Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErdem, Birol
dc.contributor.advisorOğuzhan, Adil
dc.date.accessioned2014-04-07T13:50:33Z
dc.date.available2014-04-07T13:50:33Z
dc.date.issued1999
dc.identifier.urihttp://dspace.trakya.edu.tr/xmlui/handle/trakya/282
dc.description.abstractHayvan ve bitki dokusunun suda çözünemeyen bölümü olan yağ insan yaşamı için gerekli temel besin öğelerinden birisidir. İnsan vücudunda yapılamayan çoklu doymamış elzem yağ asitlerinin alımını sağlar. İnsan yaşamı için önemli yeri olan ve yemeklik yağ olarak kullanılan yağlar, hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki çeşittir. Nüfusun ve insan seviyesinin sürekli artışına bağlı olarak toplam yağ tüketimi hayvansal yağlarla karşılanamaz duruma gelmiş ve böylece yağ bitkilerinin yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Sıvı yağlar ve margarinler diye iki gruba ayrılan bitkisel yağlar içerisinde, özellikle yağ elde edilen diğer yağlı tohumlara göre ayçiçeği, adaptasyon kabiliyeti, yağ oranı ve veriminin yüksek, yetiştiriciliğinin kolay, kurulu sanayiinin mevcut olması avantajları nedeniyle ekim ve üretim açısından genelde öncelikli tercih sebebi olmaktadır Ayçiçeği bitkisinin yoğun olarak yetiştirildiği Marmara Bölgesi ve Trakya bu avantajı nedeni ile ayçiçeği yağı üretiminde de yağ fabrikalarının kurulması açısından Tercih nedeni olmuştur. Dolayısıyla Trakya, ayçiçeği bitkisi ve yağı üretimi açısından Türkiye bazında önemli bir yer haline gelmiştir.en_US
dc.description.abstractOil,which is the insoluble part of animal and plant tissues in water, is one of the necessary food for human life. Polly-unsaturated essential fatty acids, which are not produced in human body ,supply the intake of fatty acids. The oil, which is used for cooking and important for human life, is divided into two parts; namely fatty and plant oils. Since the total oil needs are not compensated by fatty oils,planting oil plants has become important due to the increase in population.Plant oils are classified as liquid oils and margarine. Besides the others, the sun-flower, which is used for getting oil, is preferred to plant and produce because of its adaptation power, the oil percentage high rate of productivity, easiness of planting, the existing industrial investment in the region Marmara and Trakya regions, in which sun-flower is usually planted, are also preferred to make industrial investments. Because of this, Trakya region is an important area to produce oil in Turkeyen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTrakya Yöresien_US
dc.subjectAyçiçeğien_US
dc.subjectAyçiçeğinde Ekonometrik Modelen_US
dc.titleTrakya’da ayçiçek yağının üretim sorunları ve Türkiye ekonomisi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe production problems of sun flower oil in Trakya region and their effects on Turkish economyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentTrakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster