Edirne il merkezindeki okularda eğitim gören 1- 5. sınıflardaki çocuklarda besin alerjisi prevalansı
Özet
Bu çalışma Şubat 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasında Edirne İl merkezindeki ilkokullarda yürütülmüş kesitsel bir alan çalışmasıdır. Çalışma Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından, Edirne il merkezindeki ilköğretime bağlı 36 ilkokulda yapıldı. Bu okullarda toplam 9332 öğrenci eğitim görmekteydi. Bu çalışma kapsamında 8939 öğrenciye anket formları dağıtıldı. 6996 öğrenci çalışmamıza katıldı. Edirne il merkezindeki ilköğretim okulu çocuklarında aileler tarafından bildirilen besin alerjisi prevalansı %7,46, doğrulanan besin alerjisi prevalansı %3,23 olarak belirlendi. Reaksiyonlarda en sık deri semptomları (%93,8) gözlendiği, reaksiyonlara en sık katkı maddeli besinlerin yol açtığı (%60,6), en fazla sorumlu olan besin maddelerinin çikolata (%31,8) ve cips (%26,9) olduğu saptandı. Gıda eliminasyonunun doğru yapılarak gereksiz besin kısıtlanmamasına özen gösterilmesi gerektiği görüldü. Ek besinlere 6. aydan önce başlanması besin alerjisi gelişimiyle anlamlı ilişkili bulundu. Çalışmamızın sonucunda, en az altı ay sadece anne sütü ile beslenmenin desteklenmesi, ek besinlere altıncı aydan itibaren yavaş yavaş geçilmesi besin alerjilerinin şüpheli olsa da bildirilmesi, hekimlerin ve konuyla ilgili sağlık personelinin duyarlılıklarının arttırılması için eğitim programlarının düzenlenmesi ve ailelerin konu hakkında bilgilendirilmesi gerekliliğini saptadık. Abstract This cross section study was performed between July 2007 and May 2008, and included 36 primary schools which are in Edirne. This study was established by Trakya University Faculty of Medicine Pediatric Department. 9332 children were educated in these primary schools. Questionnare forms were distributed to 8939 students. 6996 students joined this study, and 5247 questionnaire forms were evaluated. Prevalance of food allergy which is declared by family of students was 7,46% and prevalance of food allergy was 3,23%. Skin symptoms were most frequenty reported 93,8%. The common identified food was chocolate (31,8%) and followed by potato chips (26,9%). To prevent unnecessary food restriction, more information for parent is needed about the possible effects of food restriction on the health of their children, and they should be encouragedto seek further diagnosis. Early intraduction of supplemental feeding was significantly related with the development of adverse food reactions. Supported for at least 6. months should be breastfeeding. Education of medical doctor, related personel and families is mondatory to increase knowledge and sensitivity on this subject.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [68]