2,4-d (diklorofenoksiasetik asit)’in zebra balığı (danio rerio hamilton, 1822) solungaçlarında antioksidan enzimler ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine akut etkilerinin belirlenmesi
Künye
Kayhan, F , Kaymak, G , Akbulut, C , Yön Ertuğ, N . (2017). 2,4-d (diklorofenoksiasetik asit)’in zebra balığı (danio rerio hamilton, 1822) solungaçlarında antioksidan enzimler ve lipid peroksidasyon seviyesi üzerine akut etkilerinin belirlenmesi. Trakya University Journal of Natural Sciences , 18 (2) , 143-148 . DOI: 10.23902/trkjnat.294722Özet
Bu çalışmanın amacı; 2,4-D (2,4-Diklorofenoksiasetik asit) herbisitinin, zebra balığı (Danio rerio Hamilton, 1822)
solungaçlarında akut oksidatif strese neden olma potansiyellerinin spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmesidir. Kontrol
grubu (Grup-K) dışındaki balıklar, 96 saat süreyle 2,4-D herbisitinin subletal dozlarının (0,1ppm, 0,5ppm ve 1ppm) etkisine
bırakılmıştır. Solungaç dokusunda lipid peroksidasyon seviyelerinin belirlenmesi amacıyla malondialdehit (MDA), antioksidan
sistemlere etkisini belirlemek amacıyla da indirgenmiş glutatyon (GSH), katalaz enzim aktivitesi (CAT) ve total protein (TP)
seviyeleri belirlenmiştir. Bu çalışmada 2,4-D’nin subletal dozlarına maruz bırakılan zebra balıklarının solungaçlarında total
protein seviyelerinin kontrol grubuna oranla azaldığı gözlenmiştir. MDA seviyeleri kontrol grubuna oranla önemli ölçüde
artmıştır. GSH seviyeleri 2,4-D herbisitinin en yüksek dozunda artarken diğer gruplarda azalmıştır. CAT aktivitesinde ise
kontrol grubuna oranla önemli bir fark gözlenmemiştir. The aim of this study is to determine the potential of 2,4-D (2,4-Dichlorophenoxyacetic acid) herbicide in causing
acute oxidative stress in the gills of zebrafish (Danio rerio Hamilton, 1822) using spectrophotometric methods. Test animals
except the control group (Group-K) were exposed to sublethal doses (0.1ppm, 0.5ppm and 1ppm) of 2,4-D herbicide for 96
hours. Malondialdehyde (MDA) was used to determine lipid peroxidation levels, and reduced glutathione (GSH), catalase
enzyme activity (CAT) and total protein (TP) levels were determined to determine their effects on antioxidant systems in gill
tissues. In this study, total protein levels in gills of zebrafish exposed to sublethal doses of 2,4-D were observed to be reduced
compared to the control group. MDA levels significantly increased compared to the control group. GSH levels increased in the
highest dose of 2,4-D herbicide but decreased in other doses. No significant difference was found in CAT activity compared to
the control group.
Kaynak
Trakya University Journal of Natural SciencesCilt
18Sayı
2Bağlantı
https://dx.doi.org/10.23902/trkjnat.294722http://dspace.trakya.edu.tr/xmlui/handle/trakya/4837