Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesinde öğrenim gören öğrencilerde besin tüketim sıklığı ve obezite varlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Özet
Bu çalışma, Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesindeki tüm fakülte ve
yüksekokullarda öğrenim gören öğrencilerin besin tüketim durumları ve buna bağlı
gelişebilecek vücut ağırlığı artışı ile obezite varlığını belirlemek ve değerlendirmek amacıyla,
tabakalı ve rastgele örnekleme yöntemleri kullanılarak, Kasım 2017-Ocak 2018 tarihleri
arasında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 288 gönüllü öğrenci seçilmiş olup, genel beslenme
alışkanlıkları, besin tüketim sıklığı ve 3 günlük (2 gün hafta içi, 1 gün hafta sonu) besin
tüketim kaydı formlarından oluşan anket öğrenciler tarafından doldurulmuştur. Öğrencilerin
Tanita SC 330 vücut analiz cihazı ile BİA yöntemi kullanılarak, vücut yağ ve kas analizleri
yapılmış, BKİ değerleri hesaplanmış, bel ve kalça oranları ölçülmüştür. Katılımcıların toplam
178 tanesi kadın (%61,8), 110 tanesi erkek (%38,2) öğrencidir. Çalışmamızda, öğrencilerin
BKİ değerleri cinsiyete göre (kadınlarda 20,6 kg/m², erkeklerde 23,55 kg/m²) istatistiksel
olarak anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri
cinsiyete göre (kadınlarda 0,75, erkeklerde 0,84) anlamlı derecede farklı bulunmuştur
(p<0,001). Öğrencilerin vücut yağ yüzdesi cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemektedir
(p=0,988). Öğrencilerin düzenli öğün tüketimi ile fastfood tüketimi durumları, BKİ
değerlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Öğrencilerin BKİ değerleri ile
toplam yağ-şeker-tatlı tüketimi arasında negatif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki vardır
(p=0,012). Bunun yanında, öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri ile toplam et-yumurtakurubaklagil
tüketimi arasında pozitif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki elde edilmiştir
(p<0,001). Aynı zamanda, öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri ile toplam yağ-şeker-tatlı
tüketimi arasında negatif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p=0,026).
Öğrencilerin besinlerle aldıkları enerji, su, makro ve mikro besin öğeleri miktarı fastfood
tüketimine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Bu çalışmada, zayıf olanların
%93,9’u kadın, normal kiloda olanların %63,3’ü kadın, kilolu olanların %59,6’sı erkek ve
obez olanların %77,8’i erkektir. Çalışmamızda, öğrencilerin vücut yağ yüzdesi değeri, BKİ
gruplarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p=0,728). Öğrencilerin toplam sebzemeyve
tüketimi BKİ gruplarına göre anlamlı derece farklı bulunmuştur (p=0,002). Zayıf olan
kişiler, normal ve kilolu olan kişilere göre daha az sebze-meyve tüketmektedir. Araştırmamıza
göre, öğrencilerin besin tüketim durumlarında obezite oluşturacak bir durum bulunmamasına
rağmen, yetersiz ve dengesiz beslendikleri görülmüştür. Üniversitelerde, sağlıklı beslenme
bilinci oluşturmak adına, öğrencileri en azından temel beslenme konularında eğitebilecek,
çeşitli programlar ve projeler oluşturulmalıdır. This study, was carried out between November 2017 and January 2018, using stratified and
random sampling methods to determine and evaluate the food consumption status and related
increase in body weight and obesity of the students studying at all faculties and colleges in the
Trakya University Balkan Campus. A total of 288 volunteer students were selected, and the
general nutritional habits, nutrient consumption frequency, and 3-day (2 days on weekdays, 1
day weekend) food consumption record forms were filled out by the students. The BİA
method was used for the Tanita SC 330 body analyzer, body muscle and fat were analyzed,
BMI values were calculated, waist and hip ratios were measured. A total of 178 participants
were female (61,8%), 110 were male (38,2%). In our study, BMI values of the students were
significantly different according to gender (20,6 kg/m² in women and 23,55 kg/m² in men)
(p<0,001). The waist/hip ratio values of the students were significantly different according to
gender (0,75 in women and 0,84 in men) (p<0,001). The body fat percentage of the students
did not differ significantly by gender (p=0,988). Regular meals consumption and fastfood
consumption status of students do not show a significant difference according to BMI values
(p>0,05). There was a significant negative weak level correlation between BMI values and
total fat-sugar-sweet consumption of students (p=0,012). In addition, a positive weak level
correlation was found between waist/hip ratio and total meat-egg-legumes consumption
(p<0,001). At the same time, there was a significant negative weak level correlation between
waist/hip ratio values and total fat-sugar-sweet consumption (p=0,026). The amount of
energy, water, macro and micronutrients of food taken by the students did not differ
significantly from the fastfood consumption (p>0,05). In this study, 93,9% of the weak are
female, 63,3% of those in normal weight are female, 59,6% of overweight are male and
77,8% of those who are obese are male. In our study, the body fat percentage value of the
students did not differ significantly from the BMI groups (p=0,728). Total vegetable-fruit
consumption was significantly different from the BMI groups (p=0,002). People who are
weak, consume less vegetables and fruits than those who are normal and overweight.
According to our research, although there is no condition that causes obesity in food
consumption, was observed that the students fed insufficient and unbalanced. In order to
create healthy nutrition awareness at universities, a variety of programs and projects should be
established that can train students at least on basic nutrition issues.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [574]