Başlık için listeleme
Toplam kayıt 7422, listelenen: 693-712
-
Ayçiçeği (Hellanthus Annuus L.) tarımında kullanılan Imı grubu herbisitlerin oluşturduğu stresin ayçiçeğinde neden olduğu anatomik ve morfolojik değişimlerin incelenmesi
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu çalışmada, ayçiçeği tarımında yaygın olarak kullanılan bir IMI grubu herbisit çeşidi ve bu herbisit grubuna değişik oranlarda dayanıklı ayçiçeği çeşitleri kullanılmıştır. Farklı doz herbisit uygulamalarının ayçiçeği ... -
Ayçiçeği anızının parçalanması, anız parçalamada kullanılacak prototip bir makinanın tasarımı ve imalatı üzerine bir araştırma
(2003)Bu çalışmada, hasattan sonra ayçiçeğinin tarlada kalan kısımlarının mekanizasyona yönelik fiziksel ve mekaniksel özelliklerinin tanımlanması, ayçiçeği sapının ve diğer artık kısımlarının tekrar toprağa kazandırılması için ... -
Ayçiçeği Biyoteknolojisinde Son Gelişmeler ve Islahında Kullanım Olanakları
(Trakya Üniversitesi, 2004)Ayçiçeği ülkemizde ve dünyada en önemli bitkisel yağ bitkilerinden olup, aynı kaynaktan gelen CMS (Sitoplazmik Erkek Kısırılık) kullanımı nedeniyle, son yıllarda klasik ıslah metotlarıyla geliştirilen ayçiçeği hibritlerde ... -
Ayçiçeği hibritlerınde kuraklığa dayanım bazu morfolojik ve biyolojik ölçütlerden yararlanarak belirlenmesi
(Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Ayçiçeği ülkemizde en çok tercih edilen bitkisel yağ olması ve rotasyonda ana ürün olması nedeniyle Türkiye'nin en önemli yağ bitkilerinden biridir. Bununla birlikte, Türkiye'deki yağlı tohum üretimi, yerel tüketim için ... -
Ayçiçeği sapı ilavesi ile kerpiç malzamenin fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Kerpiç eskiden beri farklı yapılarda duvar elemanı olarak yer almıştır. Doğal ve sürdürülebilir bir yapı malzemesidir. Bunun yanında kerpiç % 100 geri dönüşümlü ve atığı olmayan bir malzemedir. Kerpicin sağlıklı ve ... -
Ayçiçeği tanesinin nem absorbsiyon özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu çalışmada 10, 20, 30, 40 ve 50 oC su sıcaklıklarında, zamana karşı ağırlık artışı kayıtlarıyla, ayçiçeği tanesinin su absorbsiyonu belirlenmiştir. Tanenin nem artışı ile suda kalma zamanı arasında 10, 20 30, 40 ve 50 ... -
Ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) anter kültürü yolu ile haploid bitki eldesi üzerine araştırmalar
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)Bu çalışmada ayçiçeğinin K3R-SN:10/2010 (G1) ve K3R-SN:4/2010 (G2) olarak isimlendirilen iki farklı ıslah hattında, genotip, ışık, NAA, BA, PVP ve kolşisinin anterden androgenesisin uyarılması üzerine etkisi araştırılmıştır. ... -
Ayçiçeğinde Mildiyö (Köse) Hastalığına dayanıklı genotiplerin moleküler markırlar kullanılarak belirlenmesi
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Ayçiçeği (Helianthus annuus L.), dünyada ve ülkemizde en önemli bitkisel yağ kaynaklarından biridir. Ülkemiz insanının bitkisel yağ tüketiminde çoğunlukla ayçiçeği yağını tercih etmesi ve son yıllarda artan yağ açığımız, ... -
Ayçiçeğinde yüksek oleik yağ asidi özelliğinin moleküler markırlar kullanılarak belirlenmesi
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Ayçiçeği (Helianthus annuus), Compositae ( Asteraceae) familyasına ait tek yıllık bir yağ bitkisidir. Ayçiçeği dünyada yenebilir bitkisel yağ bakımından 4. sırada yer almakta olup, dünyadaki ayçiçeği ekim alanlarının ... -
Ayçiçek tohum kurutma yöntemlerinin incelenmesi
