Trakya Bölgesi'nde üretilen ayçiçeği küspelerinin kimyasal kalitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Özet
Ayçiçeği, ülkemizde tarımı en fazla yapılan yağlı tohum bitkisidir. Ayçiçeği tarımı
ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen yağ ve küspe üretiminin önemli bir bölümünün
yapıldığı Trakya Bölgesinin ülkemiz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Bu tez
çalışmasında, ülkemiz yağ sanayinde önemli bir yeri olan Trakya Bölgesinde üretilen
ayçiçeği tohumu küspelerinin (ATK) besin madde içeriklerinin analiz edilerek, kimyasal
kalitesinin ortaya konulması hedeflenmiştir.
Bu amaçla, Trakya Bölgesinde, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde pre-pres
solvent ekstraksiyon yöntemine göre yağ üretimi yapan, 9 işletmeden 60 adet ayçiçeği
küspe örneği temin edilmiştir. ATK örneklerinde kuru madde (KM), ham kül (HK),
ham protein (HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS), nötral deterjan fiber (NDF), asit
deterjan fiber (ADF) analizleri gerçekleştirilmiş, organik madde (OM), nitrojensiz öz
madde (N’siz ÖM) ve hemiselüloz içerikleri ise hesaplama yoluyla belirlenmiştir.
Çalışma sonucunda analiz edilen ATK örneklerinde ortalama KM içeriği %
90.43±1.34, HK oranı % 5.74 ±0.30 ve OM bileşimi % 84.69 ±1.31 olarak
belirlenmiştir. Bölgede üretilen küspe örneklerinin HP düzeyi % 29.26±2.98, HY içeriği
ise % 0.62±0.30 olarak tespit edilmiştir. ATK örneklerinde HS, NDF ve ADF
bileşimleri sırasıyla % 24.85±3.38, % 37.80±4.35, ve % 31.01±4.22 olarak
bulunmuştur. Numunelere ait N’siz ÖM içeriği ise % 29.97±1.75 olarak kaydedilmiştir.
Araştırmadan elde edilen bulgular, bölgede üretilen küspelerin besin madde bileşiminin
ayçiçeği küspesi için daha önce bildirilen standart besin madde değerleri içerisinde
olduğunu göstermiştir. Bölgede ayçiçeği tarımının öne çıkması ve buna bağlı olarak
gelişen yağ işletmelerinin modern tekniklerle tohumu işlemesi üretilen küspelerde de
besin madde niteliğini yükseltmektedir. Bununla birlikte, yemlerin besleyici
değerlerinin ortaya konulmasında kimyasal kalitesi kadar sindirilme derecelerinin
belirlenmesi de önem taşımaktadır. Bölgede üretilen ATK’larin hayvanlar üzerinde
besleyici değerlerinin ortaya konulabilmesi için elde edilen bu sonuçların in vivo ve in
vitro olarak yapılacak ileri sindirim denemeleri ile desteklenmesine ihtiyaç
duyulmaktadır. Sunflower is the most cultivated oilseed plant in Turkey. The Trakya Region,
where a significant part of the sunflower agriculture and related to oil and meal
production carried out has a special place in the production rate of our country. In this
thesis study, it is aimed to analyze the nutrient contents and to reveal the chemical
quality of sunflower seed meal (SFM) produced in Trakya Region, which has an
important place in oil industry for our country.
For this purpose, a total of 60 SFM samples were obtained from 9 enterprises
producing oil according to the pre-press solvent extraction method in Trakya Region, in
Edirne, Kırklareli and Tekirdağ provinces. Dry matter (DM), ash, crude protein (CP),
ether extract (EE), crude cellulose (CC), neutral detergent fiber (NDF) and acid
detergent fiber (ADF) analyzes were performed in SFM samples. Organic matter (OM),
nitrogen-free extracts and hemicellulose contents were determined by calculation.
At the end of the study, the mean DM content of SFM samples analyzed was
90.43±1.34%, ash ratio was 5.74 ±0.30% and OM composition was 84.69 ±1.31%. The
CP level of the meal samples produced in the region was 29.26±2.98%, and the EE
content was determined as 0.62±0.30%. The compositions of CC, NDF and ADF in
SFM samples were found to be as 24.85±3.38%, 37.80±4.35% and 31.01±4.22%,
respectively. The nitrogen free extract content of the samples was recorded as
29.97±1.75%. The results of the study showed that the nutrient composition of the meal
produced in the region was within the previously reported standard nutrient values for
sunflower meal. The prominence of sunflower agriculture in the region and the
processing of seeds with modern techniques by the oil enterprises that have lead
developed the quality of the nutrient in meals produced. However, determining the
digestion rate is as important as the chemical quality in revealing the nutritive values of
the feeds. These results need to be supported by in vivo and in vitro advanced digestion
trials, in order to demonstrate the nutritional values of SFM produced in the region.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [1287]