğutulmak üzere geçirilirken 0°C in altındaki bir yüzeyle temas ettiği için hava içindeki nem buzlanmaktadır. Buda soğuk hava depolarına konan ürünlerde mutlaka nemlendirme yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Elmada kasa içi sıcaklıklar R12 ve R404A gazı için istatistiksel olarak farklı çıkmıştır. Elma kasalarının iç nemi ile ilgili sonuçlar irdelendiğinde; gazların nem değişimi üzerindeki etkisi önemli olmuştur. Kiraz kasa içi sıcaklıklar R12 ve R404A gazı için istatistiksel olarak farklı çıkmıştır. Gazların nem değişimi üzerindeki etkisi önemli olmuştur. Vişne; R404A gazı ile soğutulan 1 no'lu odada +1 °C depolama sıcaklığında kasa içi sıcaklığın değişiminin daha dar bir aralıkta olduğu, sıcaklığın daha düşük olduğu görülmektedir. Üzüm kasa sıcaklık değerlerindeki değişim farklı gazlarla soğutulan depolarda istatistiksel açıdan farklı olmamıştır. Bunun nedeni üzümdeki depolama yönteminin farklılığından kaynaklanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Soğuk depolama, soğuk oda projelenmesi, soğurma yükü, R12, R404A, Elma, Kiraz, Vişne, Üzüm depolanması IIIÖğe SPATIAL VARIABILTY OF AMBIENT TEMPERATURE, RELATIVE HUMIDITY AND AIR VELOCITY IN A COLD STORE(Univ Zagreb, Fac Agriculture, 2006) Akdemir, Serap; Arin, SelcukSpatial distribution the ambient temperature, relative humidity and air velocity were determined for different storage temperatures such as 0 degrees C, 1 degrees C, 2 degrees C and 3 degrees C in an experimental cold store. Mapping software were used to show the variability. Spatial distribution of the temperature and the relative humidity was not uniform in the cold store. Reason of bad spatial distributions was bad spatial distribution of air velocity distributed by evaporator. A temperature and/or a relative humidity sensor are used in cooling systems to measure temperature and relative humidity. The umber of sensors are not enough to determine variability of temperature and relative humidity. There should be additional sensors located different places to give idea for cold storage.