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Ayçiçek hasat edildikten sonra uzun süreli depolanabilmesi, kızışma ve kayıpların önlenebilmesi, kalitenin korunması ve yağ tesislerinde uygun şekilde işlenebilmesi için nem oranının kontrol altında tutulması oldukça ... -
Ayçiçek, mısır ve kanola tohumlarından yağ ekstraksiyonu üzerine kuvvetli elektrolitlerin etkisi
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)Bu çalışmada 60°C'de önce sadece heksan ile yapılan yağ ekstaksiyonunda ayçiçek tohumlarından %45, kanola tohumlarından %35 ve mısır tohumlarından ise %4 oranında yağ elde edildi ve daha sonra 100 mL heksan ve 100 mL sulu ... -
Ayçiçek, mısır ve kanola yağlarının kızartma dayanıklılıklarının karşılaştırılması
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)Bu çalışmada ayçiçek, kanola ve mısır yağlarının yedi gün içerisinde kızartma işlemi gerçekleştirildi. Her kızartma işlemi sonunda, yağlarda meydana gelen yağ asidi bileşimi, ortalama molekül ağırlığı, yoğunluk, viskozite, ... -
Aydınlatmada enerji verimliliğinin incelenmesi: Endüstri yapısı örneği
(Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)Enerji verimliliği konusu, her alanda olduğu gibi mimaride de önemini koruyarak yapılarda farklı kullanımlarla etkin hale gelmiştir. Çevreye duyarlı, enerji tasarrufu sağlayan, kaynakları tüketmeyen yaklaşımlarla geleceğin ... -
Ayfer Tunç’un hikaye ve romanlarında kadın
(Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)ÖZET Bu çalışma Ayfer Tunç’un bugüne kadar yayımlanan tüm hikâye ve romanlarındaki kadın karakterleri incelemeyi esas alır. Çalışmanın amacı Ayfer Tunç’un hikâye ve romanlarında yer alan kadın karakterleri sınıflandırarak ... -
Ayhan Bıçak’ta bir bilme kipi olarak tarih
(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)Bu çalışma, Ayhan Bıçak düşüncesinden hareket ederek, tarih disiplininin epistemolojik düzeyde tartışılmasını hedeflemektedir. Aydınlanma döneminden itibaren büyük dönüşümler yaşayan tarih disiplini, felsefenin tartışma ... -
Ayrılıkçı terörizmin ideolojik kökeni: eta üzerine inceleme
(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)Terörizm en acı, en kanlı siyasal mesajdır. Korkutmak, yıldırmak, taleplerinin yerine getirilmesi için yönetenlere ya da şahıslara yöneltilen bu silahla her an her yerde karşı karşıya kalınabilmektedir. Savaştan daha ... -
Ayşe Kulin’in romanlarında Balkanlar ve tarih
(Sosyal bilimler, 2021)Türk romanının önde gelen ve çok işlenen konularından biri tarihtir. İlk dönem romanlarımızdan itibaren yazarların tarihin çeşitli yönlerini romanlaştırdıkları görülmektedir. Günümüz Türk edebiyatının en çok okunan ... -
Ayvalık Tarihinde Zeytinyağı Üretim, Depolama ve Satış Binalarının Yeri ve Önemi
(Trakya Üniversitesi, 2015)Antik Dönem’de Midilli şehir devletinin, tarımsal iç bölgesi olan Ayvalık’ın eski adı Kydonies’dır. 1580’li yıllarda Midilli sakinlerinin yaşadığı bir kıyı yerleşmesi olan Ayvalık kentte bulunan ayva korusunun varlığından, ... -
Ayvalık Yerleşiminde Xıx. Yy Sokak Çeşmeleri
(Trakya Üniversitesi, 2015)Fountains which meet the water needs of the people areseen sometimes an independent body as the focus of the squares as in the casesof Balıkesir and Ayvalık adjacent to the front walls and sometimes seen as anindependent ... -
Ayvalık’ta Hagia Triada Kilisesi Mimari Analizi
(Trakya Üniversitesi, 2015)The ancient name of Ayvalık is Kydonies. In 1653, Ayvalık is a coast in which rich dwellers live there. In 17th and 18th century, Ayvalık is one of the most important trade center like İzmir. Since olive dominates in trade, ...