Aktif karbon eldesi ve atık sulardan antibiyotik adsorpsiyonu
Özet
Bu çalışmanın amacı çınar ağacı meyvesinden yüksek yüzey alanı ve uygun gözenek
dağılımına
sahip
aktif
karbon
üretmek
ve
elde
edilen
aktif
karbonun
sulu
çözeltiden
diklofenak
adsorpsiyonu
üzerindeki
verimliliğini
araştırmaktır.
Aktif
karbon
kimyasal
aktivasyon
yöntemi
kullanılarak
ZnCl2
aktifleyicisi ile elde edildi. Elde edilen aktif
karbonun yüzey karakterizasyonu TGA, FTIR, SEM, BET ve elemental analiz yöntemleri
kullanılarak
yapıldı.
Elde
edilen
aktif
karbonlar
için
en
yüksek
yüzey
alanı
1492.89
m
2
/g olarak belirlendi.
Diklofenak adsorpsiyonu Batch yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Adsorbent
konsantrasyonu, başlangıç antibiyotik konsantrasyonu, adsorpsiyon süresi, sıcaklık ve
pH gibi adsorpsiyonu etkileyen bazı parametreler incelendi. Aktif karbon üzerinde diklofenak
adsorpsiyon
mekanizması,
izotermler
(Langmuir,
Freundlich,
Temkin
ve
Dubinin-Radushkevich),
kinetik modeller (yalancı birinci dereceden ve yalancı ikinci dereceden)
ve
termodinamik
parametreler
(Gibbs
serbest
enerji,
entalpi
ve
entropi)
kullanılarak
açıklandı. The aim of this study was to produce an activated carbon with a high surface
area and appropriate pore distribution from sycamore balls and to investigate the efficiency
of
the
activated
carbon
on
diclofenac
adsorption
in
aqueous
solution.
Activated
carbon
was
obtained by ZnCl2
activating agent by using chemical activation method.
The surface characterization of activated carbon was performed using TGA, FTIR,
SEM, BET and elemental analysis methods. The highest surface area in the activated
carbons obtained was determined to be 1492.89 m
iv
2
/g.
Diclofenac adsorption was performed using Batch method. Some parameters affecting
the
adsorption,
such
as
adsorbent
concentration,
initial
antibiotic
concentration,
adsorption
time,
temperature
and
pH
were
examined.
Diclofenac
adsorption
mechanism
on
activated
carbon
was
explained
by
using
isotherms (Langmuir, Freundlich, Temkin
and Dubinin-Radushkevich), kinetic models (pseudo-first order and pseudo-second order),
and
thermodynamic
parameters
(Gibbs
free
energy,
enthalpy
and
entropy).
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [1287]