Arbutus unedo L. meyve ve yapraklarının bioaktif bileşiklerinin belirlenmesi
Özet
Kocayemiş (Arbutus unedo L.) meyvesinin ve yaprağının, su ve etil alkol ekstraktlarının
içerdiği fenolik madde miktarı, fenolik madde çeşitleri, antioksidan aktiviteleri; farklı
konsantrasyon ve farklı metodlarla incelendi.
Kocayemişin en yüksek ekstrakt verimi, meyve-su ekstraktında (483,44 mg/g)
gözlenmiştir. Toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid madde içeriği olarak, en yüksek
madde içeriğinin kocayemiş yaprak-etil alkol ekstraktında olduğu belirlenmiştir.
Demir (II) iyonlarını şelatlama aktivitesi, kocayemişin diğer ekstrakları ile
karşılaştırıldığında, en fazla şelatlama aktivitesinin, kocayemiş meyve-etil alkol ekstraktında
olduğu gözlenmiştir. H2
O2
giderme aktivitesi bakımından, kocayemişin ekstraktları arasında en
yüksek H2
O2
giderme aktivitesini, kocayemişin meyve-su ekstraktı göstermiştir.
Süperoksit anyon radikali giderme aktivitesi tayininde, ekstraktlar arasında kocayemiş
meyve-etil alkol ekstraktının, daha yüksek süperoksit radikali giderme aktivitesine sahip olduğu
tespit edilmiştir. DPPH• radikali giderme aktivitesi açısından incelendiğinde, ekstraktlar
arasında en yüksek aktivite değeri, kocayemiş meyve- etil alkol ekstraktında gözlenmiştir.
ABTS•
+
radikali giderme aktivitesinin tayininde, kocayemiş ekstraktları arasında,
kocayemiş meyve-su ekstraktının daha yüksek aktivite göstermiştir. Toplam ferrik iyonlarını
(Fe
3+
) indirgeme kapasitesi incelendiğinde, ekstraktlar arasında en yüksek demir indirgeme
kapasitesi, kocayemiş yaprak-etil alkol ekstraktında bulunmuştur. Kocayemiş meyvesinde,
karotenoid miktarının kuru ağırlığın mg’ı başına düşen % toplam karotenoid miktarının %4,46
olduğu belirlenmiştir.
Linoleik asit sisteminde ferrik tiyosiyanat (FTC) metodu kullanılarak lipid
peroksidasyonunu inhibe etme değeri için, ekstraktlar içinde en yüksek değer ise kocayemiş
yaprak-etil alkol (%45,71±0,34) ekstraktında gözlenmiştir.
LC-MS/MS ile fenolik madde miktarı analizinde, kocayemiş meyvesinde su ve etil alkol
ekstraktlarında, en yüksek fenolik madde konsantrasyonlarının; gallik asit, izohamnetin,
quersetinde olduğu, kocayemiş yaprağının etil alkol ekstraktında ise en yüksek fenolik madde
konsantrasyonunun kuersetinde olduğu bulunmuştur.
Kocayemiş (Arbutus unedo L.) meyvelerinden ve yaprağından elde edilen tüm
ekstraktların antioksidan aktivite gösterdiği, kocayemiş meyvelerinin ve yaprağının doğal bir
antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceği, üretiminin teşvik edilerek insanların direkt
tüketebileceği, in vivo çalışmalarla desteklenerek eczacılık alanında faydalı çalışmalar
yapılabileceği, sonucuna varılmıştır. The antioxidant activity of arbutus berry (Arbutus unedo L.) fruit and leaf and phenolic
substance amount and types in water and ethyl alcohol extracts were examined using different
concentrations and methods.
The highest extract yield of erbutus berry was in fruit – water.
(483,44 mg/g) The highest total phenolic compaund and total flavonoid contents were found in
the ethyl alcohol extract.
Comparing otherextracts of arbutus berry, the highest chelating activity of ferric (II) ions
was observed in ethyl alcohol extract. In determination of H2
O2
clearance activity, the highest
rate was in fruit – water extract of arbutus berry.
In determining the superoxide anion radical clearance activity, the highest rate was
identified in the arbutus berry fruit – ethyl alcohol extract among the other extracts. From the
perspective of radical DPPH• clearance activity, the highest activity was observed in arbutus
berry fruit – ethyl alcohol extract among the other extracts.
In determination of ABTS•
clearance activity, the highest activity was observed in
arbutus berry fruit – water extract among other extarcts of the fruit.
+
In determination of total ferric ions (Fe
3+
) reduction capacity, the highest capacity was
found in arbutus berry leaf – ethyl alcohol extract. In determining carotenoid content in arbutus
berry fruit, it is identified to contain % 4,46 per mg of dry weigh.
As for the rate of lipid peroxidation inhibition by using the ferric thiocyanate method in
linoleic acid system, the highest score was observed in arbutus berry fruit – ethyl alcohol extract
(%45,71±0,34) among the other extracts.
In the analysis of phenolic substance matter by LC-MS/MS it is determined that the water
and ethyl alcohol extracts in arbutus berry, the highest phenolic substance concentrations were
gallic acid, isohamnetin and quarcetin, in leaf and ethyl alcohol extract the highest phenolic
substance concentration was found as quercetin.
It was concluded that all the extracts obtained from arbutus berry fruit and leaf have
antioxidant activity and both can be used as natural antioxidant sources. In addition to these by
supporting the production people can use it directly or by strenghtening with “in vivo” works
in pharmaceutics, functional activities can be achievable.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [574]