Yazar "Öztürk, Serkan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Trakya bölgesinde satışa sunulan inek ve koyun sütünden kış mevsiminde üretilen beyaz peynirlerin kimi besin ögeleri üzerine bir araştırma(Trakya Üniversitesi, 2003) Öztürk, Serkan; Demirci, MehmetTRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TRAKYA BÖLGESİNDE SATIŞA SUNULAN İNEK VE KOYUN SÜTÜNDEN KIŞ MEVSİMİNDE ÜRETİLEN BEYAZ PEYNİRLERİN KİMİ BESİN ÖĞELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SERKAN ÖZTÜRK YÜKSEK LİSANS TEZİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Tekirdağ-2003 ÖZET Araştırmada Trakya yöresinde satılan beyaz peynirlerin kimyasal özellikleri incelenerek, bu peynirlerin niteliklerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Analiz örnekleri olarak Trakya yöresinde en çok üretim yapan işletmelerin inek ve koyun peynirleri seçilmiştir. Edirne Kırklareli ve Tekirdağ illerinden toplam 15 inek 15 koyun peyniri olmak üzere, toplam 30 örnek ile çalışılmıştır. Analiz olarak; kuru madde, tuz, yağ, toplam protein, karbonhidrat, kül, mineral madde (Ca,Na,K,P), pH ve toplam asitlik incelenmiştir. Yapılan analizler sonucu; Kuru madde oranları (%), inek peynirlerinde ortalama % 43,008, koyun peynirlerinde ortalama % 46,594 olarak bulunmuştur. TS 591' e göre 3 firmanın inek peyniri ile 1 firmanın koyun peyniri kuru madde oranı olarak uygun bulunmamış olup, diğerlerinin uygun olduğu tespit edilmiştir. Kuru madde de yağ oranları bakımından aynı standarda göre 5 peynir örneğinin yağlı olduğu diğerlerinin hepsinin tam yağlı sınıfına girdiği bulunmuştur. Yine TS 591 'e göre kuru maddede tuz miktarı olarak inek peynirlerinde 6 örnek, koyun peynirlerinde 2 örnek, toplam asitlik miktarı olarakta inek ve koyun peyniri üreten üçer firmanın peynirleri uygun bulunmamıştır. Ayrıca bu çalışma ile beyaz peynirlerin kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum bakımından zengin bir kaynak teşkil ettiği belirlenmiştir. Yıl:2003 Tez Sayfa Sayısı:53 Anahtar Kelimeler: İnek peyniri, koyun peyniri, kimyasal analiz, kuru madde, toplam protein, pH, kül, mineral madde.