Yazar "Şit, Latifşah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çeşitli bitkilerin antioksidan özelliklerinin incelenmesi(Trakya Üniversitesi, 2011) Şit, Latifşah; Yeşiloğlu, YeşimBu çalışmada, reyhan (Ocimum basilicum L.) ve çıbrıka (Satureja hortensis L.)'nın antioksidan aktiviteleri çeşitli yöntemler kullanılarak incelendi. Bu amaçla, kurutulup toz haline getirildikten sonra çözücü olarak su, etanol ve aseton kullanılarak ekstraksiyonları yapıldı. Bütün ekstraktların antioksidan aktiviteleri total antioksidan aktivite içeren farklı antioksidan denemeler, indirgeme potansiyeli, DPPH serbest radikal giderme, süperoksit anyon radikali giderme, metal şelatlama aktivitesi, toplam flavonoid içeriği, H2O2 giderme aktivitesi ve toplam fenolik içeriği belirlendi. Sonuçlar standart olarak gallik asit, kateşol, askorbik asit, ?-tokoferol, BHA ve BHT ile karşılaştırıldı.Her iki bitkinin ekstrakte edilebilen bileşenleri 36.14-207.78 mg/g kurutulmuş bitki materyali aralığında belirlendi. Ekstraksiyonlar su, etanol ve aseton çözücüleri ile yürütüldü. En yüksek ekstraksiyon verimi su ekstraktlarında gözlendi.Her iki ekstraktın antioksidan aktivitesi linoleik asit emülsiyonu ile belirlendi. Reyhan ve çıbrıkanın bütün ekstraktlarında yüksek antioksidan aktivite gözlendi.Her iki ekstraktın indirgeme kapasiteleri incelendi, yüksek ve etkili aktivitelere sahip oldukları bulundu. Çıbrıkanın indirgeme kapasitesi reyhandan daha yüksek bulundu.Serbest radikal giderme aktivitesi denemesi çıbrıkanın etanol ekstraktının aktivitesinin reyhan ekstraktlarından daha yüksek olduğunu gösterdi. Reyhanın etanol ekstraktı diğerlerinden daha yüksek serbest radikal giderme aktivitesi gösterdi. Çıbrıkanın etanol ekstraktının aktivitesi de diğerlerinden daha yüksekti.Süperoksit anyonu giderme aktivitesinin ölçümü için oksijen radikali PMS/NADH/O2 sistemi tarafından oluşturuldu ve ekstraktların oksijen aktivitesi giderme yetenekleri belirlendi. Çıbrıkanın su ekstraktlarındaki aktivitenin diğerlerinden daha yüksek olduğu gözlendi. Reyhanın etanol ekstraktı diğerlerinden daha yüksek süperoksit anyonu radikali giderme aktivitesi gösterdi.Reyhan ve çıbrıkanın metal şelatlama etkisi denemesi gerçekleştirildi. Çıbrıkanın su ekstraktı reyhanın su ekstraktından daha yüksek metal şelatlama aktivitesi gösterdi.Toplam flavonoid içerikleri, toplam fenolik madde tayini gibi belirlendi. Ekstraktların 20-100 ?g/mL konsantrasyonları gallik asit ve kateşol eşdeğeri olarak belirlendi. Toplam flavonoid madde denemesinde ekstraktların toplam flavonoid madde miktarları gallik asit eşdeğeri olarak 65.7-102.3 mg/g, kateşol eşdeğeri olarak 24.2-45.5 mg/g olarak belirlendi. Çıbrıka ekstraktlarında daha yüksek miktarlar bulundu.H2O2 giderme aktivitesi denemesinde ekstraktların giderme aktiviteleri belirlendi ve reyhan ve çıbrıkanın aseton ekstraktlarının diğer ekstraktlardan daha yüksek giderme aktivitesi gösterdikleri gözlendi.Toplam fenolik madde denemesinde ekstraktların toplam fenolik madde miktarlarının gallik asit eşdeğeri olarak 66-200 mg/g, kateşol eşdeğeri olarak 50-183 mg/g olduğu belirlendi. En yüksek miktarlar çıbrıka ekstraktlarında bulundu.Anahtar kelimeler: Reyhan (Ocimum basilicum L.), çıbrıka (Satureja hortensis L.), antioksidan aktivitesi, giderme aktivitesi, flavonoid içeriği, toplam fenol.