Alüminyum-karbon elyaf sandviç levhaların bükme işlemi sonrası geri esnemelerinin incelenmesi
Özet
Bu çalışmada, alüminyum-karbon elyaf sandviç levhaların V bükme operasyonu
neticesinde oluşan geri esneme davranışı deneysel olarak incelenmiştir. Alüminyum
serisi, alüminyum kalınlığı, karbon elyaf kalınlığı, bükme açısı ve bükme yönü deney
parametreleri olarak belirlenmiştir. Deneysel çalışmalarda bükme hızı 5 mm/s ve zımba
uç yarıçapı R8 mm olarak sabit alınmıştır. Bükme sonrası alüminyum-karbon elyaf
sandviç levhalardaki geri esneme açıları koordinat ölçüm cihazı (CMM) kullanılarak
ölçülmüştür.
Farklı kalınlıklarda Al-5754-H22 ile 0.15 mm karbon elyaf plakadan üretilen sandviç
kompozit levhaların farklı bükme açılarında şekillendirilmesi neticesinde, bükme açısının
artması ile sandviç kompozit levhalarda meydana gelen geri esneme miktarının arttığı
tespit edilmiştir. Ayrıca, alüminyum kalınlığının artmasıyla, sandviç kompozit levhalarda
meydana gelen geri esneme miktarının arttığı görülmüştür. Farklı kalınlıkta karbon elyaf
plakalardan üretilen sandviç kompozit levhaların 30° bükme açısında şekillendirilmesi
neticesinde, karbon elyaf kalınlığının artmasıyla sandviç kompozit levhalarda meydana
gelen geri esneme miktarının azaldığı görülmüştür. Farklı bükme yönlerinde
şekillendirilen sandviç kompozit levhalarda meydana gelen geri esneme değerlerinin
birbirine çok yakın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, T1 bükme yönündeki sandviç
kompozit levhaların 75° ve 90° bükme açılarındaki testlerinde alüminyum ve karbon
elyaf plakalar arasında açılmalar görülürken, T2 bükme yönündeki sandviç kompozit
levhaların 75° ve 90° bükme açılarında ise dış taraftaki alüminyum sac levhalarda
yırtılmalar oluşmuştur. Farklı alüminyum serilerinden oluşturulan sandviç kompozit
levhaların geri esneme davranışları karşılaştırıldığında, Al 5754 sac levha kullanılan
sandviç kompozit levhalarda meydana gelen geri esneme miktarı tüm bükme açılarında
daha fazla olduğu tespit edilmiştir. In this study, the springback behavior that occurs as a result of V-bending operation of
aluminum-carbon fiber sandwich plates is examined experimentally. Aluminum series,
aluminum thickness, carbon fiber thickness, bending angle and bending direction are
determined as the parameters of the experiment. In experimental studies, the constant
bending speed was 5 mm/s and punch radius was R8. The springback angles in aluminumcarbon
fiber sandwich plates after bending were measured by using coordinate measuring
machine (CMM).
As a result of shaping of sandwich composite plates made of 0.15 mm carbon fiber
plates with Al-5754-H22 in different thicknesses in different bending angles, it was
observed that the amount of springback in sandwich composite plates increased when the
bending angle was increased. It was also observed that the increase in aluminum thickness
increased the amount of springback in sandwich composite plates. When sandwich
composite plates made of carbon fiber plates in different thickness were shaped in 30° of
bending angle, it was observed that the amount of springback in the sandwich composite
plates decreased when the carbon fiber thickness increased. It was found that the
springback values that occurred in sandwich composite plates that were shaped in
different bending directions were very close. In addition, while separations between
aluminum and carbon fiber plates were found in tests performed at 75° and 90° of bending
angles in T1 bending direction, the aluminum sheet metals on the outer part were partly
cracks at 75° and 90° of bending angles in T2 bending direction. When springback
behaviors of sandwich composite plates made of different aluminum series were
compared, it was found that the amount of springback in sandwich composite plates made
of Al 5754 sheet metal was higher at all bending angles.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [1287]